Linkuri accesibilitate

Putin: Rusia va produce rachete care erau interzise prin acordul nuclear


Explozia unei rachete sovietice cu rază mică de acțiune OTR-22, cunoscută în Occident ca SS-12. Această rachetă a fost distrusă în 2018,conform Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că ţara sa va produce rachete care au fost interzise prin acordul nuclear de referinţă din timpul Războiului Rece care s-a încheiat luna trecută, dar că Moscova nu le va desfăşura dacă nici SUA nu vor face acest lucru, potrivit Reuters. Donald Trump a retras Washingtonul din această înțelegere importantă, acuzând Rusia de încălcarea acordului, semnat în anul 1987, acord care interzicea rachetele cu rază de acţiune între 500 şi 5.500 de kilometri.

Pe de altă parte, djunctul al ministrului rus de Externe, Serghei Riabkov amenința încă din iunie cu o nouă criză a „rachetelor cubaneze”, din cauza sistemelor balisticeinstalate instalate de SUA în Europa de Est: „trebuie să ne pregătim pentru cel mai urât scenariu”, avertiza atunci diplomatul de la Moscova.

Vladimir Putin a arătat, însă, de data aceasta spre zona Pacificului și într-un discurs la forumul economic din Extremul Orient s-a arătat îngrijorat față de discuţiile purtate de SUA referitoare la instalarea de rachete în Japonia şi Coreea de Sud, o desfăşurare despre care a spus că ar acoperi părţi din teritoriul rus.

Statele Unite s-au retras luna trecută din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), acuzând Rusia că a încălcat înţelegerea, lucru pe care Moscova l-a negat. Washingtonul insistă că Moscova a dezvoltat o nouă rachetă cu rază medie de acţiune, Novator 9M729 (SSC-8, potrivit terminologiei NATO), prin încălcarea Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare.Informație confirmată și de secretarul general NATO Jens Stoltenberg.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG