Linkuri accesibilitate

PSD vrea o altfel de stare de alertă, nu ca acum și nu în toată țara


Întâlnirea lui Raed Arafat cu Victor Ponta, Marcel Ciolacu și Dan Barna
Întâlnirea lui Raed Arafat cu Victor Ponta, Marcel Ciolacu și Dan Barna

PSD nu va vota starea de alertă dacă aceasta va fi definită în aceiași termeni ca până acum, a spus miercuri interimarul de la șefia PSD, Marcel Ciolacu, după întâlnirea cu secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, la care au participat și reprezentanții USR, Pro România și UDMR.

„Dacă starea de alertă va fi aceeași formă ca acum o lună, sub ncio formă PSD nu o să o voteze. (...) Putem veni cu alte soluții, putem veni cu o lege. (...) Nu vom lăsa un vid legislativ. Eu nu sunt Ludovic Orban. Vom găsi o soluție să existe un cadru legislativ care să acopere acest lucru. Nici eu nici colegii mei nu o să punem în pericol viețile oamenilor, dar sub nicio formă nu o să mai votăm anumite aberații pe care Guvernul vrea să le trimită la Parlament sub această mască și această amenințare că dacă nu votați și se întâmplă ceva rău, voi sunteți de vină, Parlamentul. Nu merge”, a spus Ciolacu, la Digi 24, preluat de Mediafax.

„Am picat de acord că spitalele trebuie deschise bolnavilor cronici, limitarea spitalelor suport COVID în perioada următoare, deoarece avem exemple de spitale suport COVID care nu au niciun pacient, iar localitățile respective nu mai beneficiază de asistență medicală. Trebuie să meargă zeci de km către cel mai apropiat spital”, a mai spus Ciolacu dând exemplul spitalelor din Râmnicu Sărat, Mioveni și Caracal.

Liderul PSD consideră că nu este necesară impunerea stării de alertă pe tot teritoriul țării, susținând, însă, că susține purtarea măștilor în spații închise și distanțarea de 1,5 metri.

Secretarul de Stat din Ministerul de Interne, Raed Arafat, a avut miercuri în Parlament o întâlnire cu liderii partidelor parlamentare care și-au manifestat opoziția privind prelungirea cu încă o lună a stării de alertă.

Astfel, Arafat a discutat preț de minute bune cu Marcel Ciolacu (PSD), Victor Ponta (Pro România) și Dan Barna (USR) privind situația epidemiologică și măsurile necesare pentru gestionarea pandemiei.

Prezența lui Raed Arafat în Parlament a venit la inițiativa președintelui Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.

Preşedintele USR, Dan Barna, a declarat că decizia de prelungire sau nu a stării de alertă „depinde foarte mult de datele pe care Guvernul le va prezenta în susţinerea unei eventuale solicitări”, potrivit Agerpres.

Dinspre Guvern şi dinspre Palatul Cotroceni ni se spune că starea de alertă ar urma să fie prelungită.(...) Poziţia USR este aceea că decizia privind prelungirea sau nu a stării de alertă depinde foarte mult de datele pe care Guvernul le va prezenta în susţinerea unei eventuale solicitări de prelungire a acestei stări de alertă. În momentul de faţă, din datele pe care le avem până acum, se poate sau există posibilitatea de prelungire a acestei stări de alertă în anumite locuri. Există foarte multe zone în ţară, localităţi, municipii, zone foarte mari, unde prelungirea acesteia nu se justifică, cel puţin pe datele pe care le cunoaştem. De aceea, dacă Guvernul solicită acest lucru, aşteptăm să vină cu nişte date foarte concrete, cu nişte rezultate de testare care să justifice această poziţie. În acel moment, USR va putea să decidă dacă va susţine sau nu prelungirea stării de alertă”, a spus Barna la Palatul Parlamentului.

Președintele Klaus Iohannis a făcut un apel la Parlament să nu blocheze prelungirea stării de alertă.

Sub titlul „PSD nu mai vrea continuarea Klaustrofobiei ca model de guvernare a țării!”, Marcel Ciolacu, președinte interimar al PSD a lansat un atac la adresa președintelui țării și a ministrului Sănătății.

Și ALDE a anunțat luni că nu va susține în parlament prelungirea stării de alertă.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a spus luni că este puțin probabil ca după 15 iunie să nu fie prelungită starea de alertă, având în vedere evoluția epidemiei, faptul că au apărut focare noi de infecție și că încă există o transmitere comunitară a virusului.

Totuși, de la jumătatea acestei luni, autoritățile pregătesc noi măsuri de relaxare a restricțiilor care țin cont și de faptul că, odată cu încheierea anului școlar, părinții care beneficiau până acum de concediu plătit pentru a sta cu copiii acasă se vor întoarce la serviciu.

Tătaru a avertizat că transmiterea comunitară a virusului va continua și pe perioada verii, chiar dacă nu va mai avea aceeași intensitate.

O poziție similară a avut și Raed Arafat care a subliniat că o ridicare grăbită a restricțiilor ar face extrem de dificilă gestionarea pandemiei.

XS
SM
MD
LG