Linkuri accesibilitate

Analiștii politici cred ca anunțul lui Vladimir Putin va însemna o schimbare în cursul războiului.
Analiștii politici cred ca anunțul lui Vladimir Putin va însemna o schimbare în cursul războiului.

Război în Ucraina | Putin semnează vineri anexarea celor patru teritorii ucrainene în care a organizat false referendumuri

Ziua 2018 a invaziei: UE pregătește noi sancțiuni împotriva Rusiei, Moscova este pregătită să anexeze regiunile Ucrainei după falsele„referendumuri”, iar președintele Volodimir Zelenski anunță că Ucraiana își va apăra poporul indiferent de acestea.

Principalele informații ale zilei

06:48 29.9.2022

SUA și aliații pregătesc sancțiuni împotriva Moscovei pentru referendumurile false

SUA lucrează cu aliații pentru a impune rapid costuri economice severe Moscovei din cauza referendumurilor „false” organizate în regiunile ocupate din Ucraina, potrivit unui oficial american.

James O'Brien, șeful coordonării sancțiunilor al Departamentului de Stat al SUA, a declarat în comisia de relații externe a Senatului „vor fi mai multe pachete. Lucrăm la mai multe sancțiuni.”

El a spus că se așteaptă ca ritmul administrației Biden de a anunța sancțiuni împotriva Rusiei, în medie, la fiecare șase săptămâni, să continue.

Washingtonul s-ar uita la sectorul financiar și la înaltă tehnologie, în special pentru exploatarea energiei și violatorii drepturilor omului, a spus el.

06:51 29.9.2022

Serbia nu va recunoaște rezultatele așa-ziselor referendumuri organizate de Kremlin

Președintele Serbiei,, un susținător al lui Vladimir Putin, a declarat că nu va recunoaște rezultatele așa-ziselor referendumuri organizate în patru regiuni din Ucraina, parțial ocupate de forțele ruse.

Vorbind cu reporterii, Vučić a spus că „Serbia nu va recunoaște acest lucru (referendumuri), deoarece aderă la dreptul internațional, la Carta Națiunilor Unite și la rezoluțiile ONU.”

Belgradul are în mod normal legături puternice cu Moscova. Serbia se bazează exclusiv pe Rusia pentru aprovizionarea cu gaze naturale și a refuzat să se alăture sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei.

„Ne protejăm propria integritate teritorială și este în interesul nostru să protejăm integritatea teritorială a altor țări recunoscute internațional”, a adăugat Vučić.

06:55 29.9.2022

Oficialii americani cred că este puțin probabil ca Putin să folosească o armă nucleară în Ucraina – dar amenințarea a „crescut”

Oficialii americani cred că probabilitatea ca președintele rus Vladimir Putin să folosească o armă nucleară tactică în războiul cu Ucraina este poate cea mai mare de când Rusia a invadat țara vecină, în februarie – dar încă nu este probabilă, au declarat pentru CNN mai mulți oficiali familiarizați cu cele mai recente informații.

Comunitatea serviciilor de informații urmărește îndeaproape orice semn că planurile lui Putin s-au schimbat, după ce săptămâna trecută președintele rus a fost perceput pe scară largă ca intensificându-și amenințările din trecut de a folosi arme nucleare.

Amenințarea este cu siguranță „ridicată” în comparație cu cea de la începutul anului, potrivit mai multor surse. În ultimele luni, SUA au avertizat în privat Rusia să nu facă un astfel de pas catastrofal.

Dar, până în prezent, nu există semne că Rusia plănuiește în mod iminent utilizarea lor și „evaluarea generală nu s-a schimbat”, a declarat o sursă familiarizată cu informațiile.

Mai mulți oficiali americani din domeniul apărării, care au declarat, de asemenea, că nu văd în acest moment niciun indiciu că Rusia ar muta arme nucleare, au declarat că ei cred că este probabil ca SUA să poată detecta mișcarea chiar și a unor focoase tactice mai mici.

Oficialii americani au crezut mult timp că Putin ar recurge la o armă nucleară doar dacă ar exista o amenințare la adresa propriei sale poziții sau dacă ar percepe o amenințare existențială la adresa Rusiei însăși – inclusiv o înfrângere în Ucraina.

Unii analiști militari ruși cred că ordinul de mobilizare al lui Putin poate, de fapt, să scadă riscul pe termen scurt ca acesta să apeleze la o armă nucleară pe câmpul de luptă, deoarece va prelungi capacitatea sa de a susține războiul convențional.

Sentimentul general în interiorul guvernului american că amenințarea este mai mare decât înainte se bazează în primul rând pe retorica lui Putin și pe analiza mentalității sale pe fondul pierderilor rusești în Ucraina, mai degrabă decât pe orice informații concrete că Rusia cântărește mai serios opțiunea nucleară, potrivit a două surse familiare cu informațiile.

07:00 29.9.2022

Maia Sandu: Moldova trebuie să-și întărească apărarea, având în vedere prezența trupelor rusești în Transnistria

Republica Moldova trebuie să își întărească apărarea deoarece Rusia nu îi respectă neutralitatea, a declarat miercuri președintele pro-occidental Maia Sandu la televiziunea națională, potrivit Sky News.

Moldova, care se învecinează cu Ucraina și România, a depus anul acesta o cerere de aderare la Uniunea Europeană și a condamnat ferm invazia Rusiei în Ucraina.

În regiunea sa separatistă Transnistria se află trupe rusești și „forțe de menținere a păcii”.

„Moldova este o țară neutră, … dar acum Rusia nu respectă neutralitatea noastră, menținându-și armata pe teritoriul Moldovei. Prin urmare, trebuie să ne consolidăm capacitatea de apărare”, a declarat Maia Sandu.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG