Linkuri accesibilitate

Analiștii politici cred ca anunțul lui Vladimir Putin va însemna o schimbare în cursul războiului.
Analiștii politici cred ca anunțul lui Vladimir Putin va însemna o schimbare în cursul războiului.

Război în Ucraina | Putin semnează vineri anexarea celor patru teritorii ucrainene în care a organizat false referendumuri

Ziua 2018 a invaziei: UE pregătește noi sancțiuni împotriva Rusiei, Moscova este pregătită să anexeze regiunile Ucrainei după falsele„referendumuri”, iar președintele Volodimir Zelenski anunță că Ucraiana își va apăra poporul indiferent de acestea.

Principalele informații ale zilei

13:12 29.9.2022

Declarație a Consiliului Atlanticului de Nord cu privire la deteriorarea conductelor de gaz

„Pagubele aduse conductelor Nordstream 1 și Nordstream 2 în apele internaționale din Marea Baltică sunt foarte îngrijorătoare. Toate informațiile disponibile în prezent indică faptul că acesta este rezultatul unor acte de sabotaj deliberate, imprudente și iresponsabile. Aceste scurgeri cauzează riscuri pentru transport și daune substanțiale mediului. Susținem anchetele în curs pentru a stabili originea prejudiciului.

Noi, în calitate de Aliați, ne-am angajat să ne pregătim, să descurajăm și să ne apărăm împotriva utilizării coercitive a energiei și a altor tactici hibride de către actorii statali și nestatali. Orice atac deliberat împotriva infrastructurii critice a Aliaților va fi întâmpinat cu un răspuns unit și hotărât”.

12:58 29.9.2022

Duma de Stat se întrunește vineri în prezența lui Putin

Agenția de presă RIA Novosti din Rusia relatează că „deputații Dumei de Stat au primit o invitație la Kremlin pentru un eveniment pe 30 septembrie, cu participarea președintelui rus Vladimir Putin”.

Deputatul Denis Parfyonov a spus că evenimentul va începe la ora 15:00, ora Moscovei.

Ar putea fi momentul în care președintele Putin va vorbi în public despre rezultatele așa-numitelor „referendumuri” organizate de autoritățile proxy ruse în Ucraina ocupată, anunțând anexarea acestor teritorii la Rusia.

12:37 29.9.2022

Mai mulți lideri separatiști implicați în desfășurarea de referendumuri false au ajuns la Moscova

Potrivit unei fotografii postate de Kirill Stremousov, șef adjunct al administrației militare regionale Herson, numit de Rusia, mai mulți lideri care au fost implicați în așa-zisele referendumuri de anexare a patru regiuni la Rusia au aterizat joi la Moscova.

Referendumurile – care sunt ilegale conform dreptului internațional – au fost desfășurate în republicile autodeclarate Donețk și Luhansk din est și părți din Herson și Zaporojie în sud.

„Avionul istoric cu liderii teritoriilor eliberate a aterizat la Moscova. Vom deveni noi subiecți ai Federației Ruse foarte curând”, se arată în declarație, alături de o fotografie a lui Stremousov cu Denis Pușilin, Yevgeniy Balitskiy și Vladimir Saldo, unii dintre ceilalți oficiali susținuți de Rusia implicați în așa-numitele „referendumuri”.

Cu toate „voturile” numărate, autoritățile susținute de Kremlin din cele patru zone ocupate de ruși din Ucraina au declarat, în mod previzibil, că peste 90% din populație s-a declarat în favoarea anexării regiunilor la Rusia.

Vineri, Vladimir Putin este așteptat să facă o declarație privind anexarea acestor teritorii aparținând Ucrainei.

11:50 29.9.2022

Rusia continuă să arunce vina în direcția Statelor Unite legat de un posibil atac la gazoductele Nord Stream

Joi dimineață, Ministerul rus de Externe a emis o scurtă declarație în care susține că „incidentul de la Nord Stream a avut loc într-o zonă controlată de informațiile americane”.

„S-a întâmplat în zonele comerciale și economice din Danemarca și Suedia. Sunt țări centrate pe NATO. Sunt țări care sunt complet controlate de serviciile de informații americane”, a susținut Maria Zakharova, purtătorul de cuvânt al ministerului rus de Externe.

Zakharova nu a oferit nicio dovadă că guvernele danez și suedez sunt „complet controlate de serviciile de informații americane”. Incidentul Nord Stream a avut loc în apele internaționale și nu în apele teritoriale ale Suediei sau Danemarcei. Suedia nu este încă membră a NATO.

Peste noapte, ambasada Rusiei în SUA a postat pe Telegram un mesaj în care atrage din nou atenția asupra „promisiunilor făcute de președintele Biden de a a pune capăt” proiectului Nord Stream 2”, relatează The Guardian.

„Remarcăm încercările unor oficiali americani de a da vina pe Rusia pentru incidente. (...) trebuie să fi văzut și activitățile navelor de război americane chiar la locul avarierii infrastructurii rusești, cu o zi înainte. Sau drone și elicoptere zburând acolo. Sau exerciții ale Marinei americane cu explozibili subacvatici care au fost efectuate în aceeași zonă cu ceva timp în urmă.

Ceea ce este evident pentru noi este că cei care se gândesc la incident par să uite să pună principala întrebare: cine beneficiază de avarierea conductelor?

La rândul nostru, insistăm asupra necesității unei anchete cuprinzătoare și obiective a circumstanțelor atacurilor fără precedent asupra conductelor rusești".

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG