Într-o conferință de presă susținută alături de liderul Consiliului European, Von der Leyen a promis că suma de bani anunțată vineri la Bruxelles în urma summit-ului este una „pe care Ucraina poate conta și (care reprezintă, n.r.) un flux de venituri stabil, fiabil și previzibil.”
Anunțul făcut de șefa Executivului european a venit după ce Kievul și Washingtonul au criticat Uniunea Europeană pentru întârzierea ajutorului financiar promis Ucrainei.
Până în prezent, UE a reușit să sprijine Ucraina cu doar un miliard de euro din cele nouă miliarde promise în luna mai.
Ursula von der Leyen a promis, de asemenea, un ajutor umanitar consistent în urma atacurilor cu drone și cu rachete rusești din ultimele săptămâni, care au dus la avarierea a aproximativ 40% din capacitatea de producție energetică a Ucrainei.
„Spre exemplu, mobilizarea ajutorului umanitar pentru a-i ajuta pe cei mai vulnerabili din Ucraina să treacă prin această iarnă, în special cele peste 11 milioane de persoane strămutate intern până acum, care au nevoie de sprijin, care au nevoie de acces la apă, electricitate, încălzire, care au nevoie de adăpost”, a declarat von der Leyen.
În acest sens, președinta Comisiei Europene a promis că UE va acorda un ajutor de 175 de milioane de euro pentru alimente, adăposturi, asistență medicală și educație.
Pe lista subiectelor abordate de liderii europeni, reuniți în ultimele două zile la Bruxelles, a fost și relație UE-China. Ursula von der Leyen a numit guvernarea din China drept „fundamental diferită” de cea europeană.
În acest context, liderii europeni au afirmat că grija principală a Uniunii Europene rămâne dependența de tehnologiile și materiile prime exportate de Beijing blocului comunitar, motiv pentru care UE va continua să-și consolideze propria capacitate de producție în domeniile strategic afectate de competiția ostilă a Chinei.
La scurt timp după conferința de presă de la Bruxelles, Consiliul European a publicat concluziile finale ale întâlnirii. Potrivit documentului lung de nouă pagini, Uniunea Europeană „condamnă în cei mai duri termeni atacurile recente cu rachete și drone rusești, ce au avut drept țintă civilii și infrastructura civilă din Kiev și din Ucraina”.
Potrivit concluziilor întâlnirii liderilor UE, blocul comunitar rămâne unit în sprijinul acordat Ucrainei și își reafirmă determinarea de a-i aduce pe rușii care se fac responsabili de crime de război împotriva ucrainenilor în fața justiției.
„Uniunea Europeană va fi alături de Ucraina atâta timp cât va fi nevoie. Ea va continua să ofere sprijin politic, militar și financiar puternic Ucrainei, inclusiv pentru nevoile sale în materie de lichidități, și își va intensifica răspunsul umanitar, în special în ceea ce privesc pregătirile pentru la iarnă. Decizia de a desfășura o misiune de asistență militară a UE în sprijinul Ucrainei a fost adoptată de către Consiliu, precum și decizia recentă de a majora fondurile Instrumentului european pentru pace. Consiliul European salută activitatea pe teren a misiunii civile de consiliere a UE în Ucraina”, se arată în concluziile documentului.
Declarațiile finale ale liderilor europeni de la summit vin după două zile de negocieri intense între taberele care se opun vehement războiului din Ucraina și susțin în continuare sancționarea Rusiei și a țărilor cu o atitudine prea prietenoasă față de Kremlin.
În noaptea de joi spre vineri, reprezentanții statelor din UE au continuat să coopereze în privința adoptării unor măsuri de urgență care să limiteze creșterea prețurilor la energie. Ei au pasat, însă, responsabilitatea unor discuții despre criza energetică miniștrilor din domeniul energiei din fiecare țară UE.
„Există o hotărâre fermă și unanimă, după cum atestă concluziile scrise, de a acționa împreună, ca europeni, pentru a atinge trei obiective: scăderea prețurilor, garantarea siguranței aprovizionării și continuarea eforturilor de reducere a cererii", a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel.
Pe toată durata discuțiilor, Germania și-a menținut refuzul de a plafona prețurile la gaze. Statele participante la discuții au promis în schimb că vor continua să examineze opțiunile de plafonare a costurilor.