Linkuri accesibilitate

Xi Jinping și Vladimir Putin vor semna declarații comune pentru extinderea parteneriatului și cooperare economică


Un magazin de cadouri din centrul Moscovei vindea, luni, păpuși tradiționale matrioșca cu chipurile președinților Vladimir Putin și Xi Jinping. Acesta din urmă se află în perioada 20 – 22 martie 2023 în vizită de stat la Moscova
Un magazin de cadouri din centrul Moscovei vindea, luni, păpuși tradiționale matrioșca cu chipurile președinților Vladimir Putin și Xi Jinping. Acesta din urmă se află în perioada 20 – 22 martie 2023 în vizită de stat la Moscova

Președinții Rusiei și Chinei vor semna, marți, la Moscova două declarații comune de cooperare strategică, respectiv economică, iar guvernele lor au pe agendă cel puțin 10 documente de cooperarea bilaterală în diferite domenii.

Potrivit agenției ruse de stat Tass, Vladimir Putin și Xi Jinping vor semna, marți, o declarație comună „privind extinderea parteneriatului cuprinzător și a cooperării strategice dintre cele două țări în ajunul unei noi ere”, precum și un plan pentru stabilirea „direcțiilor principale a cooperării economice dintre cele două țări până în 2030”.

În cea de-a doua zi a vizitei de stat în Rusia, descrisă de The New York Times drept „atent coregrafiată”, președintele Chinei Xi Jinping s-a întâlnit, marți, cu premierul Mihail Mişustin.

Liderul Chinei a declarat că l-a invitat pe Vladimir Putin să viziteze China anul acesta și că speră că și premierul Mişustin se va afla în China „cât de curând posibil”.

Marți au loc întâlnirile oficiale ale vizitei de stat, după cea informală de luni, când Vladimir Putin și Xi Jinping au vorbit mai mult de patru ore și au luat masa împreună, cu un meniu dominat de feluri de mâncare pe bază de pește și fructe de mare, potrivit agenției Tass.

Potrivit aceleiași surse, pentru discuțiile oficiale de marți, „Kremlinul se așteaptă ca Xi și Putin să discute despre energie, cooperare militară și comerț. Consilierul prezidențial rus, Iuri Ușakov, a spus că problemele energetice pot fi discutate în detaliu. Potrivit lui Ușakov, discuțiile despre probleme internaționale ar trebui să se concentreze pe Ucraina”.

Luni, Statele Unite i-au cerut lui Xi Jinping să îi ceară omologului rus să respecte suveranitatea Ucrainei și să pună capăt războiului Rusiei împotriva Ucrainei. China are un plan de încetare a războiului (pe care Beijingul în descrie drept „criza din Ucraina”), dar acesta include compromisuri teritoriale pe care Kievul a anunțat că nu le va accepta.

Una din temerile Occidentului vizează posibilitatea ca Beijingul să își extindă sprijinul militar pentru Rusia.

Secretarul de Stat american, Antony Blinken, a criticat vizita lui Xi la Moscova, la câteva zile după ce Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pentru Vladimir Putin.

„[Aceasta] sugerează că China nu consideră că are vreo responsabilitate în a trage la răspundere Kremlinul pentru atrocitățile comise în Ucraina și, în loc să le condamne, ar prefera să ofere o acoperire diplomatică Rusiei pentru a continua să comită tocmai acele crime”.

Președintele Putin confirmase, luni, că cei doi lideri vor discuta despre Ucraina, iar Rusia va aborda propunerile Chinei „cu respect”.

La întâlnirea delegațiilor oficiale, transmite Tass, vor fi semnate și cel puțin 10 documente privind cooperarea bilaterală în diferite domenii. Vor avea loc două runde de discuții, o ceremonie de semnare a documentelor și o conferință de presă comună.

Vladimir Putin și Xi Jinping discută la Moscova viitorul Ucrainei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:15 0:00
  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG