Linkuri accesibilitate

Adoptarea unei moțiuni de cenzură pe angajarea răspunderii Guvernului este primul pas spre anticipate, afirmă Klaus Iohannis


Camera Deputaților
Camera Deputaților

Acest guvern minoritar este hotărât și dorește să se adopte legislația care este și necesară, și oportună, și așteptată de români. (…) Dar faptul că PSD vrea să amenințe cu moțiune de cenzură nu sperie de nimeni”, a răspuns Klaus Iohannis, întrebat despre riscul pe care și-l asumă Guvernul dacă își angajează răspunderea în Parlament pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Guvernul Orban nu a anunțat până acum că își va asuma răspunderea și pe organizarea alegerilor locale în două tururi de scrutin.

Klaus Iohannis a confirmat că a avut, luni, o discuție cu liderul USR, Dan Barna, pe tema alegerilor locale și a alegerilor anticipate. „Nu a fost o consultare formală, a fost o discuție informală”, a spus Klaus Iohannis

Președintele Iohannis a spus, din nou, că opțiunea sa este pentru alegerea primarilor în două tururi și că își dorește să se ajungă la alegeri anticipate.

Este bine să înțeleagă toată lumea. Dacă printr-o angajare a răspunderii Guvernul Orban pică, ăsta este primul pas spre anticipate. E foarte clar”, a precizat președintele Iohannis.

Birourile Naționale ale USR și PLUS au avut, luni, o ședință comună și au decis să insiste ca alegerile locale din 2020 să fie organizate în două tururi de scrutin. Solicitarea USR viza anunțul de luni al PNL, potrivit căruia Guvernul Orban își asumă de două ori răspunderea, pe mai multe legi, nu însă și pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Îi cerem premierului Ludovic Orban să nu se lase intimidat de amenințările PSD și UDMR cu moțiune de cenzură și îi reamintim că avem un protocol semnat la învestirea acestui guvern prin care s-a angajat să facă tot ce ține de guvern pentru a reveni la alegerea primarilor în două tururi. Este esențial pentru democrația din România, să redeschidem democrația la nivel local, acolo unde contează. Avem primari aleși de municipii aleși cu 8-9%. Vrem, pentru cetățeni, la revenirea de primari în două tururi de scrutin”, a declarat deputatul Ionuț Moșteanu, membru în Biroul Național USR, potrivit unui comunicat de presă al Alianței USR PLUS.

PSD a avertizat că depune moțiune de cenzură împotriva alegerii primarilor în două tururi, iar UDMR a anunțat că votează pentru căderea guvernului.

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, consideră ”incorectă” discuția despre alegerea primarilor și a președinților de consilii județene în două tururi de scrutin, pentru că s-ar schimba regulile în timpul jocului. În opinia lui Ciolacu, o astfel de măsură ar putea fi discutată pentru alegerile locale din 2024.

Dacă vor depune o lege de asumare pentru alegerile primarilor în două tururi, categoric PSD va depune o moțiune de cenzură. Văd că și UDMR susține. Sperăm să putem propune și un alt guvern.”, a declarat Marcel Ciolacu, duminică.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG