A doua zi după încheierea votului în alegerile din Rusia, site-ul de știri de stat din capitala regiunii Kamceatka a publicat rezultatele preliminare oficiale pentru regiunea Orientului Îndepărtat, menționând că fiecare district a raportat sprijin de cel puțin 80% pentru președintele Vladimir Putin.
Două raioane au raportat chiar și peste 90%.
Cu toate acestea, există secții care au oferit veritabile surprize. Alegătorii de la secția de votare nr. 271, de la bordul navei Amber Baltic, i-au oferit o mulțime de voturi lui Leonid Sluțki. El a fost unul dintre cei trei contracandidați simbolici ai lui Putin, ale căror luări de poziție au fost permanent în umbra liderului de la Kremlin.
La secția de votare de la bordul navei, Sluțki a primit 37,5% față de 31,3% cât a primit Putin.
Această secție de votare a fost singura din regiunea Kamceatka unde Vladimir Putin a pierdut în fața cuiva, scrie site-ul de știri.
De fapt, secția de votare nr. 271 a fost una dintre puținele secții din Rusia, din totalul de peste 90.000, la care Putin a pierdut, potrivit rezultatelor oficiale.
Deși este dificil să se acceseze rezultatele complete ale secției, RFE/RL a studiat relatările din presa locală de stat cu privire la rezultatele oficiale și a identificat doar trei astfel de secții de votare în întreaga țară.
Putin a făcut sondaje în multe secții de votare din afara țării, unde mulți dintre alegători erau oameni de opoziție, care au părăsit Rusia în ultimii ani.
Comisia Electorală Centrală a raportat că Putin a câștigat cu 87,3% din voturi și că prezența la vot a fost de 77,4%.
Ambele cifre reprezintă un record chiar și pentru Putin, în cei 25 de ani de când este președinte sau prim-ministru.
Înaintea votului, analiștii au spus că Kremlinul vrea să folosească rezultatele votului ca pe o demonstrație convingătoare a sprijinului public aproape monolitic pentru Putin și politicile sale de război împotriva Ucrainei, pentru represiunea din țară și confruntarea cu Occidentul.
Cu toate acestea, analiştii au descoperit dovezi statistice că 22 de milioane de voturi din totalul oficial al lui Putin, de aproximativ 76 de milioane, ar fi putut fi frauduloase.
„Amploarea falsificării nu a fost încă evaluată și clarificată”, a declarat David Kankiya, analist politic și membru al consiliului de administrație al organizației de monitorizare a alegerilor Golos, pentru Current Time.
„Rămâne multă muncă analitică de făcut. Dar putem spune cu încredere că amploarea denaturărilor în aceste alegeri este cu adevărat un record [pentru Rusia post-sovietică]”.
„Sentiment de protest”
La secția de votare nr. 1953 dintr-un cămin de la Universitatea de Stat din Novosibirsk (NGU), Vladislav Davankov, un deputat care s-a poziționat ca un relativ liberal, având grijă să nu-l critice pe Putin, a ieșit câștigător.
Davankov a primit 42,5% din voturi, depășindu-le pe cele 40,7% ale lui Putin, potrivit rezultatelor oficiale.
În general, în regiunea Novosibirsk din Siberia, atât sprijinul pentru Putin, de 83,88 la sută, cât și prezența la vot de 63,19 la sută au fost scăzute față de media națională.
Surse de la NGU, ale căror identități sunt ascunse pentru protecția lor, au declarat pentru RFE/RL că nivelul „sentimentului de protest” în rândul studenților este relativ ridicat, la fel ca și spiritul general de nonconformism.
Orașul de aproximativ 1,5 milioane a fost un centru al științei și tehnologiei încă din epoca sovietică.
Un angajat al universității a remarcat că peste 1.800 de studenți au fost repartizați la secția de votare în săptămânile dinaintea alegerilor, într-un efort aparent al autorităților de a crește prezența la vot, asigurându-se că studenții nu sunt înregistrați la locul unde locuiau anterior.
Astfel de acțiuni, a spus angajatul, „au atras la secțiile de votare o mulțime de studenți care înainte erau indiferenți față de politică”.
„Au forțat studenții să se înscrie și să vină la vot”, a adăugat el.
„Administrația universității a încercat să sporească prezența la vot cu orice preț și a reușit. S-a dovedit că electoratul era într-o dispoziție de protest."
Un alt angajat al universității a adăugat că personalul de acolo are, de asemenea, o gândire relativ independentă, ceea ce înseamnă că ar fi putut fi mai dificil să recrutezi o comisie a secției de votare care a fost dispusă să modifice rezultatele votului.
„Destul de mulți dintre noi suntem interesați de politică, iar mulți nu sunt mulțumiți de starea de lucruri din țară”, a declarat angajatul pentru Siberia Realities de la RFE/RL, deși a remarcat că niciuna din celelalte secții de votare din universitate nu a postat rezultate similare.
Angajatul a spus că a mers pe jos la mai multe dintre locurile de votare, la ora 12:00, pe 17 martie, în timp ce opoziția desfășura protestul de la prânz împotriva lui Putin, în care a îndemnat toți alegătorii anti-Putin să se prezinte simultan la vot și a observat că „cea mai lungă linie era la clădirea administrativă principală a NGU”.
„Dar, după cum știm, Davankov a primit doar 30% acolo, iar Putin se presupune că a fost primul”, a spus el. `De ce? Pentru că a existat o altă comisie? Sau au apărut oamenii la prânz și doar și-au anulat votul? Nu știu."
Monitorii electorali din personalul potențialului candidat la președinție, Boris Nadejdin, un liberal anti-război a cărui încercare de a se înregistra a stârnit un sprijin public considerabil înainte de a fi anulat de Comisia Electorală Centrală în februarie, au observat rezultate similare în secțiile de votare din campusul Universității Federale din Orientul Îndepărtat, din orașul-port Vladivostok.
Potrivit sondajului lor de la ieșirea din secțiile de votare nr. 4280, 4281 și 4282, Davankov a fost susținut de cel puțin 41 la sută dintre alegători, în timp ce doar 19 la sută au spus că au votat pentru Putin. Cu toate acestea, rezultatele oficiale din cele trei secții i-au dat lui Putin 86-90 la sută, în timp ce Davankov a primit doar aproximativ 14 la sută.
O sursă de la universitatea din Vladivostok a prezentat o situație similară cu cea descrisă de sursele RFE/RL din Novosibirsk.
„Publicul de aici este intelectual, profesori”, a spus sursa. „Umplerea urnelor este posibilă numai acolo unde toți membrii comisiei de votare vor fi de acord. Dacă și doar un membru se opune, nu va funcționa. Se pare că [în Novosibirsk] a apărut o singură persoană. Sper că nu va fi concediat.”
Analistul electoral Wrong Line
Un analist care a vorbit cu RFE/RL nu a fost de acord cu opinia că o comisie a secției de votare ar putea decide rezultatul oficial. În condițiile unei fraude electorale atât de răspândite, direcționate la nivel central, a spus analistul, cea mai probabilă explicație pentru pierderile oficiale ale lui Putin este banală: falsificatorii au scris pur și simplu numărul greșit pe linia greșită.
Această concluzie pare să fie susținută de povestea secției de votare nr. 95 din orașul Barnaul din sudul Siberiei. În acest caz, oficialii electorali regionali au anunțat pe 17 martie că candidatul Partidului Comunist Nikolai Kharitonov l-a învins pe Putin, obținând 763 de voturi față de 73 ale lui Putin.
Potrivit presei locale , în timpul alegerilor pentru Duma de Stat din 2021, Partidul Comunist a învins partidul de guvernământ Rusia Unită la acea secție de votare cu o marjă considerabilă.
A doua zi, însă, oficialii au spus că o „renumărare” a schimbat rezultatele, spunând că comisia secției de votare a făcut o „greșeală și a confundat două rânduri pe protocol”. Noile rezultate pentru secția de votare nr. 95 nu au fost anunțate.
„Au confundat liniile. De obicei, asta se întâmplă la secțiile de votare unde falsifică rezultatele", a declarat un alt expert electoral pentru RFE/RL, adăugând că nu crede că acest lucru explică situația din Novosibirsk și alte secții de votare academice.
Anomalii similare, a spus el, au fost observate la astfel de posturi la alegerile trecute.