Linkuri accesibilitate

PNL, încotro? Certat în partid că este dominat de Ciolacu, Ciucă ține primul discurs de prezidențiabil


Nicolae Ciucă a ținut primul discurs de prezidențiabil departe de Capitală, la Sighetul Marmației, la școala politică „Gheorghe Brătianu". În acest timp, mulți lideri din conducerea partidului încep să aibă îndoieli în privința calităților președintelui PNL. Imagine de la Congres
Nicolae Ciucă a ținut primul discurs de prezidențiabil departe de Capitală, la Sighetul Marmației, la școala politică „Gheorghe Brătianu". În acest timp, mulți lideri din conducerea partidului încep să aibă îndoieli în privința calităților președintelui PNL. Imagine de la Congres

Impunerea lui Nicolae Ciucă în fruntea PNL a fost o dorință a președintelui Iohannis, recunosc mai mulți lideri din partid. În doar șase luni, președintele PNL începe să fie contestat chiar din interior pentru modul în care negociază cu PSD. Nicolae Ciucă propune, însă, „un nou PNL”.

Generalul Ciucă nu se gândea în urmă cu patru ani că va face politică. Își declara public, în 2018, intenția de a rămâne militar de carieră, fiind în acel moment șef al Statului Major al Apărării.

De atunci a devenit general în rezervă, beneficiază de o pensie militară de 18.000 de lei lunar, iar la dorința președintelui Iohannis, după cum a dezvăluit Ludovic Orban, a devenit senator PNL în 2020.

Tot cu sprijinului președintelui a obținut funcția de premier, conduce un guvern de Coaliție PNL – PSD – UDMR și a fost ales președinte al PNL la Congresul din aprilie 2022, potrivit mărturiilor din partid. O carieră fulminantă în politică.

Cariera sa de premier ar trebui să se termine în mai 2023, când, potrivit Protocolului PNL – PSD, funcția ar trebui să revină social-democraților.

Marcel Ciolacu se încălzește puternic de pe margine și pare că a luat deja frâiele guvernării, potrivit unor lideri din PNL. Lui Nicolae Ciucă i se pregătește funcția de președinte al Senatului.

Văzut drept o soluție oportună pentru conducerea PNL, unii liberali încep să regrete ascensiunea lui Nicolae Ciucă; momentan, doar în cadru informal sau în discuțiile purtate în ședințele de partid.

Proastă comunicare internă, chiar cu liderii partidului

Europa Liberă a discutat cu mai mulți lideri care fac parte din Biroul Politic Național pentru a vedea care sunt nemulțumirile acestora față de Nicolae Ciucă și modul în care conduce partidul. Niciunul nu a dorit să își asume o poziție oficială pe subiect, deși tema este larg dezbătută în interior.

„Nu poți să conduci un partid ca o unitate militară în care dai ordine și ceilalți te ascultă. Măcar să dea ordinele corecte și să nu ne pună în situații ridicole. Au fost n situații în care ne-a spus în BPN că s-a luat o decizie, noi am ieșit să o comunicăm și apoi am văzut că Guvernul a acționat altfel sau PSD ieșea cu o altă poziție îmbrățișată de Ciucă”, a spus un vicepreședinte PNL pentru Europa Liberă.

Printre problemele remarcate în această direcție se numără Ordonanța de Urgență privind lemnele de foc, unde liberalilor li s-a transmis clar că nu se va aplica și mediului privat. Spre exemplu, Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL afirma într-o declarație pentru Europa Liberă că OUG va avea efecte negative asupra mediului de afaceri, iar Guvernul o aproba într-o formă diferită față de ce s-a discutat în ședința partidului.

Situația s-a repetat când a fost vorba de reglementarea pieței de energie sau majorarea pensiilor de la 1 ianuarie 2023. Mulți lideri PNL nu au știut, spre exemplu, că mandatele conducerii ANRE se vor prelungi cu șase luni.

„BPN-urile se țin rar, Ciucă nu convoacă săptămânal ședințele conducerii. Ședințele nu țin mai mult de două ore că se plictisește să ne asculte. Ne prezintă temele discutate cu Ciolacu, nu ne ascultă ce avem de spus în mod real. Cum să spui două luni că se măresc pensiile cu 15% și să spui apoi senin în ședința de birou politic că se majorează cu 6%. Suntem normali? Ne tăiem singuri craca de sub picioare?”, a afirmat un lider de organizație PNL pentru Europa Liberă.

Ultima discuție privind majorarea pensiilor cu doar 6,2% a avut loc pe 16 noiembrie, dar dezbaterea nu a fost reflectată și în comunicarea făcută de purtătorul de cuvânt.

Ionuț Stroe nu a avansat vreun procent de majorare a pensiilor, deși în ședință Nicolae Ciucă a rostit procentul menționat.

Mai mulți lideri PNL, printre care Raluca Turcan, Dan Motreanu, Rareș Bogdan i-au reproșat premierului că așteptările electoratului sunt mai mari.


Comunicarea lui Nicolae Ciucă cu liderii PNL dă rateuri, potrivit afirmațiilor din interior, deși în mod oficial sunt organizate întâlniri pe regiuni cu liderii locali sau la Guvern mai au loc discuții individuale.



Coaliție în format restrâns. PNL află deciziile din presă sau de pe whatsapp

Principala nemulțumire la adresa lui Nicolae Ciucă este legată de faptul că este considerat „prea moale în relația cu PSD” și „ușor de convins să își schimbe opinia”.

Liderii PNL nu mai au acces la ședințele Coaliției de peste șase săptămâni, iar dialogul se poartă doar la nivel de președinți, între Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă și Kelemen Hunor. La discuții mai sunt invitați miniștrii care gestionează domeniul aflat în dezbatere.

„Ciucă nu se pricepe, asta e realitatea. Vine Ciolacu, vine ministrul de Finanțe și îi spune că așa trebuie să facă. El nu se consultă cu noi. Primim apoi pe grupul de whatsapp un rezumat al discuțiilor, dar noi nu mai avem voie la ședințe. Cine răspunde în 2024 pentru toate deciziile?”, a fost poziția unui alt lider PNL din conducerea centrală.

Cedările repetate în fața PSD sunt un cap de acuzare la adresa premierului Ciucă, destul de des întâlnit în discuțiile informale.

„Ciolacu îl atacă pe Virgil Popescu de dimineața până seara cu toți oamenii lui și televiziunile de casă. Ciolacu spune că ne ia primarii până în 2024. Ciolacu spune că nu avem dreptul să vorbim despre pensii și majorarea lor. Dar noi ce avem dreptul? Ciolacu spune că nu îl atacă pe Ciucă, dar face praf PNL în rest. Știți ce ne spune Ciucă mereu: să nu reacționăm. Să nu punem în pericol guvernarea”, subliniază surse din PNL.

Potrivit surselor citate, premierul le-a transmis că principala sa misiune este „să treacă cu bine iarna” și să „mențină guvernarea stabilă”

„Oamenii vor vedea câte lucruri bune am făcut, asta ne spune Ciucă. Păi unde să vadă dacă tot ce e bun pare că e făcut de PSD, iar noi suntem vinovați de toate? Se vede din avion situația, PNL pierde procente, chiar dacă acum ni se pare că stăm bine. A făcut Motreanu sondaje în fiecare municipiu și pare că avem peste 20%. Eu nu cred în sondajele făcute în municipii în acest moment. Nimeni nu crede că noi creștem în sondaje. Ne îmbătăm cu apă rece. Cum să avem noi 22% în București, am avut vreodată?”, a dezvăluit un vicepreședinte PNL.

Marcel Ciolacu a declarat la o întâlnire de partid din județul Caraș Severin că PNL ar trebui să aibă „decență și să nu dea indicații în privința pensiilor sau veniturile românilor”.

„Știți că Alina Gorghiu, care este președintele Senatului nu participă la discuțiile Coaliției? Nu e importantă sau de ce? De ce nu sunt acceptați prim- vicepreședinții? Că nu vrea Ciolacu și PSD, iar Ciucă nu spune nimic, îi convine”, este revoltat un alt lider de organizație.

Plagiat și slaba comunicare a premierului

În sondajele PNL, premierul a câștigat la capitolul încredere și notorietate în ultimul an. Liberalii cred că modul în care comunică premierul se va reflecta în scorul din sondaje și la vot.

„Nu este un bun comunicator, dar reușește să fie bine perceput de o parte din electorat. Nu vedem că scade în sondaje, chiar dacă a fost și scandalul cu plagiatul. Probabil, nu este considerat încă un om politic în adevăratul sens al cuvântului și e perceput drept un tehnocrat. Mai mulți lideri PNL au declarat public că reprezintă o variantă pentru alegerile prezidențiale. Ne temem că după ce va pierde funcția de premier, va dispărea din peisaj. Nu poate să fie o locomotivă pentru partid”, spun sursele citate.



Opoziția, o variantă în 2023 pentru PNL

Principala dilemă a PNL este dacă să rămână la guvernare și în 2023 sau ar fi oportună o retragere în Opoziție până în 2024.

PSD a amenințat că dacă nu se respectă protocolul de guvernare, va cere alegeri anticipate și nu își va asuma singur guvernarea.

În PNL a început să se formeze o tabără a celor nemulțumiți, care și-ar dori ca partidul să intre în opoziție.

„Stăm un an în opoziție și încercăm să ne regrupăm. Lângă PSD pierdem puncte, ne pierdem identitatea. Poate să fie un scenariu să rămânem în opoziție după mai 2023”, a spus un prim-vicepreședinte PNL pentru Europa Liberă.

Poziția nu este susținută în acest moment de șefii organizațiilor, care vor să mențină avantajele puterii.

„Dacă pleci de la guvernare, îți ia PSD toți primarii. PNRR, fondurile europene, cui le lăsăm? Cum să pleci de la guvernare, noi suntem USR? Ar fi cea mai mare prostie să plecăm de la guvernare și să lăsăm PSD-ul singur. Dispărem într-un an”, crede un lider de organizație.

Mai mulți lideri PNL nemulțumiți de activitatea lui Nicolae Ciucă spun că nu este momentul oportun pentru un nou Congres, deoarece „trebuie să treacă iarna”.

„După o luăa mai vedem cum se așează lucrurile și se poate discuta altfel. Orice atac asumat împotriva lui Ciucă nu ar fi bine privit în decembrie. Așteptăm și discutăm și cu Iohannis. Președintele ne-a spus că ne-a dat tot ce am dorit până acum”, a subliniat un lider din tabăra celor deranjați de activitatea premierului.

Revolta oficială se amână astfel încă șase luni, perioadă în care Nicolae Ciucă ar trebui să își schimbe atitudinea și poziționarea față de PSD.

Nicolae Ciucă vrea un nou program politic al PNL

Prezent la școala politică „Gheorge Brătianu” de la Sighetul Marmației, premierul Ciucă și-a prezentat viziunea despre Coaliție și viitorul PNL. Este primul document programatic.

În primul rând, Nicolae Ciucă a făcut un nou apel la pace în Coaliție.

„Încercând să punem pe primul plan interesul țării, ne abținem să provocăm momente conflictuale, să răspundem provocărilor sau să generăm rupturi. Avem înainte un an în care datorită fluidității mediului economic și politic international trebuie să procedăm extrem de prudent, ferind țara de derapaje. Sunt convins că la viitoarele alegeri oamenii vor aprecia această conduită responsabilă”, a fost mesajul transmis de Nicolae Ciucă, ceea ce arată filozofia sa despre cum ar trebui să decurgă lucrurile în Coaliție.

Premierul a precizat că nu se dă o competiție cu PSD prin „intensitatea decibelilor și prin echilibru și acțiuni concrete”.

Din perspectivă ideologică, președintele PNL a vorbit despre necesitatea unui „proiect de țară și de o reinventare a liberalismului”, subliniind că statul minimal nu mai poate fi o soluție în secolul XXI. El a atras atenția că PNL nu poate abandona categoriile defavorizate, iar despre PSD a spus că a rămas tributar unor mentalități învechite privind ajutoarele sociale.

Până la viitorul Consiliu Național al PNL ar trebui să existe un grup de lucru care să răspundă întrebărilor legate de direcția spre care se îndreaptă partidul, a spus premierul Ciucă la Sighetul Marmației.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

XS
SM
MD
LG