Ucrainenii, extrem de optimiști în privința viitorului
Cel puțin 88% dintre ucraineni cred că țara lor va fi un membru prosper al Uniunii Europene în 10 ani, potrivit unui sondaj publicat de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev, citat de The Guardian.
Sondajul a intervievat 1.000 de respondenți din întreaga Ucraină, cu excepția peninsulei anexate Crimeea și a altor zone care au fost ocupate de Rusia.
Ucrainenii sunt optimiști cu privire la șansele lor de a adera la UE chiar și în estul țării, care a cunoscut lupte deosebit de grele, potrivit sondajului.
Cel puțin 88% dintre ucraineni cred că în 10 ani țara lor va deveni un membru prosper al Uniunii Europene. Doar 5% au declarat că, în opinia lor, războiul va lăsa în cele din urmă țara cu o economie distrusă și va provoca un exod masiv al ucrainenilor.
Ucraina a depus cererea de aderare la UE la scurt timp după ce Rusia a lansat o invazie la scară largă în februarie, iar Kievul a primit statutul de candidat în iunie. Invazia a ucis mii de civili și a devastat vaste porțiuni de teritoriu și infrastructură, potrivit Reuters.
Zelenski: În Donețk, câmpul de luptă este literalmente plin de cadavrele soldaților ruși
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat luni, în mesajul nocturn pe care îl transmite la finalul fiecărei zile, de la începutul invaziei, că regiunea Donețk rămâne „epicentrul” luptelor cu soldații ruși.
„Regiunea Donețk rămâne epicentrul celei mai mari nebunii a ocupanților – mor cu sutele în fiecare zi. Terenul din fața pozițiilor ucrainene este literalmente plin de cadavrele ocupanților…”, a spus Zelenski, în mesajul difuzat pe mesageria Telegram.
Acesta a mulțumit pentru noile sisteme de apărare antiaeriană primite din partea Statelor Unite, Spaniei şi Norvegiei și care sunt menite să contracareze bombardamente masive ale Rusiei care vizează infrastructuri critice ucrainene.
„Începând de astăzi, putem spune că recenta escaladare a terorii rusești cu rachete și drone a dus doar la faptul că lumea răspunde – răspunde cu o nouă asistență pentru Ucraina. Vom face tot posibilul pentru a ne asigura că cât mai multe țări se vor alătura acestei asistențe”, a precizat Zelenski, înainte de a adăuga:
„În general, forțele noastre se află într-o stare de apărare activă pe linia frontului – în unele zone din est și sud respingem treptat inamicul”.
Coreea de Nord califică drept nefondate acuzațiile SUA privind livrările de arme către Rusia
Ministerul Apărării din Coreea de Nord a calificat marți drept "nefondate" acuzațiile SUA potrivit cărora Phenianul furnizează muniție de artilerie Rusiei pentru războiul din Ucraina, a relatat agenția de stat nord-coreeană KCNA, citată de AFP.
Dezmințirea Phenianului vine ca răspuns la acuzațiile făcute săptămâna trecută de purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby.
El a afirmat că Coreea de Nord trimite un "număr semnificativ" de obuze către Rusia "într-un mod ascuns", "încercând să facă să pară că sunt trimise în Orientul Mijlociu sau în Africa".
Purtătorul de cuvânt a precizat că Washingtonul investighează în prezent dacă acest ajutor militar nord-coreean a fost primit de ruși.
Recent, Statele Unite persistă în răspândirea unui zvon nefondat despre "afaceri cu arme" între RPDC (Republica Populară Democrată Coreeană, Coreea de Nord) și Rusia", se arată într-o declarație a directorului adjunct al afacerilor externe militare din cadrul Ministerului nord-coreean al Apărării Naționale, citat de agenția KCNA.
Încă o dată, dorim să precizăm că nu au existat niciodată "tranzacții de armament" cu Rusia și că nu ne așteptăm la așa ceva în viitor", a adăugat comunicatul, considerând acest "zvon" drept o "încercare ostilă de a păta imaginea RPDC pe scena internațională".
John Kirby a adăugat săptămâna trecută că nu crede "că echipamentul pe care îl primește sau îl va primi (președintele rus Vladimir Putin) va schimba situația de pe câmpul de luptă.
De asemenea, el a considerat că presupusul ajutor nord-coreean a fost un indiciu al opțiunilor Phenianului, dar și al "lipsurilor și nevoilor" Rusiei.
Tensiunile din peninsula coreeană sunt în creștere după ce săptămâna trecută Coreea de Nord a efectuat o serie de teste de armament (cel puțin 23 de rachete lansate într-o singură zi, precum și o rachetă balistică intercontinentală), în timp ce SUA și Coreea de Sud tocmai au încheiat cele mai mari exerciții aeriene comune din zonă.
Dispută în Iran pe tema dronelor furnizate Rusiei împotriva Ucrainei