Preşedintele Vladimir Putin a declarat joi, în conferința sa anuală de presă, că forţele ruse se îndreaptă spre atingerea obiectivelor lor principale pe câmpul de luptă din Ucraina şi că avansează semnificativ în fiecare zi.
„Trebuie să spun că situaţia se schimbă dramatic. Există mişcare de-a lungul întregii linii a frontului. În fiecare zi”, a spus Vladimir Putin.
Legat de prezenţa forţelor ucrainene în regiunea Kursk din Rusia, Putin a declarat că acestea vor fi cu siguranţă forţate să plece, dar nu a precizat un orizont de timp în care acest lucru se va întâmpla.
Putin susține că numărul vehiculelor blindate ucrainene distruse în regiunea Kursk a depăşit numărul vehiculelor distruse în alte zone pe parcursul anului și că acolo se află „cel mai mare cimitir de echipamente NATO din lume”.
Președintele rus a evitat de asemenea să spună când s-ar putea sfârşi conflictul din Ucraina. „Operaţiunile de luptă sunt complexe, deci este dificil şi inutil să ghicim ce ne aşteaptă.”
Invazia Rusiei în Ucraina din 2022 a dus la moartea a zeci de mii de persoane, a strămutat milioane și a declanșat cea mai mare criză în relațiile dintre Moscova și Occident de la criza rachetelor cubaneze, în 1962.
Rusia, care controlează aproximativ o cincime din Ucraina, a cucerit câteva mii de kilometri pătrați de teritoriu în Ucraina în acest an.
În acest moment, armata rusă amenință orașe ucrainene importante din punct de vedere strategic, cum ar fi Pokrovsk, un important nod rutier și feroviar.
Putin laudă racheta Oreșnik
Vladimir Putin a lăudat noua rachetă hipersonică rusă Oreşnik, cu rază de acţiune de 5.500 de km, şi spune că nimeni nu o poate doborî.
El a sugerat, printr-un scenariu ipotetic, că Rusia ar putea ataca Kievul cu racheta balistică.
„Experţii occidentali (...) să desfăşoare un fel de experiment tehnologic, să spunem, un duel high-tech al secolului XXI. Să stabilească o ţintă de distrugere, să zicem Kievul, să concentreze acolo toate forţele lor de apărare aeriană şi antirachetă, iar noi vom lovi acolo cu Oreşnik şi vom vedea ce se întâmplă. Noi suntem pregătiţi pentru un astfel de experiment, dar cealaltă parte este pregătită?”, a spus Vladimir Putin.
Rusia a lansat pentru prima dată racheta Oreșnik asupra orașului ucrainean Dnipro pe 21 noiembrie. Putin a prezentat lovitura ca pe răspuns la prima utilizare de către Ucraina a rachetelor balistice americane ATACM și a rachetelor Storm Shadows britanice pentru a lovi teritoriul rusesc.
Putin: uciderea generalului rus, un eșec al serviciilor de securitate
Președintele rus Vladimir Putin a recunoscut eșecul agențiilor rusești de securitate care nu au putut preveni atentatul la adresa generalului rus Igor Kirillov de la Moscova.
Igor Kirillov, șeful unității de arme chimice a armatei ruse, a fost ucis marți de o bombă plasată într-o trotinetă electrică.
„Serviciile noastre speciale au ratat aceste lovituri. Înseamnă că trebuie să îmbunătățim această activitate. Nu trebuie să permitem să se întâmple astfel de gafe foarte grave”, a declarat Putin.
Atentatul asupra generalului Kirillov este ultimul dintr-o serie de atacuri precum cel cu mașină-capcană din august 2022, asupra Dariei Dughina, fiica lui Alexandr Dughin, explozia din Sankt Petersburg din aprilie 2023, care l-a ucis pe corespondentul militar Maxim Fomin, și uciderea inginerului de rachete Mihail Șațki, pe 10 decembrie.
Kievul a revendicat responsabilitatea pentru atac. Rusia a reținut un cetățean uzbec născut în 1995, suspectat de comiterea atacului, care ar fi declarat că a fost recrutat de forțele speciale ucrainene.
Putin a numit „terorism” atentatul asupra generalului rus.
Putin, pregătit de discuții cu Trump
Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi că este pregătit pentru discuții „oricând” cu președintele ales al SUA, Donald Trump. Acesta a spus că ar putea ajunge rapid la un acord de pace în Ucraina, după ce va prelua funcția de președinte al SUA.
„Nu știu când îl voi vedea. Nu spune nimic despre asta. (...) Dacă vom avea vreodată o întâlnire cu președintele ales Trump, sunt sigur că vom avea multe de discutat”, a spus el, adăugând că Rusia este pregătită pentru „negocieri și compromisuri”.
Întrebat ce i-ar putea oferi lui Trump, Putin a respins afirmația că Rusia se află într-o poziție slabă. El a spus că Rusia a devenit mult mai puternică de când trupele sale au intrat în Ucraina, în 2022.
„În curând, acei ucraineni care vor să lupte se vor epuiza. În opinia mea, în curând, nu va mai rămâne nimeni care să vrea să lupte. Suntem pregătiți, dar cealaltă parte trebuie să fie pregătită atât pentru negocieri, cât și pentru compromisuri”, a declarat Vladimir Putin.
Kremlinul a salutat recent criticile lui Trump la adresa președintelui Joe Biden, care a permis Kievului să folosească rachete furnizate de SUA pentru a lovi teritoriul rusesc, despre care a spus că e o escaladare majoră în conflict.
Putin recunoaște probleme ale economiei ruse
Vladimir Putin spune că situația economică în Rusia este „stabilă” și că țara se dezvoltă „în ciuda amenințărilor externe și a încercărilor de a ne influența”. El recunoaște însă că inflația e o problemă.
„Desigur, inflația este un semnal alarmant. Există (....) o anumită supraîncălzire a economiei, iar guvernul și banca centrală au deja sarcina de a reduce ritmul”.
„Unii experți cred că Banca Centrală ar fi putut începe să utilizeze anumite instrumente care nu au legătură cu creșterea dobânzii-cheie mai eficient și mai devreme. Da, Banca Centrală a început să facă toate acestea undeva în vară, dar, repet, acești experți cred că acest lucru ar fi putut și ar fi trebuit să fie făcut mai devreme”, a spus președintele rus.
Specialiștii spun că economia Rusiei a rezistat neașteptat de bine în fața sancțiunilor severe impuse de Occident. Impulsionat de avalanșa de cheltuieli guvernamentale care pun războiul pe primul loc, produsul intern brut va atinge, conform estimărilor, o creștere de 3,6% în acest an, potrivit Fondului Monetar Internațional.
Însă cheltuielile cresc într-un ritm amețitor și duc la supraîncălzirea economiei. Confruntată cu o inflație care depășește 8%, Banca Centrală a majorat deja dobânzile și ar putea să le crească și mai mult în săptămânile următoare. Acest lucru a dus, la rândul său, la creșterea dobânzilor la ipoteci și la credite, stârnind plângeri vehemente din partea liderilor de afaceri.
Despre situația din Siria
Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi că răsturnarea fostului lider sirian Bashar al-Assad nu a fost o „înfrângere” pentru Rusia, și a susținut că Moscova și-a atins obiectivele în țară.
„Am mers în Siria acum 10 ani pentru ca o enclavă teroristă să nu fie creată acolo, ca în Afganistan. În general, ne-am atins obiectivul", a spus Putin.
Rusia a fost principalul susținător al lui Assad și i-a venit în ajutor în 2015, schimbând soarta conflictului.
Fostul președinte sirian a fugit la Moscova la începutul acestei luni, după ce o ofensivă surprinzătoare a rebelilor a pus capăt unei jumătăți de secol de guvernare violentă a familiei Assad.
Liderul Kremlinului a spus că nu s-a întâlnit deocamdată cu Assad la Moscova, dar plănuiește să facă acest lucru în curând.
„Nu l-am văzut încă pe președintele Assad de la sosirea sa la Moscova, dar intenționez să o fac. Cu siguranță voi vorbi cu el”, a spus el.
Putin a mai declarat că există posibilitatea ca Rusia să păstreze bazele militare din Siria.
„Menținem contacte cu toți cei care controlează situația de acolo, cu toate țările din regiune. O majoritate covârșitoare dintre ei spun că sunt interesați ca bazele noastre militare să rămână acolo”, a spus Vladimir Putin.
Președintele rus Vladimir Putin a cerut joi Israelului să-și retragă forțele de pe teritoriul Siriei".
„Sperăm că Israelul va părăsi la un moment dat teritoriul Siriei. Dar acum aduce trupe suplimentare", a spus Putin.
Articol redactat cu informații oferite de Reuters, AFP, AP.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.