Linkuri accesibilitate

Putin ordonă creșterea efectivelor armatei la 1,5 milioane de oameni


Militari ai armatei ruse la o expoziție de vehicule blindate și echipamente capturate de armata rusă de la forțele ucrainene în timpul conflictului Rusia-Ucraina, la un muzeu din Moscova. 31 mai 2024
Militari ai armatei ruse la o expoziție de vehicule blindate și echipamente capturate de armata rusă de la forțele ucrainene în timpul conflictului Rusia-Ucraina, la un muzeu din Moscova. 31 mai 2024

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat creșterea dimensiunii armatei ruse cu 180.000 de soldați, până la un total de 1,5 milioane de militari activi. La un asemenea efectiv, Rusia ar ajunge să aibă a doua cea mai mare din lume, după cea a Chinei.

Într-un decret publicat pe site-ul Kremlinului, Putin cere creșterea dimensiunii totale a forțelor armate la 2,38 milioane de persoane, dintre care 1,5 milioane ar trebui să fie militari activi, transmite Reuters.

Andrei Kartapolov, președintele comisiei de apărare a camerei inferioare a parlamentului rus, a declarat că creșterea numărului de trupe active face parte dintr-un plan de revizuire a forțelor armate și de creștere treptată a dimensiunii acestora.

Planul, spune el, răspunde noii situații internaționale și comportamentului „foștilor noștri parteneri străini”.

„De exemplu, acum trebuie să formăm noi structuri și unități militare pentru a asigura securitatea în nord-vestul (Rusiei - n.red), deoarece Finlanda, cu care ne învecinăm, a aderat la blocul NATO”, a declarat Kartapolov pentru Parlamentskaia Gazeta, ziarul intern al parlamentului rus.

Potrivit datelor Institutului Internațional pentru Studii Strategice (IISS), o astfel de creștere a armatei ar face ca Rusia să depășească Statele Unite și India la numărul de soldați de luptă activi pe care îi are la dispoziție și să fie a doua după China ca mărime.

Potrivit IISS, Beijingul are puțin peste 2 milioane de militari activi.

Deși are o populație de peste trei ori mai mare decât cea a Ucrainei și a recrutat cu succes voluntari pentru a lupta în Ucraina, Rusia a suferit pierderi grele pe câmpul de luptă și nu există niciun semn că războiul se va încheia prea curând.

A treia creștere a armatei din 2022

În august 2022, Putin a ordonat armatei să se extindă până la începutul anului 2023, adăugând 137.000 de soldați – până la 1,15 milioane.

În decembrie 2023, Putin a ordonat o nouă extindere oficială a 170.000 de soldați activi, aducând totalul armatei la 1,32 milioane de soldați.

În plus, Rusia a mobilizat peste 300.000 de soldați în septembrie și octombrie 2022 într-un exercițiu care a făcut ca zeci de mii de bărbați cu vârstă de recrutare să fugă din țară.

Kremlinul a transmis de mai multe ori că nu planifică o nouă mobilizare deocamdată și că va continua să se bazeze pe voluntari pentru luptele din Ucraina.

Intențiile de extindere a armatei vin în condițiile în care luptele din Ucraina se intensifică.

Ucraina a invadat regiunea Kursk a Rusiei la începutul lunii august, a capturat zeci de kilometri pătrați de teritoriu și sute de prizonieri. Rusia a ripostat și a promis să elibereze Ucraina din zonă.

Incursiunea și intensificarea atacurilor Rusiei au crescut presiunea asupra administrației președintelui Joe Biden pentru a-și schimba politica de limitare a folosirii de către Ucraina a armelor cu rază lungă de acțiune.

Recent, Joe Biden a dat semne că o asemenea permisiune acordată Ucrainei ar fi posibilă, ceea ce ar permite Kievului să lovească adânc ținte din interiorul Rusiei.

Președintele Vladimir Putin a avertizat că o astfel de măsură va fi văzută ca o escaladare majoră din partea SUA și a NATO.

„Ar însemna că țările NATO, SUA, țările europene, sunt în război cu Rusia”, a spus Vladimir Putin.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG