Linkuri accesibilitate

Un soldat ucrainean al unei unități de artilerie trage spre pozițiile rusești din afara Bahmut/Donețk - 8 noiembrie 2022 (Foto: BULENT KILIC / AFP)
Un soldat ucrainean al unei unități de artilerie trage spre pozițiile rusești din afara Bahmut/Donețk - 8 noiembrie 2022 (Foto: BULENT KILIC / AFP)

Război în Ucraina | Kievul acceptă negocieri cu Rusia doar dacă părăsește teritoriile ocupate. 30 de militari de pe Insula Șerpilor, liberi

Ziua 258 a războiului: Președintele Zelenski spune că regiunea Donețk rămâne centrul celor mai sângeroase bătălii ale Ucrainei și că rușii „mor cu sutele în fiecare zi”. Ucraina acuză trupele ruse că au jefuit și ocupat casele goale din Herson. În Iran sunt dispute pe tema dornelor furnizate Rusiei.

Principalale informații ale zilei

08:58 8.11.2022

SUA confirmă canalele de comunicare cu Kremlinul

Consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a fost angajat în discuții confidențiale cu înalți oficiali ruși și a confirmat că „rutele de comunicare cu Federația Rusă la niveluri înalte” rămân deschise între Washington și Moscova, scrie The Guardian.

Vorbind luni la un eveniment de la Clubul Economic din New York, Sullivan a spus că este „în interesul” SUA și al fiecărei țări afectate de războiul din Ucraina să mențină contactul cu Kremlinul.

„Am făcut acest lucru atunci când a fost necesar să clarificăm potențialele neînțelegeri și să încercăm să reducem riscul și să reducem posibilitatea de catastrofe, cum ar fi utilizarea potențială a armelor nucleare”, a spus el, potrivit unui raport BBC.

Cu toate acestea, el a insistat că oficialii au „o imagine clară cu privire la cine avem de-a face”, spunând că SUA au „o obligație de a răspunde” și s-au angajat să lucreze cu parteneri internaționali pentru „a-i face responsabili pe autorii crimelor de război grave și grotești din Ucraina pentru ceea ce au făcut”.

„Noi, cei din administrația Biden, avem ocazia să ne angajăm la niveluri superioare cu rușii pentru a comunica, pentru a reduce riscul pentru a transmite consecințele potențialei utilizări a armelor nucleare. Nu am descris canalele pe care le-am făcut pentru a proteja acele canale și mă tem că nu pot merge mai departe decât asta astăzi”, a spus Sullivan potrivit agenției de stat rusă Tass.

09:07 8.11.2022

Oficialii instalați de ruși în Herson oferă bani pentru oamenii evacuați 

Șeful regiunii ocupate Herson, instalat la Moscova, a promis o plată unică de 100.000 de ruble (1.424 de lire sterline) pentru „fiecare rezident evacuat” care pleacă și se reinstalează în Rusia, relatează The Guardian.

„Astăzi este ultima zi de evacuare organizată din partea de pe malul drept al regiunii Herson. Majoritatea locuitorilor care nu au părăsit Herson, abia acum au început să realizeze gravitatea situației și avertismentele mele.

La sosirea pe malul stâng, locuitorii din partea dreaptă a regiunii Herson sunt preluați de autobuze și transportați în Crimeea, unde oamenii vor fi întâmpinați de voluntari, iar apoi evacuații vor merge în alte regiuni ale Federației Ruse.

În alte zone ale Federației Ruse, rezidenții din regiunea Herson beneficiază de puncte temporare de cazare.

De asemenea, fiecare rezident evacuat al regiunii Herson va putea primi o plată unică în valoare de 100.000 de ruble și certificat de locuință”, scrie Kirill Stremousov, șeful regiunii ocupate Herson, pe Telegram.

09:21 8.11.2022

Posibile discuții SUA- Rusia privind armele nucleare strategice

Rusia și Statele Unite discută despre purtarea unui dialog privind armele nucleare strategice pentru prima dată de când Moscova a trimis trupe în Ucraina, relatează ziarul rus Kommersant, citând cel puțin trei surse familiare cu discuțiile.

Discuțiile dintre cele două părți privind stabilitatea strategică au fost înghețate de când Rusia și-a început campania militară în Ucraina în februarie, chiar dacă Noul Tratat de Reducere și Limitare a Armelor Strategice (Start) privind reducerea armelor nucleare rămâne în vigoare. În lucrare scrie:

„Kommersant a aflat că Rusia și Statele Unite discută despre posibilitatea organizării unei reuniuni a unei comisii consultative bilaterale privind Tratatul privind armele ofensive strategice în săptămânile următoare. Pentru prima dată, părțile consideră regiunea Orientului Mijlociu drept locul de desfășurare. De un an nu există astfel de întâlniri față în față, iar părțile au acumulat întrebări între ele: de la garanțiile privind imposibilitatea conversiei inverse a bombardierelor americane și a lansatoarelor de rachete balistice submarine până la reluarea inspecțiilor suspendate de către Federația Rusă."

Discuțiile ar putea avea loc în Orientul Mijlociu, se arată în ziar, adăugând că Moscova nu mai vede Elveția, locul tradițional, ca suficient de neutră după ce a impus sancțiuni Rusiei în privința Ucrainei.

Potrivit unor surse, prima întâlnire ar putea fi programată pentru sfârșitul lunii noiembrie sau începutul lunii decembrie.

09:25 8.11.2022

Ministerul rus al Apărării sprijină introducerea pregătirii militare în școlile rusești

Valery Gerasimov, șeful Statului Major al forțelor armate ruse, i-a scris lui Serghei Mironov, lider în parlamentul rus, despre sprijinul său pentru introducerea pregătirii militare de bază (NVP) în școli, transmite Izvestia.

Publicația îl citează pe Gerasimov spunând că ar trebui alocate 140 de ore pentru pregătirea militară în ultimii doi ani de studiu.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG