Linkuri accesibilitate

Care sunt mizele interviului realizat de controversatul realizator TV Tucker Carlson cu Vladimir Putin


Tucker Carlson a anunțat interviul cu președintele rus Vladimir Putin într-un tweet pe X.
Tucker Carlson a anunțat interviul cu președintele rus Vladimir Putin într-un tweet pe X.

Comentatorul politic american de dreapta Tucker Carlson, care este cunoscut pentru lăudele aduse liderilor autoritari și a pus sub semnul întrebării sprijinul SUA pentru Ucraina în lupta acesteia împotriva invadării trupelor ruse, a declarat că va publica un interviu cu președintele rus Vladimir Putin pe 8 februarie.

Carlson, fost prezentator TV la Fox News, și-a făcut un nume din opiniile sale adesea extremiste.

El a scris într-o postare pe X, fost Twitter, că interviul cu Vladimir Putin va fi postat online la ora locală 18:00, la New York, (n.r. ora 01:00 în România), pe rețeaua lui de streaming.

Analiștii politici specializați pe Rusia și criticii Kremlinului au spus că ei cred că Putin se va folosi de primul său interviu acordat de la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia unei persoane din mass-media occidentală pentru a-și avansa narațiunile înaintea alegerilor prezidențiale din acest an din Rusia și SUA.

Criticii mai spun că interviul cu liderul de la Kremlin are loc în condițiile în care sprijinul militar al SUA pentru Kiev este crucial pentru apărarea sa, dar este pus sub semnul întrebării, deoarece parlamentarii republicani blochează un pachet de ajutor de 6 miliarde de dolari propus de președintele Joe Biden.

Descriind decizia sa de a-l intervieva pe Putin într-un anunț postat pe X pe 6 februarie, Carlson a afirmat că instituțiile de presă din SUA se concentrează cu atenție asupra președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, dar că vocea lui Putin nu este auzită în Statele Unite, pentru că jurnaliștii occidentali nu s-au „deranjat” să îl intervieveze pe Vladimir Putin de la invazia pe scară largă.

Numeroși jurnaliști occidentali l-au contrazis pe Carlson, spunând că au căutat constant să-l intervieveze pe Putin, dar au fost respinși.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat ulterior acest lucru, spunând că biroul său primește „numeroase solicitări de interviuri cu președintele”, dar că majoritatea posturilor occidentale care le solicită sunt „canale TV tradiționale și ziare mari care nici măcar nu încearcă să pară imparțiale în relatările lor. Desigur, nu există nicio dorință de a comunica cu acest tip de media.”

Carlson a fost, de asemenea, criticat pentru că l-a intervievat pe Putin în timp ce guvernul de la Kremlin îi ține în închisoare pe doi jurnaliști americani - Alsu Kurmasheva de la RFE/RL și Evan Gershkovich de la The Wall Street Journal, din cauza acuzațiilor legate de relatările lor pe care ambii le neagă vehement.

Unele estimări spun că aproximativ 1.000 de jurnalişti independenţi din Rusia au fost forţaţi să părăsească ţara temându-se pentru siguranţa lor din cauza legilor stricte de cenzură pe care Putin le-a pus în aplicare și care fac o infracţiune penală din acoperirea critică a războiului împotriva Ucrainei.

„Doi jurnalişti americani se află în prezent în închisorile din Rusia pentru că au încercat să facă jurnalism independent în Rusia. Jurnaliştii ruşi au fost ucişi pentru că au încercat să practice jurnalismul independent, unii sunt în închisoare, iar mulţi alţii au fost nevoiţi să fugă din ţară”, a spus Brian Taylor, profesor de științe politice la Maxwell School of Citizenship and Public Affairs de la Universitatea Syracuse din Statele Unite.

„Mulți jurnaliști occidentali care scriu despre Rusia sau lucrează în Rusia au solicitat un interviu cu Putin de la invazia sa pe scară largă a Ucrainei în urmă cu doi ani, fără niciun rezultat”, a spus Taylor într-un email trimis la RFE/RL.

„Faptul că Putin este dispus să vorbească cu Tucker Carlson înseamnă că acum Putin caută o oportunitate de a influența politica internă americană și crede că Carlson va fi un canal util pentru mesajul său.”

În anunțul său din 6 februarie, Carlson a descris interviul ca pe o șansă de a auzi partea rusă, afirmând că „majoritatea americanilor nu sunt informați” despre un război despre care el a spus că „reformează lumea”.

Carlson și-a câștigat reputația de a-l apăra pe liderul rus, afirmând că „ura împotriva lui Putin a devenit scopul central al politicii externe a Americii”.

Credibilitatea lui ca jurnalist independent a fost pe larg pusă la îndoială.

Fox News, fostul angajator al lui Carlson, a câștigat cu succes un proces de defăimare împotriva lui în 2020, judecătorul spunând în verdictul lui că, atunci când prezintă povești, Carlson nu „declară fapte reale” despre subiectele pe care le discută dar, în schimb, se angajează în „exagerări” și „comentariu non-literal”.

Carlson a fost una dintre cele mai bine cotate gazde ale Fox News înainte de a părăsi brusc televiziunea anul trecut, după ce Fox a soluționat un proces separat pentru defăimare în legătură cu relatarea alegerilor prezidențiale din 2020. Acuzațiile de fraudă electorală aduse de Carlson cu privire la scrutinul câștigat de Joe Biden în 2020 s-au dovedit nefondate.

Fox News a fost de acord să plătească 787 de milioane de dolari companiei de aparate de vot Dominion, după ce compania a intentat un proces în care susținea că rețeaua tv a răspândit afirmații false că aparatele sale au fost manipulate împotriva fostului președinte Donald Trump.

Carlson a avut uneori o relație dificilă cu fostul președinte. Dar în timpul președinției lui, Trump a avut sprijinul deplin al lui Carlson.

De altfel, Carlson îl susține pe Trump în cursa sa din 2024 de a recâștiga Casa Albă.

Interviul lui Carlson cu Putin a avut loc pe 6 februarie, potrivit lui Peskov. El a petrecut câteva zile în Rusia, într-o vizită care a fost acoperită pe larg de instituțiile media rusești, dintre care multe sunt administrate de stat sau loiale statului.

Putin a descris din ce în ce mai mult invazia neprovocată a Ucrainei ca pe o bătălie pur defensivă pentru a salva Rusia și, așa cum a spus într-un discurs în noiembrie anul trecut, pentru a lupta „pentru libertatea lumii întregi” de „dictatura unui singur hegemon” - în mod clar o referire la Statele Unite. .

Oficialii ruși, parlamentarii și mass-media aliniată la stat îi laudă adesea pe criticii occidentali ai Statelor Unite și ai administrației Biden.

Analiștii spun că, în timp ce forțele ruse nu au reușit să subjuge Ucraina sau să forțeze plecarea guvernului lui Zelenski de la putere, Putin speră că sprijinul occidental pentru Kiev și moralul ucrainenilor vor scădea până la punctul în care obiectivele sale de război vor fi realizabile și că alegerile prezidențiale din noiembrie din SUA vor ajuta acest proces.

Tatiana Stanovaya, o bursieră senioare la think tankul Carnegie Rusia Eurasia, a declarat că Putin probabil a decis să facă interviul pentru că consideră anul acesta „pivotal” în schimbarea dinamicii războiului din Ucraina în favoarea sa, având în vedere că Statele Unite sunt într-un an electoral și Ucraina pare să „se confrunte cu provocări politice interne semnificative”.

„În acest context strategic, Putin are mare nevoie să ajungă la o audiență occidentală. Este probabil ca în timpul interviului să încerce să se poziționeze ca un prieten al poporului american, argumentând că este în interesul Statelor Unite să înceteze sprijinul pentru Ucraina”, a scris ea pe X, adăugând că „interviul este o platformă pentru Putin pentru a-și extinde accesul la telespectatorii americani și pentru a obține sprijin pentru narațiunea sa”.

Textul a apărut inițial pe www.rferl.org și a fost tradus și adaptat de Andreea Ofițeru.
XS
SM
MD
LG