Linkuri accesibilitate

Un soldat ucrainean al unei unități de artilerie trage spre pozițiile rusești din afara Bahmut/Donețk - 8 noiembrie 2022 (Foto: BULENT KILIC / AFP)
Un soldat ucrainean al unei unități de artilerie trage spre pozițiile rusești din afara Bahmut/Donețk - 8 noiembrie 2022 (Foto: BULENT KILIC / AFP)

Război în Ucraina | Kievul acceptă negocieri cu Rusia doar dacă părăsește teritoriile ocupate. 30 de militari de pe Insula Șerpilor, liberi

Ziua 258 a războiului: Președintele Zelenski spune că regiunea Donețk rămâne centrul celor mai sângeroase bătălii ale Ucrainei și că rușii „mor cu sutele în fiecare zi”. Ucraina acuză trupele ruse că au jefuit și ocupat casele goale din Herson. În Iran sunt dispute pe tema dornelor furnizate Rusiei.

Principalale informații ale zilei

00:36 9.11.2022

Premierul Ucrainei: Nu este necesară evacuarea Kievului

Prim-ministrul ucrainean, Denîs Șmihal, a declarat că nu vede în prezent necesar să evacueze Kievul sau orice alte orașe care nu se află în apropierea primelor linii în războiul împotriva Rusiei.

El a făcut comentariile la o reuniune a cabinetului după atacurile rusești asupra sistemului energetic al Ucrainei și după ce primarul de la Kiev le-a spus locuitorilor să ia în considerare totul, inclusiv cel mai rău lucru în eventualitatea în care capitala pierde și puterea și accesul la apă.

00:32 9.11.2022

Ucraina: Poziția privind negocierile cu Rusia nu s-a schimbat

Ucraina a declarat că poziția sa cu privire la negocierile cu Rusia nu s-a schimbat și nu i s-a cerut să negocieze de către aliații săi, după cum a relatat Washington Post, care a scris că principalul său aliat și susținător, SUA, i-ar fi cerut Kievului să semnaleze că este deschis negocierilor pe fondul îngrijorării aliaților din Europa, America Latină și Africa cu privire la un război prelungit.

Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak a declarat pentru Radio Svoboda că Ucraina va negocia cu Rusia doar după ce trupele ruse vor părăsi întreg teritoriul Ucrainei, inclusiv pe cel ocupat în 2014.

Podoliak a spus că SUA au tratat Ucraina ca pe un egal și că nu există nicio constrângere.

El a spus că Ucraina câștigă și să te așezi acum la masa negocierilor ar fi, prin urmare, o „prostie”.

19:17 8.11.2022

Ucraina dorește extinderea acordului de export de cereale la Marea Neagră

Ucraina dorește extinderea acordului de export de cereale la Marea Neagră pentru a include mai multe porturi și mărfuri și speră că săptămâna viitoare va fi luată o decizie de prelungire a acordului cu cel puțin un an, a declarat Iurii Vaskov, adjunctul ministrului ucrainean al infrastructurii, citat de The Guardian.

Acordul, care a atenuat o criză alimentară globală prin deblocarea a trei porturi ucrainene în timpul invaziei Rusiei, expiră pe 19 noiembrie și a părut că este, pentru scurt timp, în pericol luna trecută, când Moscova și-a suspendat participarea la acord înainte de a se alătura din nou.

„Sperăm că nu mai târziu de săptămâna viitoare din partea partenerilor noștri Turcia și ONU vom avea o înțelegere și întreaga piață va avea, de asemenea, un semnal clar despre funcționarea în continuare [a acordului] și continuarea inițiativei”, a spus Vaskov.

Acordul a permis ca aproximativ 10,5 milioane de tone de alimente ucrainene, în principal cereale, să fie livrate pe piețele externe, de când a fost convenit în iulie, prin medierea Turciei și a Națiunilor Unite.

Vaskov a spus că Ucraina a oferit o prelungire de cel puțin un an Turciei și ONU, precum și o extindere a acordului pentru a include porturile din regiunea de sud Nikolaev, care asigurau 35% din exporturile de alimente ucrainene înainte de invazia Rusiei.

18:47 8.11.2022

30 de militari ucraineni capturați de pe Insula Șerpilor, eliberați

Încă 30 de militari ucraineni care au fost capturați de pe Insula Șerpilor au fost eliberați din captivitatea rusă , potrivit comisarului pentru drepturile omului al parlamentului ucrainean.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG