Linkuri accesibilitate

Un soldat ucrainean al unei unități de artilerie trage spre pozițiile rusești din afara Bahmut/Donețk - 8 noiembrie 2022 (Foto: BULENT KILIC / AFP)
Un soldat ucrainean al unei unități de artilerie trage spre pozițiile rusești din afara Bahmut/Donețk - 8 noiembrie 2022 (Foto: BULENT KILIC / AFP)

Război în Ucraina | Kievul acceptă negocieri cu Rusia doar dacă părăsește teritoriile ocupate. 30 de militari de pe Insula Șerpilor, liberi

Ziua 258 a războiului: Președintele Zelenski spune că regiunea Donețk rămâne centrul celor mai sângeroase bătălii ale Ucrainei și că rușii „mor cu sutele în fiecare zi”. Ucraina acuză trupele ruse că au jefuit și ocupat casele goale din Herson. În Iran sunt dispute pe tema dornelor furnizate Rusiei.

Principalale informații ale zilei

18:32 8.11.2022

Zelenski: Invazia rusească în Ucraina a distras guvernele lumii de la eforturile de combatere a schimbărilor climatice

Invazia Ucrainei de către Rusia a distras guvernele lumii de la eforturile de combatere a schimbărilor climatice, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un mesaj video difuzat marți la conferința Cop27 despre climă din Egipt.

„Nu poate exista o politică climatică eficientă fără pace”, a spus el.

18:27 8.11.2022

Guvernul italian pregătește un nou pachet de arme pentru Ucraina

Guvernul italian pregătește un nou pachet de arme pentru Ucraina, inclusiv sisteme de apărare aeriană, a declarat un oficial al coaliției de guvernare.

Națiunile occidentale au livrat Ucrainei mai mult echipament de apărare aeriană de când președintele Volodimir Zelenski a cerut, luna trecută, liderilor națiunilor G7 ajutor pentru a opri ploaia de rachete rusești asupra orașelor ucrainene.

Oficialul coaliției italiene, care a refuzat să fie numit, a declarat că Roma este pregătită să ofere Ucrainei o varietate de sisteme de apărare aeriană, inclusiv SAMP/T franco-italian cu rază medie de acțiune și Aspide italiană, precum și rachete portabile Stinger.

Cu toate acestea, rămâne neclar când ar putea fi livrat transportul, a spus oficialul.

Ministrul italian al Apărării, Guido Crosetto, a vorbit luni la telefon cu secretarul american al Apărării Lloyd Austin și s-a angajat să sprijine Ucraina împotriva invaziei Rusiei „atâta timp cât este necesar”, se arată într-un comunicat.

16:30 8.11.2022

Încă un voluntar american a murit în luptă în Ucraina

Încă un voluntar american a murit în luptă în Ucraina, a confirmat luni un purtător de cuvânt al Legiunii Internaționale a țării, ridicând numărul luptătorilor americani uciși în războiul împotriva Rusiei la cel puțin șase, scrie The Guardian.

Timothy Griffin, din statul New York, luptase alături de ucraineni ca parte a contraofensivei lor pe frontul de est, când unitatea sa a fost atacată.

Purtătorul de cuvânt al legiunii, identificat drept „Mockingjay” la NBC News, a spus că Griffin a fost „ucis în acțiune”.

„Suntem în contact cu familia și Legiunea Internațională, iar forțele armate ale Ucrainei se ocupă de procesul de repatriere, în coordonare cu familia, urmând dorințele și instrucțiunile acestora”, a spus purtătorul de cuvânt. Se cunosc puține detalii despre istoricul de luptător voluntar al lui Griffin, dar oamenii care l-au cunoscut au declarat pentru NBC că a luptat în regiunea Harkov .

Departamentul de Stat al SUA a declarat că este „conștient de aceste rapoarte neconfirmate” despre un cetățean american ucis în Ucraina, dar nu a făcut alte comentarii „din motive de confidențialitate”.

15:23 8.11.2022

Zelenski va participa la summitul G20, cel mai probabil virtual

Zelenski va participa la summitul G20 de la Bali săptămâna viitoare, cel mai probabil virtual, a declarat marți purtătorul de cuvânt al radiodifuzorului public Suspilne.

Anterior, poziția ucraineană era că Zelenski nu va participa dacă Putin va fi acolo.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG