Linkuri accesibilitate

Vladimir Putin justifică războiul cu Ucraina în discursul în fața națiunii și amenință cu consecințe „tragice” dacă Occidentul trimite trupe


Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a ținut un discurs în fața Parlamentului Rusiei.
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a ținut un discurs în fața Parlamentului Rusiei.

Președintele rus, Vladimir Putin, și-a început discursul anual privind starea națiunii cu tema războiului din Ucraina. El a spus că „majoritatea absolută a rușilor sprijină operațiunea militară specială” și că Occidentul încearcă să epuizeze Rusia.

Vladimir Putin a susținut continuarea „operațiunii militare speciale” din Ucraina, care ar fi necesară pentru a apăra suveranitatea și securitatea Rusiei, transmite Serviciul Rusesc al RFE/RL.

De asemenea, scrie Associated Press (AP), Vladimir Putin a avertizat sever Occidentul împotriva unei implicări mai profunde în lupte, spunând că o astfel de mișcare ar crește riscul unui conflict nuclear global.

„Ei se pregătesc să lovească teritoriul nostru și folosesc cele mai bune forțe posibile, cele mai eficiente forțe pentru a face acest lucru. Dar ne amintim soarta celor care au încercat să ne invadeze teritoriul și, desigur, soarta lor va fi mult mai tragică decât cea cu care ne-am confrunta noi. Ei trebuie să înțeleagă că și noi avem arme. Arme care îi pot învinge pe propriul teritoriu și, desigur, toate acestea sunt foarte periculoase, deoarece ar putea declanșa de fapt utilizarea armelor nucleare. Nu înțeleg ei asta?”, a spus Vladimir Putin.

Președintele francez, Emmanuel Macron, declarase la începutul săptămânii că o viitoare desfășurare de trupe occidentale în Ucraina nu ar trebui exclusă.

Liderul de la Kremlin a subliniat că forțele nucleare ale Rusiei sunt „pe deplin pregătite” și că armata a desfășurat noi arme puternice, unele dintre ele testate chiar pe câmpul de luptă din Ucraina.

„Forțele noastre strategice sunt pregătite pentru luptă. Sistemele Kinjal sunt folosite pentru a lovi ținte importante. De asemenea, a fost folosit și complexul Zircon. Testele cu Burevestnik, Poseidon sunt pe cale să se încheie. Vom demonstra capacitate rachetelor Sarmat de a îndeplini misiunile lor de luptă”, a anunțat Putin.

Nota redacției:

  • Rachetele Kinjal se numără printre cele mai noi dotări ale armatei ruse. O astfel de rachetă poate atinge adică 12.000 de kilometri pe oră, ceea ce o face extrem de greu de detectat şi doborât.
  • Zircon este o rachetă de croazieră hipersonică termonucleară, produsă pentru Marina Rusă, care poate fi lansată de pe nave și submarine.
  • Burevestnik este o rachetă cu propulsie nucleară, înarmată nuclear, în curs de dezvoltare pentru Forțele Armate Ruse.
  • Poseidon este un vehicul subacvatic autonom, cu propulsie nucleară, aflat în producție, capabil să livreze focoase convenționale și nucleare.
  • Sarmat este o rachetă balistică intercontinentală super-grea, capabilă să transporte focoase convenționale și nucleare.

„SUA au distrus securitate europeană. Valorile morale sunt distruse în Occident”

Vladimir Putin a criticat direct Statele Unite ale Americii, despre care a spus că „au distrus securitatea europeană”.

Liderul de la Kremlin mai spune totuși că Rusia e deschisă la discuții cu Washingtonul pentru stabilitate strategică, cu toate că SUA ar încerca să provoace o înfrângere strategică Rusiei. Putin a negat și informațiile potrivit cărora Rusia ar dezvolta o armă nucleară spațială, despre care a spus că sunt „fără fundament”.

„Înainte de alegerile din SUA, ei vor doar să le arate cetățenilor lor, precum și altora, că ei continuă să conducă lumea. Nu va funcționa”, a declarat Vladimir Putin.

Președintele rus a criticat Occidentul, care ar încerca - spune el - să atragă Rusia într-o cursă a înarmării și ar vrea să repete „șmecheria” pe care a reușit-o cu Uniunea Sovietică în anii 1980. De asemenea, el a subliniat „superioritatea morală” a Rusiei față de Occident:

„Legăturile familiale și valorile morale sunt distruse în Occident, în schimb Rusia sprijină valorile civilizate. (...) Religia și valorile noastre morale sunt în prim plan aici. Familiile mari trebuie să devină norma”.

Deși recunoaște că și Rusia se confruntă cu o scădere a natalității, Putin spune că țara trebuie să crească natalitatea prin măsuri care să sprijine familiile numeroase.

Discursul lui Vladimir Putin s-a referit consistent și la economia Rusiei, care ar avea nevoie de reconstrucția industriei, esențială pentru protejarea suveranității țării.

„Trebuie să devenim independenți din punct de vedere tehnologic în domenii cheie pentru economie. Pentru asta, trebuie să ne bazăm mai puțin pe importuri și să producem în volume mult mai mari. Rusia are un avantaj competitiv uriaș în tehnologie și știință, dar trebuie să își dubleze investițiile în cercetarea științifică, inclusiv în domeniul farmaceutic și în programele spațiale.”

Discursul anual al președintelui Rusiei vine cu puțin timp înaintea alegerilor din 15-17 martie, pe care Kremlinul speră să le folosească ca demonstrație de unitate în sprijinul lui Vladimir Putin și al invaziei Ucrainei.

De altfel, președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a declarat pentru FRE/RL că UE nu va recunoaște rezultatele alegerilor prezidențiale din Rusia, așa cum s-a întâmplat și cu rezultatul alegerilor prezidențiale din Belarus, din 2020, câștigate oficial de Alexandr Lukașenko.

Controlul strict al Kremlinului asupra politicii, mass-mediei și libertăților democratice de exprimare și asociere fac, spun cei mai mulți observatori, ca rezultatul alegerilor prezidențiale să ducă inevitabil către o „victorie” a lui Vladimir Putin.

În discursul său, președintele Vladimir Putin nu l-a menționat pe Alexei Navalnîi, popularul politician de opoziție care a murit în urmă cu două săptămâni într-o închisoare arctică în circumstanțe suspecte.

De asemenea, el nu a făcut nici o referire la cererea aleșilor din regiunea separatistă transnistreană, adresată Rusiei, de a primi protecție în fața „presiunilor” venite din partea Republicii Moldova.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG