Linkuri accesibilitate

Coaliția anunță creșterea pensiilor și a salariului minim. Ajutoare pentru cei cu pensii de până în 3.000 de lei


Potrivit liderilor Coaliției, pensiile vor fi majorate cu 12,5%, în timp ce pensionarii cu venituri mici vor primi ajutoare sociale în funcție de cât câștigă lunar. Anunțul vine după o perioadă lungă de conflict între cele două partide privind punctul de majorare al pensiilor.
Potrivit liderilor Coaliției, pensiile vor fi majorate cu 12,5%, în timp ce pensionarii cu venituri mici vor primi ajutoare sociale în funcție de cât câștigă lunar. Anunțul vine după o perioadă lungă de conflict între cele două partide privind punctul de majorare al pensiilor.

Coaliția de guvernare PSD-PNL-UDMR a ajuns luni seara la un acord privind majorarea pensiilor cu 12,5%, precum și creșterea salariului minim la 3.000 de lei.

În urma unei ședințe a Coaliției de Guvernare începută la ora 18.00, liderii Coaliției au decis să majoreze, de asemenea, indemnizația veteranilor de război și a văduvelor de război cu 30%. Pentru persoanele cu handicap, ele vor primi a 13-a indemnizație. Pachetul are valoarea de 26,65 miliarde de lei, potrivit liderului PSD, Marcel Ciolacu.

În plus, potrivit sursei citate, Guvernul a decis să ofere ajutoare sociale pensionarilor cu venituri mici.

Astfel, o persoană cu pensia de până în 1.500 de lei va beneficia de un sprijin financiar în valoare de 1.000 de lei, în timp ce pensionarii cu veniturile între 1.500 și 2.500 de lei vor primi în plus 800 de lei. Pentru cei cu pensiile situate între 2.500 și 3.000 de lei, ajutorul va fi de 600 de lei.

Ajutorul - promis separat față de creșterea procentuală a pensiilor - va fi oferit doar o singură dată pe an.

Într-o postare pe Facebook, premierul României, Nicolae Ciucă a anunțat că Guvernul va acorda pensionarilor cu vârsta de peste 60 de ani și cu un venit mai mic de 2.000 de lei un sprijin de 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie. Ciucă a precizat că suma va fi împărțită în două tranșe separate pentru a acoperi facturile la energie și căldură pentru următoarele două ierni.

„Am convenit, de asemenea, ca alocațiile de stat pentru copii să fie actualizate cu rata inflației, persoanele cu handicap să primească o a treisprezecea indemnizație, iar indemnizațiile pentru veteranii și văduvele de război să fie actualizate cu rata inflației, începând din 2018, însemnând o creștere totală de aproximativ 30 de procente”, se arată în continuarea postării de pe Facebook a premierului țării.

„În ultimele săptămâni s-a discutat foarte mult despre procente și cifre, dar mai puțin despre viața oamenilor”, a declarat la rândul său Marcel Ciolacu pe Facebook, care a anunțat, suplimentar față de Nicolae Ciucă, și creșterea salariului minim la 3.000 de lei, fără a preciza de când va intra în vigoare măsura.

„Am considerat că fiecare categorie trebuie ajutată diferit, iar susținerea din partea statului trebuie să meargă în proporție mai mare la cei care resimt din plin efectele crizei economice. Și aici mă refer atât la persoanele active - salariații cu salariu minim - prin creșterea salariului minim la 3.000 lei ( din care 200 de lei scutiți de taxe), cât și la cei care un muncit o viață și cu toate acestea au acum pensii mici”, a declarat Marcel Ciolacu.

În prezent, salariul minim brut este în valoare de 2.550 de lei, din care aproape jumătate este impozitat de către stat.

Anunțul majorării pensiilor și a oferirii de ajutor financiar vine pe fondul creșterii costurilor de trai și a crizei energiei cauzată de războiul din Ucraina.

În ultimele luni, PSD și PNL s-au învinuit reciproc pentru refuzul Coaliției de Guvernare de a mări pensiile. Politicienii din ambele partide au încercat să găsească diferite mecanisme prin care să poată mări pensiile românilor, inclusiv prin renunțarea la plafonul de 9,4% din PIB pentru cheltuielile cu pensiile, ce parte din din PNRR.

În urma unei întâlniri dintre premierul țării, Nicolae Ciucă, și șefa Executivului european, Ursula von der Leyen, la finalul lunii octombrie, Comisia Europeană a transmis că „România să continue să lucreze la implementarea reformei” sistemului public de pensii. Cât despre plafonul de 9,4% din PIB alocat pensiilor, CE a precizat că acesta face parte în continuare din reformele asumate sub PNRR.

În urma întâlnirii de luni seara a Coaliției de Guvernare, PNL a convocat Biroul Executiv pentru marți, 22 noiembrie, pentru a discuta decizia de majorare a pensiilor cu membrii din partid.

Președintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a transmis luni că liberalii pot justifica mărirea nediferențiată a pensiilor cu 12,5%, în condițiile în care PSD propusese anterior mărirea acestora în funcție de mărimea venitului fiecărui pensionar.

Anunțul făcut de Guvern a fost criticat de Cătălin Drulă, liderul partidului USR, aflat în opoziție.

„După luni de zile de alba-neagra cu pensiile românilor, minciuna PSD și PNL s-a dovedit pe de-a întregul: pensiile cresc cu doar 12,5%, deși până la limita din PNRR se puteau crește cu 27%. O creștere care nu acoperă nici măcar inflația de 15%. Bambilici și umilire a părinților și bunicilor noștri”, se arată în postarea de pe Facebook a lui Drulă.

În luna iunie, aproximativ 1.148.130 de persoane beneficiau de pensia minimă la stat, care e de 1.000 de lei. Dintre aceștia, 1.023.476 lucraseră anterior în sistemul public, în timp ce 124.654 beneficiau de fondul de pensii al agricultorilor.

  • 16x9 Image

    Sorin Dojan

    Absolvent in Drept la Universitatea Queen Mary din Londra, a ales jurnalismul din pasiune pentru oameni si povestile lor de viata. Anterior, a lucrat ca Editor Asistent la diferite publicatii academice, precum Queen Mary Human Rights Review si Women's History Review.

XS
SM
MD
LG