Linkuri accesibilitate

Liberalii își asumă răspunderea în Parlament pe mai multe legi


Vicepremierul Raluca Turcan
Vicepremierul Raluca Turcan

Vicepremierul Raluca Turcan a anunţat, după şedinţa conducerii PNL, că Guvernul va sesiza marți Parlamentul cu privire la angajarea răspunderii. Potrivit lui Turcan, vor fi incluse în această etapă a angajării răspunderii Guvernului legile justiției, OUG 51 privind transportul școlar și legea plafoanelor bugetare.

Asumarea răspunderii pe un pachet de legi presupune că prevederile incluse de executiv nu mai sunt dezbătute de Parlament și sunt adoptate automat. Aceeași procedură îi permite opoziției să depună o moțiune de cenzură pentru stoparea adoptării legilor în cauză, care, dacă este aprobată, guvernul cade.

Prevederile din sistemul judiciar se referă la prorogarea unor termene privind pensionarea anticipată a magistraților, trecerea la completurile de 3 judecători și vechimea pentru accederea la Institutul Național al Magistraturii.

OUG 51/ 2019, care includea propunerile PSD pentru transportul școlar, va fi abrogată, iar Guvernul Orban va face modificări pentru reintroducerea transportului elevilor în sistemul de servicii publice. Raluca Turcan a precizat că va fi prevăzut în mod expres că licențele de transport vor fi prelungite doar dacă este realizat transportul școlar.

Vom prelungi licenţele pentru operatorii de transport şi în acelaşi timp vom solicita ca şi condiţii de acordare şi de menţinere a licenţei realizarea transportului şcolar al elevilor. Vreau să se reţină foarte bine acest aspect, partea legată de transportul şcolar: în momentul de faţă, prin Ordonanţa 51 pesedistă, acesta fusese pur şi simplu scos din sfera serviciilor publice, lăsat la latitudinea transportatorilor, care dacă nu operau pe rute convenabile, puteau să lase în aer transportul copiilor şi în felul acesta să le pună viaţa în pericol”, a spus Raluca Turcan.

De asemenea, în acest pachet de angajare a răspunderii Guvernul este inclusă și Legea plafoanelor bugetare, necesară pentru aprobarea bugetului pe 2020.

Vicepremierul a cerut PSD să nu obstrucționeze procedura de angajare a răspunderii Guvernului și a cerut ”tuturor partenerilor noştri şi partidelor şi parlamentarilor care susţin guvernul Orban” să sprijine în Parlament prezenţa şi simplificarea procedurilor pentru ca angajarea răspunderii să se desfășoare fără probleme.

Raluca Turcan a spus că Guvernul își va angaja răspunderea și pentru OUG 114 într-o altă etapă, în ședința de marți a Executivului urmând să fie discutată, într-o primă lectură, propunerea de abogarea a acesteia, cu excepția prevederilor referitoare la sectorul de construcții.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG