Linkuri accesibilitate

Rusia atacă Ucraina cu o rachetă cu rază medie. Putin: „Conflict regional” cu „elemente de natură globală”. Reacția Casei Albe


 „Ca răspuns la utilizarea armamentului cu rază lungă de acțiune americană și britanică (...) forțele armatei ruse au efectuat o lovitură combinată asupra unui complex militar-industrial al Ucrainei”, a anunțat joi seară Vladimir Putin într-o alocuțiune televizată.
„Ca răspuns la utilizarea armamentului cu rază lungă de acțiune americană și britanică (...) forțele armatei ruse au efectuat o lovitură combinată asupra unui complex militar-industrial al Ucrainei”, a anunțat joi seară Vladimir Putin într-o alocuțiune televizată.

Rusia a lansat un atac cu rachete balistice cu rază medie de acțiune asupra unui complex militar ucrainean, ca răspuns la recentele lovituri ucrainene cu arme occidentale cu rază lungă de acțiune, a declarat joi președintele rus Vladimir Putin într-o alocuțiune televizată.

„Ca răspuns la utilizarea armamentului cu rază lungă de acțiune americană și britanică pe 21 noiembrie a acestui an, forțele armatei ruse au efectuat o lovitură combinată asupra unui complex militar-industrial al Ucrainei”, a anunțat joi seară președintele rus Vladimir Putin.

Într-un discurs adresat națiunii ruse, președintele Putin a spus că în urma atacurilor ucrainene asupra regiunilor rusești Breansk și Kursk cu rachete americane și britanice cu rază lungă de acțiune, „un conflict regional” din Ucraina – așa cum a numit de astă dată invadarea Ucrainei pe care o numea până acum „operațiune specială” și despre care susține că a fost provocat de Occident – ar fi dobândit „elemente de natură globală”.

„Pe 19 noiembrie, șase rachete operaționale-tactice ATACMS fabricate în SUA și pe 21 noiembrie, în timpul unui atac combinat cu rachete al sistemelor Storm Shadow fabricate din Marea Britanie și al sistemelor HIMARS fabricate în SUA, au lovit ținte militare pe teritoriul Federației Ruse - în regiunile Breansk și Kursk.

Din acel moment, după cum am subliniat în mod repetat, conflictul regional din Ucraina provocat de Occident (s.n) a căpătat elemente de natură globală (s.n.). Sistemele noastre de apărare aeriană au respins aceste atacuri. Ca urmare, obiectivele care au fost stabilite în mod evident de inamic nu au fost atinse”, a declarat Vladimir Putin.

Ca răspuns, liderul de la Kremlin a spus că Rusia a lansat o nouă „rachetă balistică echipată cu echipament hipersonic non-nuclear” cu rază medie de acțiune către o țintă din Ucraina.

Rachetele occidentale, a spus el, nu vor afecta rezultatul operațiunii speciale a Rusiei – expresia pe care o folosește încă pentru invadarea Ucrainei.

„Ne considerăm îndreptățiți să ne folosim armele împotriva facilităților militare ale acelor țări care permit ca armele lor să fie folosite împotriva facilităților noastre și, în cazul unei escalade a acțiunilor agresive, vom răspunde la fel de hotărât și în natură”, a mai spus Putin.

El a acuzat Statele Unite că au distrus sistemul de securitate globală și că împing lumea către un conflict global.

„Aș dori să subliniez încă o dată că nu Rusia, ci Statele Unite sunt cele care au distrus sistemul internațional de securitate și, continuând să lupte și să se agațe de hegemonia sa, împing întreaga lume către un conflict global (s.n.).

Întotdeauna am preferat și suntem acum pregătiți să rezolvăm toate problemele controversate prin mijloace pașnice. Dar suntem și pregătiți pentru orice dezvoltare a evenimentelor.”

El a spus că joi, „în condiții de luptă, a fost efectuat un test al celor mai recente sisteme de rachete rusești cu rază intermediară. În acest caz, cu o versiune hipersonică non-nucleară a unei rachete balistice”. „Testul a avut succes”, a spus Putin.

Este vorba de un atac asupra orașului Dnipro, din centrul Ucrainei, unde Rusia a folosit o rachetă „nouă cu rază intermediară convențională” cu numele de cod Oreșnik (Alun).

Putin a spus despre complexul industrial atacat că este unul din cele mai mari din epoca sovietică de pe teritoriul Ucrainei, din regiunea Dnipropetrovsk, care încă mai produce „rachete și alte armamente”.

Kremlinul spune că a avertizat SUA înainte de lansarea rachetei împotriva Ucrainei

Rusia a avertizat Statele Unite înainte de lansarea noii rachete balistice cu rază medie, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, presei de stat ruse.

„Partea rusă i-a avertizat pe americani cu privire la lansarea lui „Oreșnik” prin Centrul Național de Reducere a Riscului Nuclear, care funcționează în mod automat și menține o comunicare constantă cu un sistem similar al Statelor Unite ale Americii”, a declarat Peskov pentru TASS.

„Avertismentul a fost trimis într-un automat cu 30 de minute înainte de lansare”, a spus el.

Centrul Național de Reducere a Riscului Nuclear (NNRRC) este centrul de comunicații al Statelor Unite care funcționează 24 din 24 de ore, șapte zile pe săptămână, 365 de zile pe an pentru schimbul de notificări cu omologii străini cu privire la probleme, de la controlul armelor nucleare și convenționale, notificări de lansare de rachete balistice, distrugerea armelor chimice și internaționale, incidente cibernetice. Misiunea sa de bază este de a reduce riscul de conflict internațional care ar putea apărea din neînțelegeri sau comunicări greșite.

Putin a spus că Moscova va emite avertismente atunci când va folosi noua armă.

„La selectarea țintelor pentru răzbunare cu sisteme precum „Oreșnik” pe teritoriul ucrainean, vom oferi rezidenților pașnici, precum și cetățenilor statelor prietene prezente acolo, posibilitatea de a părăsi zonele periculoase”. El a adăugat: „Vom face acest lucru din motive umanitare – în mod deschis, public, fără teama de opoziție din partea inamicului, care va primi și această informație”.

Casa Albă: Rusia este cea care provoacă escaladarea în războiul din Ucraina

„Rusia este cea care provoacă escaladarea” în Războiul din Ucraina, a acuzat joi Casa Albă după alocuţiunea televizată a președintelui rus, transmite AFP.

„Escaladarea majoră constă în faptul că Rusia recurge la altă ţară”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, care s-a referit la militarii nord-coreeni care luptă împotriva Ucrainei de partea Rusiei.

„Auzim acelaşi discurs iresponsabil al Rusiei de doi ani”, a spus Karine Jean-Pierre, după ce Moscova și-a modificat doctrina nucleară.

Președintele rus Vladimir Putin a aprobat marți modificări ale doctrinei nucleare a Rusiei, stabilind noi condiții în care ar lua în considerare utilizarea arsenalul său nuclear. Potrivit noii doctrine, un atac al unui stat non-nuclear susținut de o putere nucleară va fi tratat ca un atac comun asupra Rusiei.

Statele Unite „nu au niciun motiv” să-şi modifice doctrina nucleară după ce Rusia a făcut acest lucru, a spus purtătoarea de cuvânt a Casei Albe.

ONU: Folosirea de către Rusia a rachetelor cu rază medie este „îngrijorătoare”

Organizația Națiunilor Unite spune că folosirea de către Rusia a unei rachete cu rază medie de acțiune, confirmată de președintele rus Vladimir Putin, este „îngrijorătoare”.

„Aceasta este încă o evoluție îngrijorătoare. Toate acestea (merg) într-o direcție greșită", a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Stéphane Dujarric, citat de AFP.

El a făcut apel la toate părțile să detensioneze conflictul.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG