Linkuri accesibilitate

Soldați ruși pe podul rutier de lângă Centrala Hidroelectrică Kahovka, lângă Nova Kakhovka în regiunea Herson
Soldați ruși pe podul rutier de lângă Centrala Hidroelectrică Kahovka, lângă Nova Kakhovka în regiunea Herson

Război în Ucraina | Iranul se implică tot mai mult în ajutorarea Rusiei. Zelenski: Rușii au minat hidrocentrala Kakhovka

Ziua 240 a invaziei:Instructori iranieni ajută Rusia pe teren în Crimeea, spun SUA. Oficialii susținuți de Moscova „evacuează” oamenii din Herson, președintele Volodimir Zelenski acuză Rusia că a minat barajul hidrocentralei Kakhovka.

Principalele informații ale zilei:

17:19 21.10.2022

Ministrul ucrainean al Energiei: Rusia a lovit cel puțin jumătate din capacitatea termică a țării

În ultimele 11 zile, bombardamentele Rusiei au afectat cel puțin jumătate din capacitatea de producție a energiei termice din Ucraina, dar nu toate unitățile energetice afectate au fost scoase complet din funcțiune, a declarat vineri ministrul ucrainean al Energiei, Herman Halușcenko.

Halușcenko a declarat într-un interviu pentru Reuters că 30-40% din infrastructura energetică națională globală a fost lovită în urma atacurilor rusești, pe care le-a descris ca fiind menite să distrugă sistemul energetic al Ucrainei - un obiectiv care, potrivit acestuia, nu a fost atins.

„Este o capacitate destul de mare. Pot să vă spun asta. Cel puțin jumătate din capacitatea de generare termică, poate chiar mai mult”, a spus el, când a fost întrebat despre amploarea pagubelor.

Rusia și-a intensificat săptămâna trecută atacurile aeriene asupra Ucrainei, folosind rachete și drone pentru a viza Kievul, alte orașe importante și infrastructura energetică.

„Vedem că au vizat o serie de instalații (de energie electrică, n.r.) noi, dar au bombardat și instalații care fuseseră deja bombardate înainte pentru a le distruge în mod absolut”, a declarat Halușcenko pentru agenția de presă.

El a precizat că importurile de electricitate ar putea fi una dintre opțiunile pe care Ucraina le urmărește pentru a depăși criza și că pagubele provocate până acum se ridică la miliarde de dolari.

17:29 21.10.2022

Maia Sandu, invitată la Paris în noiembrie

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a transmis vineri că a invitat-o pe președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, la Paris în luna noiembrie, transmite Reuters, citat de The Guardian.

Liderul moldovean s-a aflat în repetate rânduri în vizită la Paris anul acesta, ca urmare a invaziei Rusiei din Ucraina. În vară, Moldova și Ucraina au primit statutul de țări candidate la Uniunea Europeană din partea Consiliului European, după consultări între liderii europeni alături de Comisia Europeană.

17:34 21.10.2022

Secretarul american al Apărării reconfirmă sprijinul necontenit al Statelor Unite pentru Ucraina

Secretarul american al Apărării, Lloyd J. Austin III, a anunțat vineri că Statele Unite își mențin în continuare sprijinul necontenit pentru Ucraina, după o conversație telefonică purtată cu omologul său ucrainean, Oleksii Reznikov.

Ultimele două zile au reprezentat un moment important pentru liderii occidentali în a-și reafirma sprijinul oferit Ucrainei, după ce, în urmă cu puțin timp, lidera Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a promis că Uniunea Europeană va sprijini lunar Ucraina cu 1,5 miliarde de euro începând cu anul 2023.

20:35 21.10.2022

Rusia va elimina de pe materialele publicitare numele personalităților care s-au opus războiului

Ministerul rus al Culturii intenționează să elimine de pe materialele sale publicitare numele personalităților culturale care au „renegat” țara, transmite agenția de știri Meduza, citată de The Guardian.

Măsura va fi luată ca urmare a reacțiilor venite din partea publicului rus.

„Acele personalități culturale care, în această perioadă complexă, au părăsit țara, au renegat Rusia, s-au poziționat public împotriva culturii sale bogate, vor părăsi în mod absolut logic instituțiile noastre și afișele publicitare, una după alta”, s-a arătat în comunicatul dat de Ministerul Culturii din Rusia.

„Ministerul Culturii primește un număr mare de cereri din partea cetățenilor care sunt indignați de prezența unor astfel de figuri în materialele informative și publicitare ale instituțiilor de stat. Solicitarea vine în primul rând din partea societății, iar noi nu trebuie și nu putem să o ignorăm”, s-a arătat în continuarea mesajului preluat de agenția de știri Meduza.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG