Linkuri accesibilitate

Expulzările de la Praga | Rusia izgonește 20 de diplomați cehi. Miniștrii de externe din UE se reunesc


Un polițist trece pe lângă un afiș atașat de protestatari la o poartă a ambasadei ruse la Praga, Republica Cehă, vineri, 16 aprilie 2021.
Un polițist trece pe lângă un afiș atașat de protestatari la o poartă a ambasadei ruse la Praga, Republica Cehă, vineri, 16 aprilie 2021.

Federația Rusă va expulza 20 de diplomați cehi după acuzațiile că ar fi fost implicată în explozia de la un depozit de arme. Acțiunea vine după ce sâmbătă Cehia a expulzat 18 oficiali ruși, pe care i-a acuzat că sunt ofițeri de informații.

Potrivit anunțului Federației Ruse, diplomații cehi au la dispoziție 72 de ore pentru a părăsi Rusia.

Într-o declarație de presă, ministrul de externe rus Serghei Lavrov, a catalogat decizia Cehiei ca fiind „fără precedent” și luată în baza unor pretexte nejustificate.

„Această mișcare ostilă a fost o continuare a unei serii de acțiuni antirusești întreprinse de Republica Cehă în ultimii ani. Este imposibil să nu vezi urma americană. Într-un efort de a mulțumi Statele Unite pe fondul recentelor sancțiuni americane împotriva Rusiei, autoritățile cehe și-au depășit chiar stăpânii de peste mări. Protestăm puternic în fața autorităților cehe.”

„Vom lua măsuri care îi vor face pe autorii acestei provocări să-și dea seama de întreaga responsabilitate pentru distrugerea bazelor dezvoltării normale a relațiilor dintre țările noastre”, a fost mesajul transmis de Lavrov, pe pagina oficială a ministerului.

Miniștrii de externe din UE se reunesc

Miniștrii de externe ai statelor din Uniunea Europeană au programată luni o discuție despre acest subiect, scrie BBC.

ACTUALIZARE Șeful diplomației Uniunii europene, Josep Borrell, a declarat, la finalul reuniunii cu miniștrii de Externe ai statelor membre că Uniunea Europeană, unită, este solidară cu Republica Cehă în această chestiune.

Republica Cehă a informat NATO și Uniunea Europeană despre presupusa implicare a Rusiei în explozia din 2014 a unui depozit de muniție.

Prim-ministrul ceh Andrei Babis a declarat că decizia de expulzare a rușilor a fost luată pe baza „dovezilor fără echivoc” furnizate de anchetatorii din serviciile de informații și securitate cehe.

Expulzările și acuzațiile cehilor au declanșat cea mai mare dispută cu Rusia de la sfârșitul guvernării comuniste din 1989. Cehia a fost sub dominația Moscovei zeci de ani.

Statele Unite și Marea Britanie au declarat că s-au solidarizat cu Republica Cehă în această dispută.

Explozia din 16 octombrie 2014 din Vrbetice, în regiunea estică cehă Zlin, a declanșat 50 de tone de muniție și a ucis două persoane. Două luni mai târziu, o altă explozie, a 13 tone de muniție, a avut loc în același loc.

Implicarea Unității 29155

Revista cehă Respekt a relatat că muniția și armele care au fost distruse erau destinate Ucrainei, care în 2014 se lupta cu luptătorii sprijiniți de Rusia în estul teritoriului său. Un comerciant bulgar de arme pe nume Emilian Gebrev ar fi fost organizatorul acordului de arme cu Ucraina, a relatat Respekt.

Respekt a mai arătat că anchetatorii au primit anul trecut noi informații cu privire la explozie, iar comitetul de informații al guvernului a discutat cazul în urmă cu doar două săptămâni.

„Fără detalii specifice, pot confirma că este în curs cooperarea internațională pe această temă, inclusiv cooperarea cu Bulgaria”, a declarat Hamacek la televiziunea cehă, pe 18 aprilie.

Babis a dat vina pentru explozie pe agenția de informații militare rusești cunoscută sub numele de GRU și, în special, pe o unitate secretă cunoscută sub numele de Unitatea 29155.

Această unitate a fost legată de o serie de tentative de asasinare și alte sabotaje în toată Europa, inclusiv otrăvirea din 2018 a fostului dublu agent rus Sergei Skripal în Salisbury, Anglia.

Skripal, un fost ofițer de informații militare rus, și fiica sa Yulia aproape au murit în luna martie după ce au fost expuși la ceea ce autoritățile britanice au concluzionat ulterior că este Noviciok, o otravă puternică din era sovietică. O femeie britanică care a intrat accidental în contact cu substanța a murit.

Unitatea 29155 a fost, de asemenea, legată de un atac împotriva lui Gebrev în 2015. Oficialii bulgari au declarat că Gebrev, care a supraviețuit, a fost vizat cu o substanță similară cu Noviciok. În ianuarie 2019, Bulgaria a pus sub acuzare trei ruși, inclusiv un ofițer de conducere al GRU, în legătură cu acest caz.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG