Linkuri accesibilitate

Soldați ruși pe podul rutier de lângă Centrala Hidroelectrică Kahovka, lângă Nova Kakhovka în regiunea Herson
Soldați ruși pe podul rutier de lângă Centrala Hidroelectrică Kahovka, lângă Nova Kakhovka în regiunea Herson

Război în Ucraina | Iranul se implică tot mai mult în ajutorarea Rusiei. Zelenski: Rușii au minat hidrocentrala Kakhovka

Ziua 240 a invaziei:Instructori iranieni ajută Rusia pe teren în Crimeea, spun SUA. Oficialii susținuți de Moscova „evacuează” oamenii din Herson, președintele Volodimir Zelenski acuză Rusia că a minat barajul hidrocentralei Kakhovka.

Principalele informații ale zilei:

07:22 21.10.2022

Volodimir Zelenski: Rușii au minat barajul hidrocentralei Kakhovka

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, acuză armata rusă că a plantat explozibili la hidrocentrala Kakhovka și solicită trimiterea unei misiuni internaționale de monitorizare, transmite Interfax Ukraine.

„Avem informații potrivit cărora teroriștii ruși au minat barajul și unitățile hidrocentralei Kakhovka. Aceasta este una dintre marile instalații energetice. Barajul acestei centrale hidroelectrice deține un volum de aproximativ 18 milioane de metri cubi de apă. Dacă teroriștii ruși aruncă în aer acest baraj, apa va inunda peste 80 de localități, inclusiv Herson”, a declarat Zelenski joi, în timpul unei întrevederi video cu liderii europeni care participă la o întrunire a Consiliului European.

„Alimentarea cu apă a unei mari părți din sudul Ucrainei poate fi distrusă. Acest atac terorist rusesc poate lăsa centrala nucleară Zaporojie fără apă pentru răcire - apa pentru centrala ZNPP este luată din rezervorul Kakhov”, a spus el.

Președintele Zelenski a numit riscurile ecologice și umanitare unui asemenea act ca fiind similare unei „catastrofe istorice”.

„Potrivit informațiilor noastre, Rusia a pregătit deja totul pentru a efectua acest atac terorist. Muncitorii ucraineni au fost dați afară din hidrocentrala Kakhovka - acolo se mai află doar cetățenii ruși. Ei controlează complet centrala”, a declarat președintele Ucrainei.

08:32 21.10.2022

Institutul pentru Studiul Războiului: Rusia se pregătește pentru un atac sub steag fals asupra centralei hidroelectrice Kakhovka

În ultima sa evaluare asupra stadiul războiului declanșat de Rusia, Institutul pentru Studiul Războiului spune că „Forțele rusești pregătesc probabil condițiile pentru retragerea elementelor militare și de ocupație de pe malul vestic al fluviului Nipru, anticipând avansurile iminente ale Ucrainei.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat la 20 octombrie că forțele ruse au minat barajul hidrocentralei Kakhovka care are peste 18 milioane de metri cubi de apă, ceea ce ar provoca inundarea masivă și rapidă a așezărilor de-a lungul râului Nipru, inclusiv a orașului Herson. Pregătirea continuă a Rusiei pentru un atac cu steag fals asupra Kakhovka este, de asemenea, menită să distragă atenția de la rapoartele privind pierderile rusești în Oblastul Herson.

Alte informații

  • Casa Albă a confirmat că militari iranieni se află în Crimeea ocupată de Rusia, Ucraina, pentru a ajuta forțele rusești să efectueze atacuri cu drone.
  • Iranul oferă sprijin militar forțelor rusești din Ucraina, în ciuda noilor sancțiuni internaționale, probabil în parte pentru că liderii iranieni consideră că au nevoie de ajutorul Moscovei pentru a răsturna ordinea globală condusă de SUA.
  • Surse rusești au continuat joi să afirme că forțele de ocupație își consolidează pozițiile recuperate în nord-estul regiunii Harkov, în pofida rapoartelor ucrainene potrivit cărora Ucraina a eliberat toată regiunea Harkov, cu excepția a 1,8% din teritoriul ei.
  • Surse rusești au recunoscut că trupele ucrainene au avansat în nordul regiunii Herson.
  • Forțele Moscovei au continuat să desfășoare atacuri terestre în regiunea Donețk, dar sursele rusești și-au contrazis propriile afirmații privind controlul asupra Bahmut. Este probabil ca forțele ruse să continue să falsifice afirmațiile privind avansurile din zona Bahmut pentru a se prezenta ca avansând măcar într-un sector, pe fondul cedărilor continue în nord-estul și sudul Ucrainei.
  • Guvernele regionale rusești și Ministerul rus al Apărării continuă să se acuze reciproc pentru eșecurile administrative militare.

08:45 21.10.2022

Liderii UE rămân divizați asupra plafonării prețurilor la gaze

Liderii Uniunii Europene au încheiat o nouă discuție privind răspunsul blocului la criza energetică fără a ajunge la un acord privind plafonarea prețurilor la gaze, hotărând în primele ore ale dimineții de vineri să continue să examineze opțiunile pentru a plafona costurile.

Cele 27 de țări au convenit deja să umple depozitele de gaz și să recupereze venituri de la firmele energetice pentru a le cheltui pentru a ajuta consumatorii care au facturi foarte mari.

La summitul de joi de la Bruxelles, care s-a prelungit până târziu în noapte, liderii UE au sprijinit în cele din urmă propunerile făcute de Comisia Europeană în această săptămână de a lansa un preț de referință alternativ pentru gazele naturale lichefiate și de a face achiziții comune voluntare de gaze, deși legislația necesară pentru a face acest lucru posibil va trebui să fie negociată în următoarele săptămâni.

Sub presiunea puternică din partea Parisului, Romei și Madridului, Comisia Europeană a propus un mecanism pentru a preveni „volatilitatea extremă și prețurile excesive” prin blocarea tranzacțiilor cu gaze peste un anumit nivel. Însă executivul UE a spus că acest „mecanism de corecție” este doar o ultimă soluție „atunci când este necesar”, neatingând plafonul de prețuri pe care 15 state membre le-au cerut, scrie The Guardian.

Inspirată de achiziția comună de vaccinuri în timpul crizei Covid, Comisia dorește ca țările să se asocieze pentru a cumpăra gaze, sporindu-și influența asupra vânzătorilor.

În timp ce propunerile pentru achiziționarea comună de gaze au primit un sprijin larg, planurile pentru un plafon de preț sunt într-un profund dezacord.

După săptămâni de negocieri pe această temă între liderii țărilor UE, miniștri și diplomați, summitul s-a încheiat în jurul orei 2.00 dimineața la Bruxelles fără o decizie finală privind plafonarea prețului gazelor naturale în UE.

08:51 21.10.2022

Ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba a discutat în detaliu cu prim-ministrul israelian Yair Lapid cererea Kievului pentru sisteme și tehnologie de apărare aeriană și antirachetă

„Am vorbit cu premierul israelian Yair Lapid și l-am informat despre suferința nespusă, pierderile de vieți omenești și distrugerile cauzate de rachetele rusești și dronele fabricate iranian.

Am discutat în detaliu cererea Ucrainei ca Israelul să furnizeze sisteme și tehnologie de apărare antiaeriană și antirachetă”, a anunțat Kuleba pe Twitter.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG