Linkuri accesibilitate

Soldați ruși pe podul rutier de lângă Centrala Hidroelectrică Kahovka, lângă Nova Kakhovka în regiunea Herson
Soldați ruși pe podul rutier de lângă Centrala Hidroelectrică Kahovka, lângă Nova Kakhovka în regiunea Herson

Război în Ucraina | Iranul se implică tot mai mult în ajutorarea Rusiei. Zelenski: Rușii au minat hidrocentrala Kakhovka

Ziua 240 a invaziei:Instructori iranieni ajută Rusia pe teren în Crimeea, spun SUA. Oficialii susținuți de Moscova „evacuează” oamenii din Herson, președintele Volodimir Zelenski acuză Rusia că a minat barajul hidrocentralei Kakhovka.

Principalele informații ale zilei:

21:21 21.10.2022

Diplomații europeni îndeamnă ONU să investigheze Iranul pentru furnizarea de drone

O imagine publicată de armata Iranului cu o dronă lansată de pe un vas militar, 25 august 2022. Iranul neagă că a trimis Rusiei armament militar în contextul războiului din Ucraina.
O imagine publicată de armata Iranului cu o dronă lansată de pe un vas militar, 25 august 2022. Iranul neagă că a trimis Rusiei armament militar în contextul războiului din Ucraina.

Mai mulți diplomați de rang înalt din Marea Britanie, Franța și Germania îndeamnă Națiunile Unite să investigheze furnizarea de drone de către Iran Rusiei, potrivit unei scrisori analizate de CNN.

În scrisoare, oficialii susțin că transferurile de arme încalcă o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU, care restricționează fluxul de anumite arme către sau dinspre Iran.

„Vom saluta o investigație a echipei Secretariatului ONU responsabilă cu monitorizarea implementării Rezoluției 2231 a Consiliului de Securitate al ONU și suntem gata să sprijinim activitatea Secretariatului în desfășurarea investigației sale tehnice și imparțiale”, i-au transmis diplomații vineri secretarului general al ONU, António Guterres.

Rezoluția 2231 face parte din pachetul negociat în 2015 alături de acordul nuclear iranian. Diplomații au declarat că ambele modele de drone iraniene au fost fabricate după intrarea în vigoare a rezoluției și că transferul „nu a fost permis în prealabil de Consiliul de Securitate”.

Cele trei țări vor ca o echipă ONU să viziteze Ucraina pentru a investiga această chestiune, potrivit scrisorii. La începutul acestei săptămâni, un ambasador rus a declarat că Moscova va „reevalua” cooperarea cu Guterres dacă o echipă de experți va fi trimisă în Ucraina pentru a inspecta dronele.

20:35 21.10.2022

Rusia va elimina de pe materialele publicitare numele personalităților care s-au opus războiului

Ministerul rus al Culturii intenționează să elimine de pe materialele sale publicitare numele personalităților culturale care au „renegat” țara, transmite agenția de știri Meduza, citată de The Guardian.

Măsura va fi luată ca urmare a reacțiilor venite din partea publicului rus.

„Acele personalități culturale care, în această perioadă complexă, au părăsit țara, au renegat Rusia, s-au poziționat public împotriva culturii sale bogate, vor părăsi în mod absolut logic instituțiile noastre și afișele publicitare, una după alta”, s-a arătat în comunicatul dat de Ministerul Culturii din Rusia.

„Ministerul Culturii primește un număr mare de cereri din partea cetățenilor care sunt indignați de prezența unor astfel de figuri în materialele informative și publicitare ale instituțiilor de stat. Solicitarea vine în primul rând din partea societății, iar noi nu trebuie și nu putem să o ignorăm”, s-a arătat în continuarea mesajului preluat de agenția de știri Meduza.

17:34 21.10.2022

Secretarul american al Apărării reconfirmă sprijinul necontenit al Statelor Unite pentru Ucraina

Secretarul american al Apărării, Lloyd J. Austin III, a anunțat vineri că Statele Unite își mențin în continuare sprijinul necontenit pentru Ucraina, după o conversație telefonică purtată cu omologul său ucrainean, Oleksii Reznikov.

Ultimele două zile au reprezentat un moment important pentru liderii occidentali în a-și reafirma sprijinul oferit Ucrainei, după ce, în urmă cu puțin timp, lidera Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a promis că Uniunea Europeană va sprijini lunar Ucraina cu 1,5 miliarde de euro începând cu anul 2023.

17:29 21.10.2022

Maia Sandu, invitată la Paris în noiembrie

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a transmis vineri că a invitat-o pe președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, la Paris în luna noiembrie, transmite Reuters, citat de The Guardian.

Liderul moldovean s-a aflat în repetate rânduri în vizită la Paris anul acesta, ca urmare a invaziei Rusiei din Ucraina. În vară, Moldova și Ucraina au primit statutul de țări candidate la Uniunea Europeană din partea Consiliului European, după consultări între liderii europeni alături de Comisia Europeană.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG