Linkuri accesibilitate

Un soldat ucrainean al unei unități de artilerie trage spre pozițiile rusești din afara Bahmut/Donețk - 8 noiembrie 2022 (Foto: BULENT KILIC / AFP)
Un soldat ucrainean al unei unități de artilerie trage spre pozițiile rusești din afara Bahmut/Donețk - 8 noiembrie 2022 (Foto: BULENT KILIC / AFP)

Război în Ucraina | Kievul acceptă negocieri cu Rusia doar dacă părăsește teritoriile ocupate. 30 de militari de pe Insula Șerpilor, liberi

Ziua 258 a războiului: Președintele Zelenski spune că regiunea Donețk rămâne centrul celor mai sângeroase bătălii ale Ucrainei și că rușii „mor cu sutele în fiecare zi”. Ucraina acuză trupele ruse că au jefuit și ocupat casele goale din Herson. În Iran sunt dispute pe tema dornelor furnizate Rusiei.

Principalale informații ale zilei

07:22 8.11.2022

SUA le cere, discret, băncilor să păstreze legături cu unele firme rusești, în pofida opoziției Congresului american

Trezoreria și Departamentul american de Stat îndeamnă, discret, giganții bancari, inclusiv JPMorgan și Citigroup, să continue afacerile cu anumite firme strategice rusești, potrivit unor persoane familiare cu situația, relatează Bloomberg.

Președintele și CEO-ul JPMorgan Chase & Co. Jamie Dimon
Președintele și CEO-ul JPMorgan Chase & Co. Jamie Dimon

Bloomberg notează că într-o audiere de șapte ore în Congres, din luna septembrie, democratul Brad Sherman, din Camera Reprezentanților, făcea presiuni asupra CEO-ului băncii JPMorgan Chase, Jamie Dimon, să taie legăturile sale cu companiile rusești precum Gazprom.

Băncile precum JPMorgan, a susținut Sherman atunci, exploatează o lacună a sancțiunilor pentru a continua să facă afaceri în Rusia, în ciuda invaziei din Ucraina.

„Urmăm instrucțiunile guvernului american când ne-au cerut să facem asta”, a răspuns Dimon înainte ca Sherman să-l întrerupă, ducându-și ochii la Jane Fraser de la Citigroup Inc.

Schimbul a evidențiat modul în care cele mai mari bănci ale țării continuă să facă afaceri cu mari companii din Rusia pentru a amortiza șocul economic, respectând sancțiunile împotriva războiului lui Putin.

Este vorba de eforturile administrației de a minimiza efectele negative ale regimului de sancțiuni menit să pedepsească Rusia. În timp ce unii membri ai Congresului bat în masă pledând pentru măsuri mai puternice împotriva Rusiei, administrația încearcă să împiedice progresele Rusiei evitând în același timp o catastrofă economică globală.

„Congresul trebuie să înțeleagă acest lucru – guvernul SUA nu a impus un embargo cuprinzător Rusiei, există încă zone de afaceri care sunt permise”, a spus într-un interviu Nnedinma Ifudu Nweke, un avocat specializat în sancțiuni economice și embargouri comerciale din SUA la Akin Gump Strauss Hauer & Feld LLP.

Departamentul de Trezorerie „va continua să aibă întâlniri pentru a educa băncile cu privire la acele zone de tranzacții permise, în special în spațiul umanitar”, a spus Nweke.

Administrația Biden a spus în repetate rânduri că dorește ca băncile și întreprinderile să mențină fluxul de bani din sectoarele nesancționate ale economiei Rusiei. Dar amploarea conversațiilor cu băncile nu a fost raportată anterior.

07:16 8.11.2022

Consilierul lui Zelenski: Ucraina va negocia cu viitorul lider al Rusiei, nu cu Vladimir Putin

Mihailo Podoliak, consilierul președintelui Volodimir Zelenski, a spus că Kievul nu a refuzat niciodată să negocieze cu Moscova și că este pregătită pentru discuții cu viitorul lider al Rusiei, dar nu și cu Vladimir Putin.

Comentariile de pe Twitter ale lui Mihailo Podoliak au urmat unui articol publicat sâmbătă de Washington Post, care spunea că administrația Biden îi încuraja pe liderii Ucrainei să semnaleze deschiderea de a negocia cu Moscova.

„Ucraina nu a refuzat niciodată să negocieze. Poziția noastră de negociere este cunoscută și deschisă”, a scris el pe Twitter, spunând că mai întâi că Rusia ar trebui să-și retragă trupele din Ucraina.

07:09 8.11.2022

Pușcașii marini americani vor desfășura un radar TPS-80 în România, lângă granița cu Ucraina

Puşcaşii marini americani vor amplasa un radar TPS-80 în România, lângă graniţa cu Ucraina, anunţă Ambasada României în Statele Unite, într-o postare pe Facebook.

Radarul va asigura „detectarea, urmărirea şi identificarea ţintelor aeriene” şi va acoperi estul Ucrainei şi bazinul central şi vestic al Mării Negre, „îmbunătăţind apărarea integrată prin creşterea razei de detectare a ţintelor aeriene care evoluează la altitudini joase, medii şi înalte”, precizează Ambasada României în SUA.

De asemenea, armata spaniolă va aduce în România un radar TPS-43, care va fi integrat în sistemul integrat de apărare antiaeriană şi antirachetă al NATO, informează sursa citată.

În iunie, la summitul NATO de la Madrid, SUA au anunţat că îşi vor consolida poziţionarea militară în Europa, pentru ca NATO să poată răspunde la ameninţări provenind „din toate direcţiile şi în toate domeniile: terestru, aerian, maritim”. Cu această ocazie, preşedintele Joe Biden a anunţat o prezenţă consolidată – militari şi capacităţi americane – în Spania, Polonia, România, ţările baltice, Regatul Unit, Germania şi Italia.

07:05 8.11.2022

Dispută în Iran pe tema dronelor furnizate Rusiei împotriva Ucrainei

Un cleric conservator și un redactor de ziar au criticat în mod deschis poziția guvernului cu privire la armele pe care le-a furnizat Moscovei, scrie The Guardian.

Un conflict intern cu privire la furnizarea de drone către Rusia pentru a fi utilizate împotriva Ucrainei s-a deschis în Iran, după ce un cleric conservator proeminent și un redactor de ziar au spus că Rusia este agresorul clar în războiul împotriva Ucrainei și că oferta Iranului ar trebui să înceteze.

Iranul a negat timp de mai bine de două luni că a vândut dronele Rusiei, în ciuda utilizării lor pentru distrugerea centralelor electrice și împotriva infrastructurii civile, dar în weekend a recunoscut că a furnizat un număr mic de drone înainte de începerea războiului, explicație care a fost respinsă de SUA și Ucraina.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG