Linkuri accesibilitate

Oameni cu steaguri ucrainene în centrul Hersonului se bucură de apariția soldaților ucraineni
Oameni cu steaguri ucrainene în centrul Hersonului se bucură de apariția soldaților ucraineni

Război în Ucraina | Trupele ucrainene au ajuns în centrul orașului Herson. Zelenski: O zi istorică pentru țară

Cinci persoane au murit și alte două au fost rănite într-un atac cu rachetă al trupelor ruse asupra unei clădiri rezidențiale din Nikolaev. Statele Unite ale Americii vor acorda un nou ajutor militar Ucrainei, în valoare de 400 de milioane de dolari.

Principalele evenimente:

14:29 11.11.2022

Noi măsuri de sprijin militar acordate Kievului, discutate de liderii ministerelor apărării din „grupul de contact pentru Ucraina”

O nouă reuniune a miniştrilor apărării din cele 50 de ţări membre ale grupului de contact pentru Ucraina, cunoscut şi drept grupul Rammstein (după numele bazei militare unde a avut loc, în aprilie, prima reuniune a grupului de lucru) vor discuta săptămâna viitoare noi măsuri de sprijin pentru Ucraina, scrie The Kyiv Independent.

Întâlnirea va fi organizată în format virtual şi va fi coordonată de secretarul Apărării din SUA, Lloyd Austin, a anunţat Biroul de Presă al Pentagonului.

Ucraina a beneficiat de sprijinul militar masiv al ţărilor vestice.
Ucraina a beneficiat de sprijinul militar masiv al ţărilor vestice.

„Secretarul (american, n.r.) şi miniştrii apărării din 50 de ţări vor putea analiza eforturile necesare pentru a oferi Ucrainei mijloacele necesare pentru a-şi apăra suveranitatea de alte agresiuni ale Rusiei”, a transmis Biroul de Presă al Pentagonului, conform sursei citate.

Întâlnirea anterioară a grupului a avut loc în octombrie, când secretarul american al apărării aprecia că graţie sprijinului militar al ţărilor Ucraina a reuşit să schimbe cursul războiului, mai notează publicaţia amintită.

15:14 11.11.2022

Întâlnire ONU - Rusia pe tema extinderii acordului transportului cerealelor ucrainene

Reprezentanţii Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) şi cei ai Rusiei se întâlnesc vineri, în Elveţia pentru a ajunge la un consens legat de prelungirea acordului de transport al cerealelor prin Marea Neagră, anunţă Associated Press. Acesta expiră în 19 noiembrie.

Acordul include documente semnate separat de către Rusia şi Ucraina, cu intermedierea Turciei şi a ONU, a intrat în vigoare la final de iulie şi permite transportul de cereale din trei porturi ucrainene atât spre Occident, Asia, Orientul Mijlociu, cât şi spre ţări sărace din Africa.

Delegaţia ONU este condusă de către şefii departamentelor umanitar, respectiv de schimburi comerciale, Martin Griffiths şi Rebeca Grynspan. Rusia este reprezentată de o delegaţie condusă de ministrul adjunct al afacerilor externe Sergey Vershinin.

Rusia s-a retras în urmă cu două săptămâni din cadrul acordului, acuzând Ucraina că a folosit coridorul de transport pentru un atac cu drone asupra unor nave ale Kremlinului din Sevastopol, în Crimeea. La câteva zile distanţă, Moscova a anunţat revenirea în cadrul acordului, după apeluri internaţionale în acest sens.

15:43 11.11.2022

Armata ucraineană a ajuns în centrul orașului Herson

Forțele armate ale Ucrainei au ajuns în centrul orașului Herson după ce Rusia a anunțat retragerea din regiune. Pe fondul relatărilor conform cărora soldații ruși răniți au fost abandonați sau luați prizonieri, bombardamentele ucrainene asupra punctelor de trecere a trupelor peste râul Nipru continuă iar un soldat rus a povestit că unor unități li s-a spus să evadeze în orice fel, transmite The Guardian.

Imaginile postate pe rețelele de socializare din Herson de vineri dimineață arată că infanteria ucraineană este întâmpinată de locuitorii din cartierul Korabelnîi, cu imaginea pub-ului Garrison vizibilă în fundal.

Un membru al consiliului regional Herson a declarat pentru Reuters că aproape tot orașul este sub controlul forțelor armate ucrainene.

Locuitorii au fost sfătuiți să rămână acasă în timp ce căutarea trupelor rusești continuă și despre care se știe că au mai rămas în oraș iar alții s-au înecat în Nipru în timp ce încercau să scape.

15:45 11.11.2022

Apel al serviciilor militare de informații ucrainene către soldații ruși să se predea

Kirilo Budanov, șeful serviciilor militare secrete ucrainene
Kirilo Budanov, șeful serviciilor militare secrete ucrainene

Organismul de informații militare ucrainean, GUR, a făcut apel la trupele ruse care au rămas în urmă la Herson după retragere să se predea. Există rapoarte că unii soldați ar fi fost lăsați în urmă în timpul ordinului de retragere. Unii s-au schimbat în haine civile, dar există temeri că ar putea fi încă înarmați, transmite The Guardian.

Într-o declarație postată pe canalele sale de socializare, serviciile secrete de apărare ale Ucrainei au declarat: „În caz de captivitate voluntară, Ucraina vă garantează supraviețuirea și siguranța. Respectăm Convențiile de la Geneva, garantăm prizonierilor de război hrană, asistență medicală și posibilitatea schimbului dumneavoastră cu soldați ai Forțelor Armate ucrainene ținuți captivi în Federația Rusă.

„Este sigur să te predai în captivitate după ce ai discutat în prealabil condițiile de predare cu reprezentanții autorizați ai comandamentului ucrainean, apelând la linia fierbinte a proiectului de stat al Ucrainei „Vreau să trăiesc”. Serviciul a furnizat numere de telefon sau le-a spus soldaților să se apropie de armata ucraineană cu armele atârnate peste umăr, cu un steag sau o pânză albă și să strige „Ma predau”.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG