Sesiunea de întrebări și răspunsuri de la sfârșitul anului a lui Vladimir Putin cu reporterii și publicul este considerată o șansă pentru cetățenii ruși de a-l întreba pe președinte despre problemele care contează cel mai mult pentru ei.
Dar, în timp ce mare parte a maratonului televizat se concentrează pe afaceri interne, Putin îl folosește întotdeauna pentru a trimite semnale către Occident și către restul lumii.
Anul acesta, mesajele lui Putin au fost marcate de promisiunea președintelui ales al SUA, Donald Trump, că va pune capăt războiului Rusiei împotriva Ucrainei, sau cel puțin pentru o încetare a focului, când va prelua mandatul pe 20 ianuarie.
El a expus perspectiva unor concesii rusești în fața audienței de la Washington și Occident, spunând de mai multe ori că Rusia este pregătită pentru compromis, iar titlurile din străinătate reflectau aceste remarci în timp ce a vorbit timp de aproape 4 ore și jumătate.
Dar el a pus și numeroase condiții ideii de compromis, sugerând că obiectivul Moscovei de a subjuga Ucraina și de a câștiga garanții majore de securitate de la NATO și Occident rămâne în vigoare și a mai spus că nu îl consideră pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski un partener legitim pentru discuții.
„Avem multe de vorbit” cu Trump
Putin a spus că nu a vorbit cu Trump de peste patru ani și că este „gata, desigur, oricând pentru asta. Și voi fi pregătit pentru o întâlnire dacă dorește. Sunt sigur că vom avea multe despre care să vorbim.”
Așa cum obișnuiește, Putin a avut ca obiectiv să înfățișeze Rusia ca pe o țară constructivă, deschisă dialogului, în același timp, lăsând Moscovei calea pentru a închide ușa oricăror negocieri și a da vina pe alții pentru eșecul lor.
El a respins o afirmație a unui reporter al rețelei americane NBC conform căreia, pe fondul pierderilor grele rusești în Ucraina și după căderea aliatului Bashar al-Assad în Siria și alte eșecuri pentru Moscova, el va fi într-o poziție mai slabă decât Trump în discuții.
Având în vedere că Rusia are câștiguri pe teren, pe măsură ce invazia sa pe scară largă se apropie de trei ani, el a sugerat că Moscova ar avea puține motive să facă compromisuri și că ar aborda orice proces de pace dintr-o poziție de forță.
Pe câmpul de luptă, „situația se schimbă dramatic”, a spus Putin. „Există mișcare pe toată linia frontului. În fiecare zi."
Întrebare fără răspuns
Tușind și dresându-și glasul în mod repetat, Putin a încercat să emane un aer calm neafectat, afirmând că Rusia este gata să lupte la infinit și să continue să producă armele de care are nevoie pentru a face acest lucru, încercând în același timp să pună la îndoială capacitatea Ucrainei de a-și păstra apărarea pentru mult timp.
„În curând, acei ucraineni care vor să lupte se vor epuiza, după părerea mea - în curând nu va mai rămâne nimeni care să vrea să lupte. Suntem pregătiți, dar cealaltă parte trebuie să fie pregătită atât pentru negocieri, cât și pentru compromisuri", a mai spus Putin.
El a comparat metodele de recrutare ucrainene cu ale unor câini fără stăpân și a spus că Kievul trimite pe front recruți nepregătiți cu o pregătire insuficientă, exact lucrurile de care este acuzată că le face după sute de mii de victime înregistrate în încercarea de a cuceri orașele ucrainene pe care practic le-a distrus.
De asemenea, el a contrazis Ucraina și Occidentul, respingând sugestia că afirmațiile sale, potrivit cărora o rachetă hipersonică cu rază medie de acțiune folosită de Rusia împotriva Ucrainei luna trecută nu poate fi doborâtă, ar fi false, provocând Statele Unite în „secolul 21 de înaltă tehnologie” la un „duel” între racheta Oreșnik și apărarea antirachetă a SUA.
„Lasă-i să stabilească o țintă pentru distrugere, să zicem la Kiev”, a spus el.
În ciuda demonstrației sale de încredere că Rusia va învinge în Ucraina, el a lăsat fără răspuns o întrebare care-i preocupă pe mulți ruși: totuși, războiul când se va termina?
Deși a spus aproape de sfârșitul maratonului său verbal că nu va fi fericit până când soldații ruși nu se vor întoarce acasă – ceea ce zeci de mii sau mai mulți nu vor face niciodată – el a refuzat să stabilească un termen pentru sfârșitul războiului sau alungarea forțelor ucrainene din regiunea rusească Kursk, unde ucrainenii au cucerit un teritoriu într-o ofensivă surpriză în luna august.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI