Linkuri accesibilitate

Kievul, în beznă după atacul cu rachete rusești. Foto: AP/Evgheni Maloletka
Kievul, în beznă după atacul cu rachete rusești. Foto: AP/Evgheni Maloletka

Război în Ucraina | Atac devastator asupra infrastructurii ucrainene. Kievul și Liovul, în beznă. Șapte persoane ucise, 36 răniți

Ziua 273 a invaziei: Parlamentul European a declarat Rusia stat sponsor al terorismului. La scurt timp, Rusia a declanșat un atac devastator asupra infrastructurii ucrainene și a lăsat mai multe regiuni în beznă. Rusia a naționalizat locuințele din regiunile anexate ilegal.

Principalele informații ale zilei

23:06 23.11.2022

Apel în Parlamentul European pentru trimiterea de generatoare electrice în Ucraina

Orașele europene au fost îndemnate să trimită generatoare de rezervă în Ucraina, pentru a o ajuta să treacă iarna în fața atacurilor Rusiei asupra infrastructurii electrice.

Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a lansat un apel pentru generatoare în sprijinul Ucrainei după ce rețeaua electrică a Ucrainei a fost din nou bombardată de Rusia.

„Ucrainenii au rămas în prezent fără energie electrică, ca urmare a atacurilor Rusiei asupra infrastructurii critice vizate de civili”, a declarat Metsola pentru Agenția France-Presse.

Dario Nardella, primarul Florenței, Italia, conduce o rețea de autorități locale din Europa și a spus că va coordona un grup de 200 de orașe europene pentru a trimite generatoarele pe care le au în depozit către Ucraina. „Avem potențialul de a trimite câteva sute de generatoare, chiar de dimensiuni industriale, care vor putea produce destul de multă energie”, a spus Nardella.

22:47 23.11.2022

Cel puțin șapte persoane au fost ucise și 36 au fost rănite

Cel puțin șapte persoane au fost ucise, printre care și o fată de 17 ani, iar alte 36 au fost rănite în urma atacului cu rachete rusești la Kiev, potrivit oficialilor.

Alexei Kuleba, șeful administrației militare regionale, a declarat că toată regiunea Kiev a rămas fără electricitate după ce atacurile aeriene ale Moscovei au vizat infrastructura critică.

22:44 23.11.2022

Reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU

Consiliul de Securitate al ONU va organiza miercuri o reuniune urgentă cu privire la ultimele atacuri ale Rusiei, la cererea președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Zelenski a spus că ucrainenii sunt „indestructibili” și că țara sa va reconstrui infrastructura deteriorată și va „trece peste toate acestea”.

20:47 23.11.2022

SUA, ajutor militar de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina

SUA au anunțat un nou pachet de ajutor de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina, care va include arme, muniții și echipamente de apărare aeriană.

Muniția de artilerie, focurile de precizie, rachetele de apărare aeriană și vehiculele tactice pe care le oferim vor servi cel mai bine Ucraina pe câmpul de luptă”, a declarat secretarul de stat al SUA, Antony Blinken.

Pentagonul a spus că pachetul include muniție suplimentară pentru sistemele de apărare aeriană NASAMS, sisteme de rachete de artilerie de înaltă mobilitate HIMARS, plus mitraliere grele cu obiective de imagine termică pentru a contracara dronele rusești și mai mult de 20 de metri de muniție pentru arme de calibru mic.

Pachetul include, de asemenea, peste 200 de generatoare pentru a ajuta Ucraina să facă față întreruperilor de curent cauzate de atacurile rusești asupra infrastructurii energetice.

Secretarul de presă al Pentagonului, generalul de brigadă Pat Ryder, a declarat că generatoarele sunt „destinate să sprijine atât nevoile de putere civilă, cât și cea militară pentru a reduce presiunea asupra rețelei”.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski i-a mulțumit președintelui Joe Biden pentru noul pachet și a promis că țara sa „nu va fi speriată de atacurile teroriste inumane ale criminalilor de război ruși”.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG