Linkuri accesibilitate

PSD ia fața Guvernului. Senatul amână pensionarea anticipată a magistraților cu 2 ani


Premierul Ludovic Orban în ziua votului de învestitură
Premierul Ludovic Orban în ziua votului de învestitură

Senatul, camera decizională, a adoptat miercuri modificări la legile justiției, amânând intrarea în vigoare a prevederii privind pensionarea anticipată a magistraților până la 1 ianuarie 2022, cu un an mai mult decât propunerea Guvernului inclusă în angajarea răspunderii. În Senat, decizia amânării a fost luată cu unanimitate.

Amânarea intrării în vigoare a pensionării anticipate a magistraţilor până la 1 ianuarie 2022 a fost inițiată, marți, în ședința Comisiei juridice. PSD, ALDE și UDMR au cerut introducerea acestui amendament la discutarea legilor justiției.

Comisia juridică a decis să proroge pentru 1 ianuarie 2021 și termenul de la care se trece de la completurile de 2 la cele de 3 judecători. Și aceasta este o măsură pe care o vizează Guvernul prin angajarea răspunderii.

Este pentru a doua oară când PSD votează legi pe care anterior le-a susținut, dar pe care acum guvernul Orban voia sa-și angajeze răspunderea. Săptămâna trecută, PSD a inițiat abrogarea recursului compensatoriu.

Guvernul a adoptat, marți seara, cele trei proiecte de lege din prima etapă a angajării răspunderii și urmează să le prezinte în Parlament.

Programul prim-ministrului Orban prevede o întâlnire cu liderii grupurilor parlamentare, la Palatul Parlamentului, începând cu ora 13.00.

Cele trei proiecte pentru care Guvernul își va angaja răspunderea sunt:

  • modificarea legilor justiţiei prin prorogarea termenului de intrare în vigoare a pensionării anticipate a magistraților, creșterii vechimii pentru intrare în magistratură de la 2 la 4 ani și a creșterii numărului de judecători care formează completele de la 2 la 3.
  • proiectul de lege privind plafoanele bugetare, necesar pentru aprobarea bugetului pe 2020
  • Ordonanța 51.2019, prevederile referitoare la transportul școlar.

Seful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, că Parlamentul va decide calendarul privind angajarea răspunderii.

Executivul ar fi transmis deja conducerii celor două camere ale Parlamentului scrisoarea privind angajarea răspunderii, cerând să o prezinte în plenul reunit, miercuri, la ora 14.00, potrivit agenției Agerpres.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG