Linkuri accesibilitate

Putin și Lukașenko condamnă „comportamentul agresiv” al Vestului


Întâlnirea Putin - Lukașenko de vineri a consolidat bazele uniunii Rusia-Belarus și a avut loc loc pe fondul presiunilor puse de trupele rusești la granițele celor două țări cu Ucraina.
Întâlnirea Putin - Lukașenko de vineri a consolidat bazele uniunii Rusia-Belarus și a avut loc loc pe fondul presiunilor puse de trupele rusești la granițele celor două țări cu Ucraina.

Vladimir Putin și Alexandr Lukașenko au avut vineri o întâlnire, înainte de încheierea perioadei programate pentru exercițiile militare comune făcute în Belarus, la granița cu Ucraina.

„Suntem uniți de o istorie comună, de valori spirituale, de legături de familie. Cooperarea bilaterală diversă este în mod invariabil construită pe principiile respectului reciproc, sprijinului și luării în considerare a intereselor celuilalt", a spus președintele rus, Vladimir Putin, la conferința de presă comună susținută vineri la Kremlin.

El a ținut să precizeze că discuția „prietenoasă” a avut loc între doi parteneri strategici, care sunt nu doar „vecini buni, dar și cei mai apropiați aliați”.

Cei doi au discutat despre prevederile acordului privind crearea Statului Uniunii Rusia-Belarus și implementarea celor 28 de programe sectoriale.

NATO și garanțiile de securitate cerute de Rusia

„Am discutat despre situația extinderii NATO și a cererilor Rusiei către Occident, cea mai importantă fiind prevenirea extinderii ulterioare a NATO, refuzul de a desfășura arme de atac în apropierea granițelor Rusiei și returnarea potențialului militar și a infrastructurii blocului european în Europa la nivelul anului 1997”, a spus Putin.

El a adăugat că și-a informat omologul belarus despre discuțiile cu liderii occidentali și a spus că și Minskul este îngrijorat că Occidentul nu acceptă „garanțiile de securitate” cerute de Rusia.

Putin susține că Moscova este pregătită să urmeze în continuare calea negocierilor pentru rezolvarea problemelor „cu condiția ca toate problemele să fie luate în considerare într-un complex, fără separare de principalele propuneri rusești”.

Implementarea lor este o prioritate absolută pentru Rusia, a mai spus Putin, care s-a arătat nemulțumit de „comportamentul agresiv” al Vestului.

Situația din Donbas

Vladimir Putin a subliniat că cheia restabilirii păcii în Donbas, în estul Ucrainei, este punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk.

„Tot ce trebuie să facă Kievul este să se așeze la masa negocierilor cu reprezentanții autorităților din Donbas și să cadă de acord asupra măsurilor politice, militare, economice și umanitare pentru a pune capăt conflictului”, a spus Vladimir Putin.

„Cu cât acest lucru se întâmplă mai repede, cu atât mai bine”, a completat el.

Putin a spus că situația din sud-estul Ucrainei s-a agravat iar Lukașenko a constatat că „oamenii sunt deja pregătiți să fugă de acolo, iar acest lucru nu este normal”.

„Da, și în general, drepturile omului sunt încălcate masiv și sistematic în Ucraina. Discriminarea față de populația rusofonă este stabilită prin legea”, a mai spus Putin.

El i-a dat asigurări omologului belarus că autoritățile ruse se vor strădui să creeze condiții mai confortabile pentru afacerile celor două țări și i-a urat „referendum reușit” la consultarea pe care urmează să o aibă pe 27 februarie, când poporul belarus va vota pentru schimbarea sau nu a Constituției.

Lukașenko: Ei încearcă să ne despartă

Referindu-se la evenimentele din Kazahstan, Lukașenko a spus că acestea sunt însăși dovada că „ruptura” între țările „pregătite pentru unitate” este „de neconceput”, cu trimitere la uniunea Rusia-Belarus, pe care cei doi o pun la cale.

„Vladimir Vladimirovici a observat, și sunt absolut de acord cu el, că ei încearcă să ne despartă. Și nu numai pe Rusia și Belarus, ci toate acele state care urmează să se unească. Kazahstanul este dovada.”

De altfel, ca prim pas în vederea realizării uniunii Rusia-Belarus urmează să se construiască un port lângă Sankt Petersburg „pentru transbordarea a milioane de tone de mărfuri din Belarus”, a anunțat Lukașenko.

El a spus că „s-au dat ordine ca să înceapă imediat construcția”, pentru ca „într-un an și jumătate să expediem aceste milioane de tone de marfă”.

Consultări cu „fratele mai mare”

Lukașenko, contestat în țara sa, după ce a fost acuzat că a fraudat alegerile prezidențiale din august 2020, a spus că se va consulta cu Putin și în ceea ce privește „președinția” sa.

„În ceea ce privește președinția mea, acum ne vom consulta cu fratele mai mare și vom decide. De ce vă faceți griji? Totul va fi bine", a spus el răspunzând unor întrebări ale jurnaliștilor prezenți la conferința de presă de vineri.

Este prima vizită a lui Lukașenko făcută în Rusia în acest an. Negocierile de la Kremlin au început cu întârziere pentru că autocratul autocratul de la Minsk a așteptat rezultatul unui test de Covid.

Întâlnirea dintre cei doi are loc pe fondul agravării situației din Europa de Est, după ce SUA și aliații au acuzat Moscova că pregătește invadarea Ucrainei.

Alexandr Lukaşenko a fost vineri la Moscova pentru discuții cu preşedintele rus Vladimir Putin în legătură cu durata staționării trupelor militare rusești în Belarus.

Exercițiile militare comune au fost programate să aibă loc 10 zile, până pe 20 februarie.

Vineri, ambasadorul SUA la OSCE, Michael Carpenter, a spus că Rusia a mobilizat în acest moment între 169.000 și 190.000 de militari la granițele Ucrainei.

Mai mult, în ciuda susținerilor Moscovei că ar fi început retragerea trupelor, SUA și aliații au spus că trupele sunt cel mult mutate, dar că mobilizarea lor la granițele Ucrainei crește pe zi ce trece.

Moscova neagă toate aceste afirmații susținând că sunt doar un pretext pentru întărirea NATO în apropierea granițelor rusești.

Nemulțumită de răspunsul SUA la cererile sale, Rusia a transmis joi că va fi „forțată să răspundă” cu măsuri tehnico-militare dacă Statele Unite nu sunt de acord cu cerințele sale de securitate.

Moscova este nemulțumită că SUA nu au dat un răspuns constructiv la „garanțiile de securitate” pe care le-a cerut și susține că ar putea lua „măsuri tehnico-militare”, se arată în răspunsul Rusiei către SUA, citat de Tass.

„În absența oricărei dispoziții din partea americanilor de a conveni asupra garanțiilor ferme, obligatorii din punct de vedere juridic, pentru a ne asigura securitatea, Rusia va fi obligată să răspundă, inclusiv prin punerea în aplicare a unor măsuri tehnico-militare”, se arată în documentul publicat de agenția de știri de stat TASS, preluată de The Moscow Times.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG