Bogdan Licu, în prezent interimar la conducerea PG, a declarat marți că se gândește "foarte serios" să se înscrie la concursul pentru funcția de Procuror general.
Bogdan Licu a spus că, în prezent, procurorii sunt "demotivați", în principal din cauza atacurilor și presiunilor la care au fost supuși.
„O demotivare a procurorilor, cu toate atacurile intense asupra noastră, cu siguranță a avut loc și trebuie să recunoaștem acest lucru. Ce s-a întâmplat în ultimii ani, este cu totul ieșit din comun. Nu a mai fost niciodată, in istoria recentă a României un atac atât de concertat și susținut asupra procurorilor. Depinde de fiecare procuror în parte cât este de călit în această luptă, ce experiență are. Sunt și colegi care s-au simțit demotivați să lucreze așteptând ceva. Ce anume, nu știu ce să vă spun”, a declarat Licu, la sediul CSM.
O nouă acuzație de plagiat
O anchetă a Centrului Român pentru Jurnalism de Investigație (CRJI), publicată luni, arată că Bogdan Licu a copiat mare parte dintr-un capitol pe care l-a scris într-o carte apărută în 2005, opt surse nu sunt menționate nicăieri, iar în lucrare sunt copiate cuvânt cu cuvânt bucăți din două legi.
”Criminogeneza corupției” este titlul capitolului semnat de Licu și apărut în volumul ”Neliniștile Insecurității” (pag. 187-196), carte coordonată, la Editura Tritonic, de profesorul universitar Cristian Troncotă, la acea vreme angajat la Academia Națională de Informații, precizează CRJI.
”Un fragment consistent a copiat actualul procuror general, din nou fără a menționa sursa, dintr-un articol publicat de Alexandru Boroi și Norel Neagu, în numărul 4 din 2003 al Revistei ”Dreptul”. De la cei doi, demonstrând cinism academic, Licu a înlăturat trei note de subsol. Astfel, a lăsat impresia că ideile îi aparțin în totalitate. În acest caz, s-ar putea spune că Licu a călcat pe bec de două ori, plagiind atât de la Boroi și Neagu, cât și de la ”exclușii” din notele de subsol”, se precizează în ancheta CRJI, care detaliază și alte părți copiate din diferite articole și cărți de procurorul general interimar.
ÎCCJ a dat undă verde verificării tezei de doctorat a lui Licu
Spre sfârșitul lunii octombrie, procurorul general interimar, Bogdan Licu, a pierdut la Înalta Curte solicitarea sa de a bloca cercetarea acuzației de plagiat a tezei sale de doctorat. Licu a renunțat la titlul de doctor pe care îl obținuse la Academia SRI, cu o lucrare despre corupție, condusă de Gabriel Oprea.
În urmă cu patru ani, jurnalista Emilia Șercan l-a acuzat pe Bogdan Licu de plagiat în lucrarea sa de doctorat, „Corupția, risc major la adresa securității naționale”. La vremea aceea, Licu era prim-adjunct al procurorului general, iar Emilia Șercan l-a acuzat că a plagiat 200 de pagini din cele peste 400 ale lucrării coordonate de fostul vicepremier Gabriel Oprea.
Ulterior, Licu, alături de mai mulți demnitari care obținuseră titlul de doctor în baza unor lucrări susținute la Academia SRI, a renunțat la distincția academică, însă cercetarea acuzațiilor de plagiat fusese demarată de CNATDCU, consiliul de atestare a diplomelor universitare și a titlurilor academice.
Facebook Forum