Ministrul ucrainean al Energiei: Rusia a lovit cel puțin jumătate din capacitatea termică a țării
În ultimele 11 zile, bombardamentele Rusiei au afectat cel puțin jumătate din capacitatea de producție a energiei termice din Ucraina, dar nu toate unitățile energetice afectate au fost scoase complet din funcțiune, a declarat vineri ministrul ucrainean al Energiei, Herman Halușcenko.
Halușcenko a declarat într-un interviu pentru Reuters că 30-40% din infrastructura energetică națională globală a fost lovită în urma atacurilor rusești, pe care le-a descris ca fiind menite să distrugă sistemul energetic al Ucrainei - un obiectiv care, potrivit acestuia, nu a fost atins.
„Este o capacitate destul de mare. Pot să vă spun asta. Cel puțin jumătate din capacitatea de generare termică, poate chiar mai mult”, a spus el, când a fost întrebat despre amploarea pagubelor.
Rusia și-a intensificat săptămâna trecută atacurile aeriene asupra Ucrainei, folosind rachete și drone pentru a viza Kievul, alte orașe importante și infrastructura energetică.
„Vedem că au vizat o serie de instalații (de energie electrică, n.r.) noi, dar au bombardat și instalații care fuseseră deja bombardate înainte pentru a le distruge în mod absolut”, a declarat Halușcenko pentru agenția de presă.
El a precizat că importurile de electricitate ar putea fi una dintre opțiunile pe care Ucraina le urmărește pentru a depăși criza și că pagubele provocate până acum se ridică la miliarde de dolari.
Uniunea Europeană promite un ajutor lunar în valoare de 1,5 miliarde de euro Ucrainei
Uniunea Europeană promite un ajutor lunar în valoare de 1,5 miliarde de euro Ucrainei începând cu anul 2023, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în timpul unei conferințe de presă la Bruxelles.
Ursula von der Leyen a promis, de asemenea, un ajutor umanitar consistent în urma atacurilor cu drone și cu rachete rusești din ultimele săptămâni, care au dus la avarierea a aproximativ 40% din capacitatea de producție energetică a Ucrainei.
„Spre exemplu, mobilizarea ajutorului umanitar pentru a-i ajuta pe cei mai vulnerabili din Ucraina să treacă prin această iarnă, în special cele peste 11 milioane de persoane strămutate intern până acum, care au nevoie de sprijin, care au nevoie de acces la apă, electricitate, încălzire, care au nevoie de adăpost”, a declarat von der Leyen.
Premierul Estoniei: UE ar trebui să înghețe activele Rusiei ca să ajute Ucraina
Uniunea Europeană ar trebui să folosească cele peste 300 de miliarde de euro din activele înghețate ale Rusiei pentru a ajuta Ucraina, a declarat vineri prim-ministrul Estoniei, Kaja Kallas, citată de CNN.
„Astăzi ne vom concentra asupra Ucrainei. În primul rând, trebuie să vorbim despre utilizarea activelor (înghețate, n.r.) pe care le avem - active rusești (înghețate, nr.). Avem peste 300 de miliarde de euro de active (înghețate, n.r.) - cum le putem folosi în beneficiul Ucrainei?”, a declarat Kallas reporterilor la Bruxelles, unde participă la o reuniune a Consiliului European.
Într-un mesaj pe Twitter, Kallas a declarat că este „timpul ca (Uniunea Europeană, n.r.) să meargă mai departe pentru a-l face pe agresor să plătească”.
„În al doilea rând, trebuie să discutăm cu siguranță despre răspunsul juridic față de crimele de agresiune care au fost comise și despre cum să facem un tribunal separat pentru a le urmări în justiție”, a mai declarat Kallas reporterilor.
Ucraina le cere aliaților să oprească Iranul din a livra rachete balistice Rusiei
Iuri Ihnat, un purtător de cuvânt al forțelor aeriene, a declarat că Ucraina doboară 85% din dronele "kamikaze" de fabricație iraniană lansate de Rusia, dar că armata e mai puțin eficientă împotriva doborârii rachetelor.
În ultimele 11 zile, Rusia a intensificat atacurile asupra instalațiilor de energie electrică și orașelor ucrainene folosind rachete. Potrivit Kievului, Rusia folosește în atacurile sale aeriene drone de atac Shahed-136 de fabricație iraniană, relatează Reuters. Teheranul neagă că a furnizat astfel de drone Moscovei, iar Kremlinul respinge acuzațiile potrivit cărora armata rusă folosește drone iraniene în războiul din Ucraina.
„Dacă luăm în considerare ultimele două săptămâni și rezultatele obținute după doborârea dronelor, apărarea noastră aeriană este eficientă în proporție de 85%”, a declarat Ihnat. „Acum am învățat să le recunoaștem și să le doborâm mai eficient”.