Realizarea interviului a fost confirmată de Kremlin. Purtătorul de cuvânt al președinției de la Moscova, Dmitri Peskov, a declarat că Putin a fost de acord cu interviul lui Carlson deoarece abordarea fostului prezentator al Fox News diferă de relatarea „unilaterală” a conflictului din Ucraina de către multe instituții de știri occidentale.
„Când vine vorba de țările din Occidentul colectiv, marile rețele media, canalele TV (și) ziarele mari nu se pot lăuda în niciun fel că încearcă măcar să pară imparțiale în ceea ce privește prezentarea subiectului”, a declarat Peskov, potrivit Reuters.
Întrebat direct de ce Carlson a obținut un interviu cu Putin, Dmitri Peskov a spus că abordarea jurnalistului american nu a fost „în niciun caz pro-rusă, nu este pro-ucraineană - este pro-americană”.
Interviul va fi probabil difuzat joi, scrie Wall Street Journal.
Putin, care a ordonat invazia Ucrainei pe 24 februarie 2022, a fost intervievat oficial ultima dată de o instituție media americană în octombrie 2021, de către Hadley Gamble de la CNBC. De la începutul războiului, președintele rus a vorbit cu presa de stat rusă, chineză și kazahă.
Multe organizații media occidentale au părăsit Moscova sau și-au închis operațiunile din cauza legilor restrictive privind mass-media adoptate la scurt timp după război.
Reporterul Wall Street Journal Evan Gershkovich, cetățean american, a fost reținut sub acuzația de spionaj în martie 2023.
CNN susține că Vladimir Putin a refuzat mai multe solicitări de interviuri adresate de presa americană.
Tucker Carlson spune într-o postare pe rețeaua X că interviul cu Vladimir Putin va permite americanilor să înțeleagă viziunea Rusiei asupra războiului.
„Nu suntem aici pentru că îl iubim pe Vladimir Putin. Nu vă încurajăm să fiți de acord cu ceea ce Putin ar putea spune în acest interviu, dar vă îndemnăm să-l urmăriți. Ar trebui să știți cât de multe puteți”, a spus el.
Carlson, care a spus că presa occidentală e părtinitoare în relatările despre războiul din Ucraina, a declarat că i-a cerut un interviu și președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski.
Tucker Carlson, cunoscut pentru retorica incendiară și răspândirea teoriilor conspirației, a declarat că interviul cu liderul rus face parte din „datoria sa de a informa oamenii”.
De asemenea, el a criticat în mod repetat sprijinul pe care SUA îl acordul Ucrainei.
Elon Musk, proprietarul X, platforma pe care va fi publicat interviul, ar fi promis că nu va suprima sau bloca interviul odată ce va fi postat, a anunțat Carlson.
„Guvernele occidentale, prin contrast, vor face cu siguranță tot posibilul pentru a cenzura acest videoclip și alte platforme mai puțin principiale, pentru că asta fac”, a mai spus fostul prezentator Fox News.
Mass-media de stat rusă și canalele Telegram pro-Kremlin au urmărit fiecare pas al lui Carlson la Moscova, publicând știri despre plecarea și intrarea sa în hotel, vizitarea expoziției „Rossiya” sau invitația de a vizita peninsula anexată Crimeea, relatează Politico.
Canalul independent Telegram „Ostorojno Novosti” (Fii atent, știri) a calculat că, începând cu 29 ianuarie, publicațiile de stat din Rusia l-au menționat pe Carlson de peste 2.000 de ori. În ultimele zile, frecvența cu care Carlson a fost menționat în presa rusească a crescut de 14 ori.
Tucker Carlson a fost concediat de Fox News anul trecut, pe fondul scandalurilor și proceselor privind acuzațiile dovedite nefondate de fraudă electorală la scrutinul câștigat de Joe Biden în 2020.
Ulterior, Tucker Carlson și-a început propria emisiune pe rețeaua X, cunoscută anterior ca Twitter.
CNN scrie că Tucker Carlson a luat interviuri măgulitoare autocratului maghiar Viktor Orbán și președintelui de extremă dreapta al Argentinei, Javier Milei, oferindu-le o platformă semnificativă pentru a-și impune agenda.