Linkuri accesibilitate

Purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi, condamnată la un an și jumătate de „libertate restricționată”


Purtătoarea de cuvânt al lui Alexei Navalnîi, Kira Iarmîș, acuzată că a încălcat restricțiile anti-Covid și că a incitat la încălcarea lor atunci când a mobilizat oamenii în stradă în favoarea condamnatului Navalnîi
Purtătoarea de cuvânt al lui Alexei Navalnîi, Kira Iarmîș, acuzată că a încălcat restricțiile anti-Covid și că a incitat la încălcarea lor atunci când a mobilizat oamenii în stradă în favoarea condamnatului Navalnîi

Autoritățile de la Moscova continuă să persecute persoanele care fac parte din echipa lui Alexei Navalnîi.  Numărul celor condamnați a ajuns la cinci, iar numărul celor care așteaptă o sentință este tot de cinci.

Un tribunal de la Moscova a condamnat-o pe Kira Iarmîș, purtătoarea de cuvânt al lui Alexei Navalnîi, la un an și jumătate de „libertate restricționată”, o pedeapsă similară eliberării condiționate, pentru că ar fi incitat la încălcarea restricțiilor antipandemice.

Kira Iarmîș a anunțat că justiția a obligat-o să nu părăsească orașul și să nu participe la demonstrații în următoarele 18 luni și că, în aceeași zi, tribunalul districtual Preobrajenski i-a anulat arestul la domiciliu.

Un procuror a cerut instanței să o condamne pe Iarmîș la doi ani de restrângere a libertății, pe motiv că ar fi cerut public încălcarea restricțiilor anti-Covid atunci când i-a îndemnat pe oameni să iasă în stradă și să participe la protestele de susținere a lui Alexei Navalnîi din ianuarie.

La începutul acestei luni și fratele lui Navalnîi, Oleg, a fost găsit vinovat de aceleași acuzații și a primit o pedeapsă cu suspendare de un an și o perioadă de probațiune de un an. Oleg Navalnîi a fost reţinut în ianuarie. Inițial, a fost plasat în arest la domiciliu pentru ignorarea restricţiilor anti-COVID-19, dar, pentru că a cerut oamenilor să ia parte la protestele de spijin în favoarea fratele său, a fost reținut în ajunul mitingurilor.

Doi asociați ai lui Navalnîi, Nikolai Liașkin și Liubov Sobol, au fost găsiți vinovați pentru aceleași acuzații și au primit pedepse condiționate de un an, respectiv, 18 luni. Presa a scris că Sobol ar fi fugit din Rusia, informații care nu au fost confirmate.

Un participant la protestul din ianuarie, Dani Akel, a fost amendat cu 100.000 de ruble (aproape 1.400 de dolari) pentru acuzații similare.

Printre cei acuzați în acest caz se află și avocații Dmitri Baranovski și Liușa Ștein, șefa ONG-ului Alianța Medicilor - Anastasia Vasilieva, o membră a trupei Pussy Riot - Maria Aliohina și un coordonator al echipei lui Navalnîi la Moscova, Oleg Stepanov. Majoritatea sunt în arest la domiciliu.

Alexei Navalnîi a fost arestat pe 17 ianuarie după ce s-a întors din Germania. Aici, fusese tratat pentru otrăvirea cu o neurotoxină folosită de serviciile secrete ruse în perioada Războiului Rece. Atacul ar fi fost comandat de președintele rus Vladimir Putin.

Kremlinul a negat orice implicare în incident, ultimul dintr-o serie numeroasă de atacuri împotriva lui Alexei Navalnîi, cel mai acerb critic al președintelui rus.

Peste 10.000 de persoane au protestat în toată țara împotriva arestării lui Navalnîi, la revenirea din Germania, în peste 100 de orașe din Rusia pe 23 și 31 ianuarie.

Pe 2 februarie, Navalnîi a fost condamnat la doi ani și jumătate de închisoare cu executare pentru încălcarea termenilor condamnării sale cu suspendare, pe motiv că nu s-a prezentat la agentul de probațiune cât era în comă în Germania. El fusese condamnat într-un simulacru de caz de delapidare, despre care opozantul a spus permanent că a fost instrumentat politic. Decizia instanței a generat noi valuri de proteste reprimate cu violență de autorități.

Peste 1.400 de persoane au fost atunci reținute la Moscova, Sankt Petersburg și în alte orașe rusești în timpul acestor demonstrații.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG