Linkuri accesibilitate

Analiștii politici cred ca anunțul lui Vladimir Putin va însemna o schimbare în cursul războiului.
Analiștii politici cred ca anunțul lui Vladimir Putin va însemna o schimbare în cursul războiului.

Război în Ucraina | Putin semnează vineri anexarea celor patru teritorii ucrainene în care a organizat false referendumuri

Ziua 2018 a invaziei: UE pregătește noi sancțiuni împotriva Rusiei, Moscova este pregătită să anexeze regiunile Ucrainei după falsele„referendumuri”, iar președintele Volodimir Zelenski anunță că Ucraiana își va apăra poporul indiferent de acestea.

Principalele informații ale zilei

16:00 29.9.2022

Kremlin: Incidentul de pe gazoductul Nord Stream din Marea Baltică arată ca un act de terorism

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că un stat străin este probabil responsabil pentru incidentul care a dus la scurgerile la conductele care leagă Rusia de Europa, cu ocazia declarației de presă zilnice.

„Este foarte greu de imaginat că un astfel de act terorist s-ar putea întâmpla fără implicarea unui stat”, a precizat Peskov.

Remarcile sale vin după ce paza de coastă suedeză a raportat că a descoperit o a patra scurgere de gaz pe conductele avariate Nord Stream.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului s-a referit în briefingul zilnic la situația Nord Stream.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului s-a referit în briefingul zilnic la situația Nord Stream.

„Aceasta este o situație extrem de periculoasă care necesită o investigație urgentă”, a mai precizat Peskov

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului spune că o astfel de investigație „a necesitat cooperarea mai multor țări”, dar a denunțat „o lipsă acută de comunicații și lipsa multor țări de a contacta Rusia”.

Între timp, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zakharova, a cerut ca o anchetă internațională asupra incidentului ca ea să fie „obiectivă”.

15:34 29.9.2022

Nou schimb de prizonieri

Încă șase ucraineni au fost eliberați din captivitatea din Rusia. Este vorba despre patru militari și doi civili. Este un al doilea schimb care vizează șase ostatici, după un prim transfer care a avut loc pe 29 septembrie, potrivit șefului biroului președintelui, Andriy Yermak. "Scopul nostru este să ne aducem toți oamenii înapoi. Lucrăm la asta non-stop", a precizat Yermak. În precedentul schimb de prizonieri au fost eliberați un număr important dintre luptătorii de la combinatul Azov din Mariupol.

15:00 29.9.2022

Ungaria nu va sprijini noul pachet de sancțiuni propus de UE împotriva Rusiei dacă acestea includ sancțiuni energetice

Gergely Gulyas, șeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orbán, a declarat într-un briefing:

”Ungaria a făcut deja multe pentru a menține unitatea europeană, dar dacă există sancțiuni energetice în pachet, atunci nu o vom sprijini.

Așteptăm o listă finală, completă de sancțiuni și apoi putem negocia. Ungaria nu poate sprijini sancțiunile energetice”.

Executivul UE a propus miercuri o a opta rundă de sancțiuni împotriva Rusiei, inclusiv plafonarea prețului petrolului rusesc și impunerea unor restricții suplimentare asupra comerțului cu înaltă tehnologie.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că noile sancțiuni au fost concepute pentru a „face Kremlinul să plătească” pentru escaladarea războiului împotriva Ucrainei.

Ea a promis că UE va introduce un plafon de preț pentru petrolul rusesc pentru a „ajuta la reducerea veniturilor rusești și la menținerea stabilă a pieței globale”.

14:48 29.9.2022

Lista lungă a mărfurilor afectate de noile sancțiuni UE:  trabucuri, mașini de spălat și hârtie igienică, până la înaltă tehnologie

Articolele vizate pentru interdicții de export sau import sunt enumerate într-un proiect de lege privind sancțiunile văzut de The Guardian, după anunțul făcut miercuri de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Executivul UE a propus plafonarea prețului petrolului rusesc și impunerea unor restricții suplimentare asupra comerțului cu înaltă tehnologie, ca parte a celei de-a opta runde de sancțiuni pentru „a face pe Kremlin să plătească” pentru escaladarea războiului împotriva Ucrainei.

Alte propuneri includ interzicerea cetățenilor UE să lucreze în consiliile companiilor de stat ruse, o prevedere care l-ar viza pe fostul cancelar german Gerhard Schröder.

De atunci au apărut mai multe detalii despre mărfurile UE care vor fi interzise de la export în Rusia. Comisia dorește să oprească vânzarea de aparate europene, inclusiv mașini de spălat vase și mașini de spălat, pentru că oficialii europeni cred că armata rusă importă astfel de produse pentru cipurile lor, deoarece au rămas fără semiconductori.

UE dorește, de asemenea, să înăsprească restricțiile la import pentru bunurile care generează venituri pentru Rusia- de la lemn, celuloză și hârtie, țigări și produse cosmetice. Genți și valize, telefoane și mașini, hârtie și hârtie de ziar, haine pentru femei, produse de machiaj și de bărbierit figurează pe o listă lungă de articole supuse restricțiilor comerciale, care include și multe bunuri industriale, unelte și substanțe chimice.

Dar o propunere de a opri UE să importe diamante rusești a eșuat, o mișcare considerată pe scară largă ca un favor făcut Belgiei, unul dintre cei mai mari comercianți de pietre prețioase din lume.

Diplomații belgieni au insistat că nu au intenția de a bloca includerea diamantelor pe listă.

Ambasadorii UE vor discuta despre planuri vineri, cu scopul de a ajunge la un acord rapid. Măsurile trebuie să fie aprobate în unanimitate pentru a intra în vigoare. Ungaria a anunțat deja că se opune acestui pachet de sancțiuni.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG