Într-un decret publicat pe site-ul Kremlinului, Putin cere creșterea dimensiunii totale a forțelor armate la 2,38 milioane de persoane, dintre care 1,5 milioane ar trebui să fie militari activi, transmite Reuters.
Andrei Kartapolov, președintele comisiei de apărare a camerei inferioare a parlamentului rus, a declarat că creșterea numărului de trupe active face parte dintr-un plan de revizuire a forțelor armate și de creștere treptată a dimensiunii acestora.
Planul, spune el, răspunde noii situații internaționale și comportamentului „foștilor noștri parteneri străini”.
„De exemplu, acum trebuie să formăm noi structuri și unități militare pentru a asigura securitatea în nord-vestul (Rusiei - n.red), deoarece Finlanda, cu care ne învecinăm, a aderat la blocul NATO”, a declarat Kartapolov pentru Parlamentskaia Gazeta, ziarul intern al parlamentului rus.
Potrivit datelor Institutului Internațional pentru Studii Strategice (IISS), o astfel de creștere a armatei ar face ca Rusia să depășească Statele Unite și India la numărul de soldați de luptă activi pe care îi are la dispoziție și să fie a doua după China ca mărime.
Potrivit IISS, Beijingul are puțin peste 2 milioane de militari activi.
Deși are o populație de peste trei ori mai mare decât cea a Ucrainei și a recrutat cu succes voluntari pentru a lupta în Ucraina, Rusia a suferit pierderi grele pe câmpul de luptă și nu există niciun semn că războiul se va încheia prea curând.
A treia creștere a armatei din 2022
În august 2022, Putin a ordonat armatei să se extindă până la începutul anului 2023, adăugând 137.000 de soldați – până la 1,15 milioane.
În decembrie 2023, Putin a ordonat o nouă extindere oficială a 170.000 de soldați activi, aducând totalul armatei la 1,32 milioane de soldați.
În plus, Rusia a mobilizat peste 300.000 de soldați în septembrie și octombrie 2022 într-un exercițiu care a făcut ca zeci de mii de bărbați cu vârstă de recrutare să fugă din țară.
Kremlinul a transmis de mai multe ori că nu planifică o nouă mobilizare deocamdată și că va continua să se bazeze pe voluntari pentru luptele din Ucraina.
Intențiile de extindere a armatei vin în condițiile în care luptele din Ucraina se intensifică.
Ucraina a invadat regiunea Kursk a Rusiei la începutul lunii august, a capturat zeci de kilometri pătrați de teritoriu și sute de prizonieri. Rusia a ripostat și a promis să elibereze Ucraina din zonă.
Incursiunea și intensificarea atacurilor Rusiei au crescut presiunea asupra administrației președintelui Joe Biden pentru a-și schimba politica de limitare a folosirii de către Ucraina a armelor cu rază lungă de acțiune.
Recent, Joe Biden a dat semne că o asemenea permisiune acordată Ucrainei ar fi posibilă, ceea ce ar permite Kievului să lovească adânc ținte din interiorul Rusiei.
Președintele Vladimir Putin a avertizat că o astfel de măsură va fi văzută ca o escaladare majoră din partea SUA și a NATO.
„Ar însemna că țările NATO, SUA, țările europene, sunt în război cu Rusia”, a spus Vladimir Putin.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.