Linkuri accesibilitate

Soldați ruși pe podul rutier de lângă Centrala Hidroelectrică Kahovka, lângă Nova Kakhovka în regiunea Herson
Soldați ruși pe podul rutier de lângă Centrala Hidroelectrică Kahovka, lângă Nova Kakhovka în regiunea Herson

Război în Ucraina | Iranul se implică tot mai mult în ajutorarea Rusiei. Zelenski: Rușii au minat hidrocentrala Kakhovka

Ziua 240 a invaziei:Instructori iranieni ajută Rusia pe teren în Crimeea, spun SUA. Oficialii susținuți de Moscova „evacuează” oamenii din Herson, președintele Volodimir Zelenski acuză Rusia că a minat barajul hidrocentralei Kakhovka.

Principalele informații ale zilei:

09:01 21.10.2022

Ministerul Apărării din Marea Britanie: Desfășurarea forțelor ruso-belaruse este o tactică de distragere a atenției

Ministerul Regatului Unit al Apărării susține că Rusia a orchestrat o campanie de distragere a atenției, anunțând că 70.000 de soldați belaruși vor fi implicați într-un nou grup de forțe ruso-belarus.

Este puțin probabil ca Rusia să fi desfășurat efectiv un număr semnificativ de trupe suplimentare în Belarus, iar anunțul este probabil o încercare de a convinge Ucraina să devieze forțele pentru a păzi granița de nord, potrivit informațiilor britanice.

„La 14 octombrie, președintele Belarus Aleksandr Lukașenko a declarat că 70.000 de soldați belarusi și până la 15.000 de ruși vor fi implicați într-un nou Grup de forțe ruso-belarus.

La 15 octombrie, autoritățile din Belarus au lansat un videoclip care pretinde că arată sosirea trupelor ruse în Belarus. Cu toate acestea, până în prezent este puțin probabil ca Rusia să fi desfășurat efectiv un număr semnificativ de trupe suplimentare în Belarus.

Este puțin probabil ca Rusia să poată genera formațiuni pregătite pentru luptă de dimensiunea pretinsă: forțele sale sunt angajate în Ucraina. Armata Belarusă menține foarte probabil capacitatea minimă de a întreprinde operațiuni complexe.

Anunțul este probabil o încercare de a demonstra solidaritatea ruso-belarusă și de a convinge Ucraina să devieze forțele pentru a păzi granița de nord”.

09:11 21.10.2022

Instanța rusă a ordonat arestarea jurnalistei Marina Ovsyannikova

Un tribunal rus a dispus arestarea jurnalistei de televiziune Marina Ovsyannikova, relatează The Guardian citând presa locală.

Ovsyannikova era în arest la domiciliu pentru că a afișat un panou care spunea că Kremlinul a mințit în legătură cu războiul din Ucraina.

Ea a fugit deja din Rusia, a declarat avocatul ei săptămâna aceasta, după ce a refuzat să respecte măsurile de arest la domiciliu la care fusese supusă.

„În ceea ce privește Ovsyannikova, instanța a dispus reținerea acesteia pentru o lună și 29 de zile, impusă din momentul extrădării învinuitei în Federația Rusă sau din momentul arestării acesteia în Federația Rusă”, au declarat oficiali ai instanței, citați de Interfax.

09:15 21.10.2022

Zaporojie, lovită de un atac cu rachete

O serie de explozii au fost raportate în orașul Zaporojie din sud-estul Ucrainei.

Oleksandr Starukh, șeful administrației regionale de stat Zaporizhzhia, a declarat că Rusia atacă, vineri dimineață, centrul regional cu rachete și a îndemnat locuitorii să caute adăpost.

Rachetele au lovit vineri o instalație industrială din Harkov, a spus primarul acesteia, Ihor Terejov.

10:20 21.10.2022

Amnesty International: Atacurile rusești asupra infrastructurii energetice esențiale echivalează cu crime de război

Marie Struthers, directorul Amnesty International pentru Europa de Est și Asia Centrală, a spus că atacurile Rusiei împotriva infrastructurii civile ucrainene, inclusiv a instalațiilor energetice, sunt ilegale, deoarece „moralul populației civile nu este o țintă legitimă", potrivit The Kyiv Independent.

Până la 40% din infrastructura energetică a Ucrainei a fost grav avariată din cauza atacurilor recente ale Rusiei, potrivit lui Oleksandr Kharchenko, consilier al ministrului energiei. „Desfășurarea acestor atacuri cu unicul scop de a teroriza civilii este o crimă de război", a sublinait Struthers.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG