Zelenski: Anul acesta, mulţi oameni din lume au văzut cât de importantă este contribuţia ucrainenilor la securitatea alimentară globală
Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat, duminică, în discursul adresat naţiunii, că în acest an întreaga lumea a realizat cât de importantă este contribuţia Ucrainei la securitatea alimentară globală, relatează news.ro
„Această zi se apropie de sfârşit – deja a 270-a zi a războiului..Cele mai aprige bătălii, ca şi înainte, sunt în regiunea Doneţk. Deşi astăzi sunt mai puţine atacuri din cauza vremii, numărul de bombardamente ruseşti rămâne, din păcate, extrem de mare. Regiunea Lugansk – încetul cu încetul mergem înainte cu bătălii. Până acum, au existat aproape 400 de bombardamente în est de la începutul zilei. Mulţumim tuturor celor care deţin funcţii şi ne ajută forţele de apărare. Sud – menţinem linia, distrugând constant şi foarte calculat potenţialul ocupanţilor.Al doilea subiect este energia. Restaurarea reţelelor şi a capacităţilor tehnice de alimentare, deminarea liniilor de transport electric, reparaţii – totul continuă non-stop. Am reuşit ieri să atenuăm situaţia în unele regiuni în care au fost multe probleme reale. În această seară au loc opriri de stabilizare în 15 regiuni şi la Kiev. Cele mai mari sunt regiunile Viniţiia, Sumî, Poltava, Hmelnytskyi, Ivano-Frankivsk, Kiev. Facem tot posibilul şi imposibilul pentru a reveni la viaţa normală în Odesa, Harkov şi în toate oraşele şi comunităţile noastre”, a spus el, conform news.ro
Liderul ucrainean a adaugat ca s-a adresat participanţilor la summitul Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei. „Acestea sunt peste 50 de ţări participante şi peste 20 de ţări observatoare. Africa, Asia, America, Europa – oriunde aud Ucraina, oriunde cunosc propunerile noastre despre cum să restabilim pacea în Ucraina şi cum să restabilim stabilitatea în lume. Voi spune imediat că formula de pace ucraineană este percepută extrem de pozitiv în lume. Este destul de constructiv şi realist – spre deosebire de retorica rusă goală şi falsă despre presupusa lor disponibilitate pentru un fel de negocieri.Vom face totul pentru ca lumea să accepte formula de pace ucraineană. În săptămâna viitoare vor avea loc câteva adrese internaţionale importante. Şi deja ne pregătim”, a precizat Zekenski.
„Anul acesta, mulţi oameni din lume au văzut cât de importantă este contribuţia ucrainenilor la securitatea alimentară globală. Viaţa a milioane de oameni din diferite ţări depinde direct de sectorul nostru agricol. Mulţumesc tuturor oamenilor noştri care lucrează pe teren, care oferă Ucrainei şi lumii cele esenţiale. Datorită vouă şi muncii voastre, putem găsi sprijin pentru statul nostru în acele ţări cu care nu avem încă relaţii tradiţionale. Dar le vom avea”, a subliniat şeful statului ucrainean.
Comerțul Belgiei cu diamante rusești continuă în ciuda presiunilor de a fi inclus pe lista de sancțiuni
Polonia și statele baltice fac presiuni pentru ca diamantele să fie incluse în următoarea rundă de sancțiuni a UE. În ciuda războiului atroce din Ucraina, Belgia continuă să importe diamante din Rusia, deși în cantități mult mai reduce, scrie The Guardian.
UE a încetat să mai importe cărbune rusesc, elimină treptat majoritatea petrolului rusesc și a încetat să cumpere numeroase produse rusești, inclusiv aur, caviar și vodcă. Cu toate acestea, diamantele s-au sustras din lista de sancțiuni din nou și din nou. Omisiunea este cu atât mai izbitoare cu cât comerțul afectează doar un stat membru al UE – Belgia – care a spus întotdeauna că nu va bloca o sancțiune.
Comerțul a continuat în ciuda presiunii morale din partea președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski. Pacea valorează „mai mult decât orice diamant”, a spus el parlamentului belgian în martie.
Schimburile au continuat, deși compania rusă de diamante, Alrosa, este controlată de statul rus. Rusia și republica Yakutia, vasta regiune din nordul Siberiei, care găzduiește majoritatea minelor companiei, dețin împreună 66% din Alrosa. Directorul executiv al lui Alrosa, Serghei Sergeevich Ivanov, a fost unul dintre primii oligarhi care au fost sancționați de SUA în prima zi a invaziei Rusiei în Ucraina. Tatăl său, Serghei Borisovici Ivanov, un fost ministru rus al apărării, aflat și el sub sancțiunile SUA, este considerat de Washington unul dintre cei mai apropiați aliați ai lui Vladimir Putin.
În plus, compania a finanțat un submarin de luptă B-871 – numit Alrosa – conform literaturii interne a companiei și a Comisiei Europene. Submarinul Alrosa s-a întors în mare în iunie, după o modernizare de opt ani care a inclus echiparea navei cu rachete de croazieră Kalibr, a informat agenția de știri de stat rusă Tass în iunie.
În septembrie, oficialii UE s-au referit la finanțarea submarinului de către Alrosa drept un motiv pentru a pune mineritul de diamante sub sancțiunile UE, potrivit unui proiect văzut de The Guardian. Dar când proiectul final a fost aprobat, Alrosa dispăruse de pe listă. Era cel puțin a doua oară când dispăruse în ultimul moment. „A fost un model ciudat”, a spus un diplomat al UE. „Am primit [diamantele] în propunerea Comisiei Europene și apoi, în ultimele ore, am primit informații că nu era acolo.”
Polonia și statele baltice fac din nou presiuni pentru ca diamantele să fie incluse în următoarea rundă de sancțiuni a UE – a noua – pe care înalții oficiali au promis-o înainte de sfârșitul anului.
Șeful AIEA: Cei care au atacat Zaporojie se „joacă cu focul”
Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a condamnat atacul din weekend asupra centralei nucleare Zaporizhzhia, controlată de Rusia.
„Explozii puternice au zguduit zona Centralei Nucleare de la Zaporojie (ZNPP), aseară și astăzi. Experții AIEA de la ZNPP raportează o duzină de explozii din cauza bombardamentelor aparente și a unor clădiri, sisteme și echipamente avariate, dar niciuna până acum nu este critică pentru siguranța și securitatea nucleară”, a scris AIEA pe pagina sa de Twitter.
Directorul general al acesteia a spus că cei responsabili pentru „exploziile puternice” din sâmbătă noaptea și duminică dimineața „se joacă cu focul”.
Conducerea uzinei le-a spus experților AIEA că au fost înregistrate daune la unele clădiri, sisteme și echipamente, dar „niciuna dintre ele până acum” nu este critică pentru siguranță și securitate.
Centrala nucleară, cea mai mare din Europa, se află sub ocupație rusă din martie, dar continuă să fie operată de personalul ucrainean.
Rusia şi Ucraina s-au învinuit reciproc pentru bombardamentele de până acum care au provocat daune clădirilor.
Înainte de invazia Rusiei, instalația asigura aproximativ o cincime din energia electrică a Ucrainei. A fost nevoie de generatoare de rezervă de mai multe ori de când a fost ocupată de forțele rusești.
45.000 de proceduri penale inițiate pentru infracțiunile comise de ruși în Ucraina
Aproape 45.000 de proceduri penale au fost inițiate pentru presupusele infracțiuni comise de personalul militar rus în timpul invaziei Ucrainei, a anunțat poliția națională ucraineană.
O actualizare publicată duminică spune că au fost descoperite 47 de locuri în care forțele ruse sunt acuzate că au reținut și torturat ilegal ucraineni.
Acestea includ regiunile eliberate, inclusiv Sumîi, Cernigov, Kiev, Harkov, Donețk, Herson și Nikolaev.