Linkuri accesibilitate

Pupat Piața Libertății. Alte promisiuni pentru Muzeul Revoluției din Timișoara


Memorialul Revolutiei de la Timișoara 1989
Memorialul Revolutiei de la Timișoara 1989

În programul încărcat și adesea emoționant al festivităților timișorene dedicate celor trei decenii de la Revoluție, a încăput și o expoziție de fotografie sub genericul „30”.

Ea a fost deschisă în 16 decembrie de ministrul culturii, Bogdan Gheorghiu, în clădirea fostei comenduiri de garnizoană din Piața Libertății, care ar trebui să fie cândva Muzeul Național al Revoluției Anticomuniste, o instituție de stat înființată prin hotărâre de guvern în septembrie 2019, despre care Radio Europa liberă a mai scris.

Este cunoscut că promisiunea unui muzeu al Revolutiei în Timișoara a fost subiect de campanie electorală timp de treizeci de ani. În acest răstimp, Memorialul Revoluției, un ONG cu statut de utilitate publică, a adunat tot ce se putea despre evenimente, acumulând o impresionantă arhivă: presă, video, audio, obiecte, artă etc. După ce primul sediu a fost retrocedat, deși se făcuseră acolo lucrări de amenajare serioase, Memorialul a primit o clădire cedată de MApN în administrarea Ministerului Culturii.

Timp de 8 ani ministerul a dat bani cu țârâita, lăsând clădirea cu acoperișul spart și fără ferestre. O nouă lovitură a venit în 4 septembrie 2019 când, la diligențele președintelui PSD al Consiliului Județean Timiș și a unor parlamentari PNL, clădirea din Piața Libertății a fostei Comenduiri de Garnizoană a fost cedată la schimb cu cea a Memorialului. Traian Orban, președintele Memorialului, rănit în Revoluție, s-a luat cu mâinile de cap înțelegând că politicienii au făcut ce știu ei să facă: au tratat cu dispreț uriașa muncă de colectare, de cercetare, de publicare a numeroase cărți, depusă de micul colectiv al Memorialului, aruncat în nesiguranță. S-a permis doar prelungirea șederii până la noi ordine.

Sosit la Timișoara pentru vernisajul expoziției „30”, ministrul culturii Bogdan Gheorghiu i-a transmis lui Train Orban o invitație la „prima instituție a memoriei Revoluției”, ignorând întâietățile locale, după buna tradiție a protocronismului românesc. A fost trimis la fața locului directorul Unității de Management, Bogdan Trâmbaciu, pentru a convinge Memorialul să se lase integrat în viitorul muzeu aflat în faza notelor de fundamentare și a proiectării. Domnul ministru a refuzat să vorbească cu ziariștii despre soarta Memorialului și a fugit, salvat de parlamentarul PNL Ben-Oni Ardelean, unul dintre principalii propagandiști ai proiectului amânat timp de 30 de ani.„Trei ani minim va dura faza de proiectare pentru care s-au alocat aproximativ 3 milioane de Euro, după care alți trei se vor face lucrările, deci ne-am dori ca în 2025 să avem gata muzeul”, a asigurat Trâmbaciu.

Directorul Unității de Management susține că s-ar fi înțeles cu președintele și directorul executiv al Memorialului ca aceștia să se mute, cu tot ce au, în viitorul muzeu: „Le dăm tot ce cer, să pună pe hârtie condițiile, o să îi lăsăm să își administreze ei patrimoniul după ce se mută în Piața Libertății”, ne-a declarat dl.Trâmbaciu. Un fel de „pupat Piața Libertății”.

Traian Orban este rezervat. Prin acoperiș plouă, în ferestre se află folii de plastic, dar reprezentanții Ministerului Culturii l-au trimis la Ministerul Apărării, cel care și-a recăpătat clădirea, să se roage de ei să repare. În baston, rănitul în Revoluție va merge cu căciula în mână să ceară din nou de la instituții indiferente care prezintă amenajarea unui muzeu după zeci de ani ca pe o mare realizare. Publicul prezent la vernisaj s-a arătat entuziast că se face ceva, adică un muzeu Hi Tech care va acoperi partea spectaculoasă a Revoluției din Decembrie 1989. Partea consistentă, aflată la Centrul de cercetare al Memorialului, nu le pare importantă autorităților niciunei guvernări.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG