Linkuri accesibilitate

Kievul, în beznă după atacul cu rachete rusești. Foto: AP/Evgheni Maloletka
Kievul, în beznă după atacul cu rachete rusești. Foto: AP/Evgheni Maloletka

Război în Ucraina | Atac devastator asupra infrastructurii ucrainene. Kievul și Liovul, în beznă. Șapte persoane ucise, 36 răniți

Ziua 273 a invaziei: Parlamentul European a declarat Rusia stat sponsor al terorismului. La scurt timp, Rusia a declanșat un atac devastator asupra infrastructurii ucrainene și a lăsat mai multe regiuni în beznă. Rusia a naționalizat locuințele din regiunile anexate ilegal.

Principalele informații ale zilei

15:09 23.11.2022

Pană majoră de curent în R. Moldova după atacul rusesc asupra Ucrainei

Mai multe localități din R. Moldova, printre care și Chișinăul, sunt afectate de o pană de curent majoră după atacurile rusești masive asupra Ucrainei.

Potrivit vicepremierului Andrei Spânu, deconectările au loc urmare a bombardamentului Rusiei împotriva sistemului energetic ucrainean, potrivit Europa Liberă din Moldova.

Moldelectrica lucrează pentru restabilirea conectării la energia electrică.

14:45 23.11.2022

Atac dezlănțuit al Rusiei cu rachete în toată Ucraina

La scurt timp după ce Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care declară Rusia stat sponsor al terorismului, alarma aeriană a început sune în multe părți ale Ucrainei.

O serie de explozii au fost auzite la Kiev în urmă cu câteva minute, în timp ce Rusia a dezlănțuit un alt val de rachete în toată Ucraina.

Rachetele rusești „au lovit infrastructura critică din Kiev”, a spus primarul Kievului, Vitali Klitschko. Exploziile au fost urmate de pene de curent.

Rachetele rusești lovesc și regiunea Harkov.

Explozii au fost auzite în regiunile Nicolaiev, Dnipropetrovsk și în Bucea.

14:29 23.11.2022

Parlamentul European a declarat Rusia „stat sponsor al terorismului”

Rezoluția adoptată de Parlamentul Eruropean are un caracter simbolic și cere democrațiilor din întreaga lume să urmeze exemplul. Ea vine și ca un răspuns la cererile repetate ale președintelui Zelenski în acest sens, care a clamat moartea a sute de civili și distrugerea deliberată a infrastructurii.

Votul a fost de 494 pentru, 58 de voturi împotrivă și 44 de abțineri.

Într-o rezoluție fără caracter obligatoriu, aprobată de marea majoritate a deputaților europeni, parlamentul european a declarat că Rusia este „un regim terorist ca o consecință a distrugerii fizice deliberate a infrastructurii civile și a uciderii în masă a civililor ucraineni cu scopul de a elimina poporul ucrainean”.

Rezoluția cere celor 27 de state membre ale UE să urmeze acest exemplu și să desemneze Rusia în Regim terorist „cu toate consecințele negative pe care aceasta le implică”.

13:36 23.11.2022

Perchezițiile de la mânăstirea Pechersk Lavra din Kiev: literatură prorusă, persoane cu pașapoarte URSS și 100 de mii de dolari

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunțat finalizarea acțiunilor de investigație pe teritoriile mânăstirii Pechersk Lavra din Kiev, a Mănăstirii Sfânta Treime Koretsky și în incinta eparhiei Sarnensko-Polesye a Bisericii Ortodoxe Ucrainene din regiunea Rivne, transmite BBC.

Potrivit departamentului, pe teritoriul templelor au fost găsite persoane fără acte, cetățeni ruși, precum și peste 2 milioane de grivne, peste 100 de mii de dolari americani și câteva mii de ruble rusești.

În plus, în timpul perchezițiilor, anchetatorii au găsit literatură pro-rusă folosită în predarea în seminarii și școli parohiale, inclusiv pentru promovarea ideilor „lumii rusești”, a raportat SBU.

Unele dintre persoanele găsite în mănăstiri prezentau pașapoarte și cartele militare ale URSS sau nu aveau deloc documente originale, ci doar copii ale acestora, ori aveau pașapoarte de cetățeni ai Ucrainei cu semne de falsificare sau deteriorare. Mai mult de 50 de persoane au fost supuse testului poligraf.

Mânăstirea Pechersk Lavra din Kiev se află sub jurisdicția Bisericii Ortodoxe Ucrainene (UOC, până de curând parte a Patriarhiei Moscovei). După începerea invaziei rusești, au existat rapoarte potrivit cărora preoții din cadrul UOC-MP au ajutat trupele de ocupație rusești și au făcut propagandă a „lumii rusești”.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG