Linkuri accesibilitate

PSD pune 5 condiții pentru a intra la guvernare și vrea funcția de premier


Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a primit mandat din partea colegilor săi să negocieze intrarea la guvernare doar dacă PSD primește funcția de premier.
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a primit mandat din partea colegilor săi să negocieze intrarea la guvernare doar dacă PSD primește funcția de premier.

Președintele Partidului Social Democrat (PSD) a fost madatat de partid să negocieze cu toate forțele proeuropene din Parlament participarea la guvernare şi obţinerea poziţiei de prim-ministru, post pe care-l ocupă și-n prezent.

Președintele PSD Marcel Ciolacu a primit „un mandat larg” de negociere cu partidele proeuropene, pentru formarea unei coaliții de guvernare, a anunțat purtătorul de cuvânt Lucian Romașcanu după ședința de luni a conducerii partidului.

Social-democrații pun cinci condiții și revendică și funcția de premier, pornind de la scorul obținut la parlamentare.

„Domnului Marcel Ciolacu i s-a votat acest mandat larg de negociere cu absolut toate forțele proeuropene și democratice din Parlament. Sigur că mandatul include și solicitarea prezenței la guvernare, având în vedere scorul obținut de PSD și obținerea poziției de prim-ministru. Vom negocia cu absolut toată lumea și o să vedem care va fi rezultatul acestor negocieri”, a spus Romașcanu după ședința conducerii PSD.

Romașcanu a declarat că nu s-a discutat cine anume ar urma să fie premier din partea PSD în noua coaliție.

Chiar dacă poziția de prim-ministru a Partidului Social Democrat este ocupată de obicei de președintele PSD, „deocamdată discutăm poziții, discutăm principii și mai puțin despre oamenii în acest demnități”, a mai spus Romașcanu.

Ceea ce este sigur este că PSD va cere poziția de prim-ministru și prezența la guvernare cu cinci condiții pe care le numește „principii fundamentale pe care va trebui să le accepte o eventuală coaliție din care Partidul Social Democrat face parte”.

Întrebat de jurnaliști, el a spus că este prematură orice discuție despre un candidat comun la alegerile prezidențiale care vor fi reluate, cel mai probabil, în primăvara anului viitor.

„Acest lucru intră într-un mandat larg de negociere al domnului Ciolacu, dar dacă vreți opinia colegilor, este prematur să discutăm acuma despre ceea ce se va întâmpla”. El a amintit că este responsabilitatea noului guvern să stabilească data alegerilor prezidențiale.

„În funcție de acel calendar vom discuta mai departe cum ne vom prezenta la alegeri”, a adăugat el.

Cele cinci condiții puse de PSD pentru a intra la guvernare

  1. menținerea ritmului investițiilor la peste 100 de miliarde de lei anual,
  2. creșterea puterii de cumpărare prin continuarea reducerii inflației și reducerea impozitării pe muncă, inclusiv plafonarea prețurilor la gaze, energie și alimentele de bază;
  3. cotinuarea susținerii mediului privat românesc și menținerea pragului la întreprenerile mici și mijlocii (numite „patriotism economic”);
  4. industrializarea României;
  5. reforma statului, începând de la un guvern mai suplu și continuând cu debirocratizarea.

„Acestea sunt cele cinci puncte, fără de care Partidul Social Democrat nu va intra la guvernare”, a spus Romașcanu.

El a recunoscut că desemnarea premierului este atributul preşedintelui României. „Vom vedea atunci, în zilele respective, dacă picăm pe ceea ce am negociat. Conform spiritului Constituţiei, premierul va trebui să fie de la partidul care a avut cel mai mare scor în alegeri. Nu s-a întâmplat întotdeauna, de data asta sperăm să se întâmple”, a mai spus el.

Cât privește excluderea lui Victor Ponta din partid, care s-a declarat susținător al candidaturii candidatului prorus de extremă dreaptă Călin Georgescu în turul doi al prezidențialelor, Romașcanu susține că nu s-a luat o decizie pentru că altele sunt prioritățile partidului.

„Analiza integrală și detaliată a rezultatelor rundelor de alegeri care au avut loc se va face în ianuarie. Acum există prioritățile de a asigura echilibrul în Parlament și o majoritate de guvernare, urmând ca analizele să se facă cu toate deciziile de rigoare, în ianuarie.”


Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG