Linkuri accesibilitate

Kievul, în beznă după atacul cu rachete rusești. Foto: AP/Evgheni Maloletka
Kievul, în beznă după atacul cu rachete rusești. Foto: AP/Evgheni Maloletka

Război în Ucraina | Atac devastator asupra infrastructurii ucrainene. Kievul și Liovul, în beznă. Șapte persoane ucise, 36 răniți

Ziua 273 a invaziei: Parlamentul European a declarat Rusia stat sponsor al terorismului. La scurt timp, Rusia a declanșat un atac devastator asupra infrastructurii ucrainene și a lăsat mai multe regiuni în beznă. Rusia a naționalizat locuințele din regiunile anexate ilegal.

Principalele informații ale zilei

11:38 23.11.2022

Institutul pentru Studiul Războiului: Kremlinul plănuiește un atac sub steag fals pe pământul Rusiei

Moscova pare să pregătească un atac sub steag fals în regiunea Belgorod din Rusia, ca parte a eforturilor de a recâștiga sprijinul public pentru războiul din Ucraina, potrivit analiștilor militari de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Propagandiștii de la Kremlin au sugerat că forțele ucrainene vor să invadeze Belgorod, în timp ce alte surse ruse au spus că Moscova ar trebui să recâștige controlul asupra unei părți din Harkov pentru a minimiza amenințarea unui atac ucrainean, a spune ISW în ultima sa analiză.

Experții americani susțin că afirmațiile rusești cu privire la un atac iminent ucrainean sunt „absurde și urmăresc doar să sperie publicul larg pentru a sprijini războiul”.

„Ucraina nu are niciun interes strategic în invadarea Rusiei și nici nu are capacitatea de a face acest lucru la o asemenea scară”, au spus aceștia.

Speculațiile despre o invazie ucraineană a Rusiei ar putea face, de asemenea, parte din eforturile de „liniște comunității naționaliste ruse pro-război”.

ISW mai spune că sprijinul pentru invazie este în scădere în Rusia din cauza mobilizării și a eșecurilor militare. Există rapoarte despre proteste în 15 regiuni rusești, declanșate de rudele bărbaților mobilizați.

11:54 23.11.2022

Rafael Grossi se întâlnește cu delegația rusă pentru a discuta despre securitatea în jurul fabricii Zaporizhzhia

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică ( AIEA), s-a întâlnit cu o delegație rusă, condusă de șeful Rosatom, Alexey Likhachev, la Istanbul pentru a discuta despre „înființarea urgentă a unei zone de protecție și siguranță nucleară” la centrala nucleară Zaporojie, deținută de Rusia.

Centrala Zaporojie, pe care Rusia a confiscat-o la scurt timp după ce a invadat Ucraina în februarie, a fost din nou zguduită de bombardamente în weekend, ceea ce a dus la apeluri reînnoite din partea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) de a crea o zonă de protecție în jurul acesteia pentru a preveni un dezastru nuclear.

Rusia și Ucraina s-au învinuit reciproc pentru bombardarea centralei în ultimele luni, care a deteriorat clădiri și a întrerupt liniile electrice de alimentare cu centrală, care sunt esențiale pentru răcirea combustibilului celor șase reactoare și pentru evitarea unei topiri nucleare.

12:11 23.11.2022

Papa Francisc: Ucrainenii suferă de un „martiriu al agresiunii”

Papa Francisc a comparat războiul declanșat de Rusia cu „genocidul teribil” al foametei sovietice din anii 1930.

Pontiful a spus aceste lucruri la finalul audienței sale generale în fața a mii de oameni în Piața Sf. Petru.

Între 1930 și 1933, Ucraina și Kazahstan au fost afectate de marea foamete, numită Holomodor. Se estimează că între 5,7 și 8,7 milioane de oameni au murit din cauza lipsei de hrană în Uniunea Sovietică în această perioadă.

12:25 23.11.2022

Boris Johnson dezvăluie că Germania a vrut să se încheie rapid războiul și „Ucraina să se retragă”, iar Franța a fost „în negare până în ultimul moment”

Fostul premier britanic a susținut că națiunile europene au avut opinii foarte diferite asupra războiului din Ucraina, Germania preferând o înfrângere rapidă a Ucrainei în detrimentul unui conflict îndelungat, scrie Sky News.

În comentarii care ar putea provoca furori în rândul liderilor europeni, Boris Johnson a declarat pentru CNN Portugalia: „Acest lucru a fost un șoc uriaș... am putut vedea grupările tactice din batalionele rusești cum se adună, dar diferite țări aveau perspective foarte diferite”.

„Viziunea germană a fost la un moment dat că, dacă se va întâmpla, ceea ce ar fi un dezastru, atunci ar fi mai bine ca totul să se termine rapid și ca Ucraina să se retragă”, a spus el.

Boris Johnson a spus că există „tot felul de motive economice temeinice” pentru această abordare, dar că „nu o poate sprijini”.

El a făcut, de asemenea, comentarii despre președintele francez Emmanuel Macron, care a condus încercarea Europei de a-l descuraja pe Vladimir Putin prin discuții diplomatice.

„Fără îndoială că francezii au fost în negare până în ultimul moment”, a spus Johnson.

Fostul prim-ministru, care a fost văzut ca un aliat apropiat al președintelui Volodimir Zelenski, a subliniat că mai târziu națiunile UE s-au adunat în spatele Kievului.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG