Linkuri accesibilitate

Un soldat ucrainean al unei unități de artilerie trage spre pozițiile rusești din afara Bahmut/Donețk - 8 noiembrie 2022 (Foto: BULENT KILIC / AFP)
Un soldat ucrainean al unei unități de artilerie trage spre pozițiile rusești din afara Bahmut/Donețk - 8 noiembrie 2022 (Foto: BULENT KILIC / AFP)

Război în Ucraina | Kievul acceptă negocieri cu Rusia doar dacă părăsește teritoriile ocupate. 30 de militari de pe Insula Șerpilor, liberi

Ziua 258 a războiului: Președintele Zelenski spune că regiunea Donețk rămâne centrul celor mai sângeroase bătălii ale Ucrainei și că rușii „mor cu sutele în fiecare zi”. Ucraina acuză trupele ruse că au jefuit și ocupat casele goale din Herson. În Iran sunt dispute pe tema dornelor furnizate Rusiei.

Principalale informații ale zilei

06:49 8.11.2022

Ucrainenii, extrem de optimiști în privința viitorului

Cel puțin 88% dintre ucraineni cred că țara lor va fi un membru prosper al Uniunii Europene în 10 ani, potrivit unui sondaj publicat de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev, citat de The Guardian.

Sondajul a intervievat 1.000 de respondenți din întreaga Ucraină, cu excepția peninsulei anexate Crimeea și a altor zone care au fost ocupate de Rusia.

Ucrainenii sunt optimiști cu privire la șansele lor de a adera la UE chiar și în estul țării, care a cunoscut lupte deosebit de grele, potrivit sondajului.

Cel puțin 88% dintre ucraineni cred că în 10 ani țara lor va deveni un membru prosper al Uniunii Europene. Doar 5% au declarat că, în opinia lor, războiul va lăsa în cele din urmă țara cu o economie distrusă și va provoca un exod masiv al ucrainenilor.

Ucraina a depus cererea de aderare la UE la scurt timp după ce Rusia a lansat o invazie la scară largă în februarie, iar Kievul a primit statutul de candidat în iunie. Invazia a ucis mii de civili și a devastat vaste porțiuni de teritoriu și infrastructură, potrivit Reuters.

06:54 8.11.2022

Zelenski: În Donețk, câmpul de luptă este literalmente plin de cadavrele soldaților ruși

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat luni, în mesajul nocturn pe care îl transmite la finalul fiecărei zile, de la începutul invaziei, că regiunea Donețk rămâne „epicentrul” luptelor cu soldații ruși.

„Regiunea Donețk rămâne epicentrul celei mai mari nebunii a ocupanților – mor cu sutele în fiecare zi. Terenul din fața pozițiilor ucrainene este literalmente plin de cadavrele ocupanților…”, a spus Zelenski, în mesajul difuzat pe mesageria Telegram.

Acesta a mulțumit pentru noile sisteme de apărare antiaeriană primite din partea Statelor Unite, Spaniei şi Norvegiei și care sunt menite să contracareze bombardamente masive ale Rusiei care vizează infrastructuri critice ucrainene.

„Începând de astăzi, putem spune că recenta escaladare a terorii rusești cu rachete și drone a dus doar la faptul că lumea răspunde – răspunde cu o nouă asistență pentru Ucraina. Vom face tot posibilul pentru a ne asigura că cât mai multe țări se vor alătura acestei asistențe”, a precizat Zelenski, înainte de a adăuga:

„În general, forțele noastre se află într-o stare de apărare activă pe linia frontului – în unele zone din est și sud respingem treptat inamicul”.

06:59 8.11.2022

Coreea de Nord califică drept nefondate acuzațiile SUA privind livrările de arme către Rusia

Ministerul Apărării din Coreea de Nord a calificat marți drept "nefondate" acuzațiile SUA potrivit cărora Phenianul furnizează muniție de artilerie Rusiei pentru războiul din Ucraina, a relatat agenția de stat nord-coreeană KCNA, citată de AFP.

Dezmințirea Phenianului vine ca răspuns la acuzațiile făcute săptămâna trecută de purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby.

El a afirmat că Coreea de Nord trimite un "număr semnificativ" de obuze către Rusia "într-un mod ascuns", "încercând să facă să pară că sunt trimise în Orientul Mijlociu sau în Africa".

Purtătorul de cuvânt a precizat că Washingtonul investighează în prezent dacă acest ajutor militar nord-coreean a fost primit de ruși.

Recent, Statele Unite persistă în răspândirea unui zvon nefondat despre "afaceri cu arme" între RPDC (Republica Populară Democrată Coreeană, Coreea de Nord) și Rusia", se arată într-o declarație a directorului adjunct al afacerilor externe militare din cadrul Ministerului nord-coreean al Apărării Naționale, citat de agenția KCNA.

Încă o dată, dorim să precizăm că nu au existat niciodată "tranzacții de armament" cu Rusia și că nu ne așteptăm la așa ceva în viitor", a adăugat comunicatul, considerând acest "zvon" drept o "încercare ostilă de a păta imaginea RPDC pe scena internațională".

John Kirby a adăugat săptămâna trecută că nu crede "că echipamentul pe care îl primește sau îl va primi (președintele rus Vladimir Putin) va schimba situația de pe câmpul de luptă.

De asemenea, el a considerat că presupusul ajutor nord-coreean a fost un indiciu al opțiunilor Phenianului, dar și al "lipsurilor și nevoilor" Rusiei.

Tensiunile din peninsula coreeană sunt în creștere după ce săptămâna trecută Coreea de Nord a efectuat o serie de teste de armament (cel puțin 23 de rachete lansate într-o singură zi, precum și o rachetă balistică intercontinentală), în timp ce SUA și Coreea de Sud tocmai au încheiat cele mai mari exerciții aeriene comune din zonă.

07:05 8.11.2022

Dispută în Iran pe tema dronelor furnizate Rusiei împotriva Ucrainei

Un cleric conservator și un redactor de ziar au criticat în mod deschis poziția guvernului cu privire la armele pe care le-a furnizat Moscovei, scrie The Guardian.

Un conflict intern cu privire la furnizarea de drone către Rusia pentru a fi utilizate împotriva Ucrainei s-a deschis în Iran, după ce un cleric conservator proeminent și un redactor de ziar au spus că Rusia este agresorul clar în războiul împotriva Ucrainei și că oferta Iranului ar trebui să înceteze.

Iranul a negat timp de mai bine de două luni că a vândut dronele Rusiei, în ciuda utilizării lor pentru distrugerea centralelor electrice și împotriva infrastructurii civile, dar în weekend a recunoscut că a furnizat un număr mic de drone înainte de începerea războiului, explicație care a fost respinsă de SUA și Ucraina.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG