Putin anexează ilegal patru regiuni din Ucraina și escaladează războiul. Pregătiri la Moscova
Vladimir Putin a semnat joi decrete care deschid calea pentru ca regiunile ucrainene ocupate Herson și Zaporojie să fie anexate oficial în Rusia
Președintele rus va semna azi legile privind anexările a patru regiuni ucrainene – Herson, Zaporojie, Donețk și Lugansk – unde Rusia a organizat referendumuri false în ultima săptămână.
Purtătorul de cuvânt al guvernului rus, Dmitri Peskov, a declarat că semnarea „tratatelor privind aderarea teritoriilor în Federația Rusă” va avea loc la ora 15:00, ora locală, în Sala Sf. Gheorghe a Kremlinului. Putin va ține un discurs „major” la ceremonie.
Decretele de joi seară, făcute publice de Kremlin, spun că Putin a recunoscut Kherson și Zaporojie ca teritorii independente. Acesta este un pas intermediar necesar înainte ca Putin să poată continua cu planurile de a declara unilateral că acestea fac parte din Rusia.
"Ordon recunoaşterea suveranităţii şi independenţa de stat” în regiunile Zaporojie şi Herson, se arată în aceste decrete semnate de Putin.
Escaladarea conflictului
Planul de a semna vineri tratate de anexare a teritoriilor din Ucraina ocupată va marca o escaladare majoră a războiului de șapte luni al Rusiei. Putin a spus că este gata să apere aceste teritorii folosind toate mijloacele disponibile, indicând că ar fi dispus să recurgă la o lovitură nucleară, așa cum prevede doctrina militară a Rusiei.
Putin trece astfel de un punct fără întoarcere care va prelungi războiul și va distruge chiar și cea mai îndepărtată șansă de negocieri, obligând Rusia să lupte pe termen nedefinit pentru teritoriul ucrainean pe care nu îl controlează în prezent.
Volodimir Zelenski a spus că Rusia se va anexa la o „catastrofă” și a promis că Moscova nu va primi un nou teritoriu. „Știm cum să reacționăm la orice acțiuni rusești”, a spus președintele ucrainean.
Zelenski a convoacat vineri o ședință „urgentă” a consiliului de securitate națională, cu detalii care urmează să fie anunțate ulterior.
Condamnări internaționale
Anunțul anexării a declanșat o nouă rundă de condamnare internațională. „Orice decizie de a continua cu anexarea regiunilor Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie din Ucraina nu ar avea valoare juridică și merită să fie condamnată”, a declarat secretarul general al ONU, António Guterres.
Joe Biden a spus că SUA nu vor recunoaște niciodată pretențiile Rusiei asupra teritoriului Ucrainei și a denunțat referendumurile. „Rezultatele au fost fabricate la Moscova”.
Biroul prezidențial al Ucrainei a declarat că Zelenski a vorbit joi cu omologul său polonez, Andrzej Duda, despre reacția internațională la referendumurile ilegale ale Rusiei. „Am discutat despre pași și măsuri specifice la care vom lucra în acest context, cooperarea militară și de apărare”, a scris Zelenski pe Telegram.
Cei doi lideri „au convenit asupra necesității unei reacții mondiale puternice și consolidate la acțiunile ilegale ale Federației Ruse, care distrug fundamentele dreptului internațional”, se arată în comunicatul biroului lui Zelenski. „Au fost discutați pașii și măsurile specifice la care vor lucra părțile în acest context”.
Zelenski a avut, de asemenea, o convorbire cu premierul italian, Mario Draghi, joi după-amiază. Potrivit biroului lui Zelenski, subiectul principal al discuției a fost necesitatea unei reacții ferme la referendumurile false.
„Nu au valoare și nu schimbă realitatea. Integritatea teritorială a Ucrainei va fi restabilită. Iar reacția noastră la recunoașterea de către Rusia a rezultatelor lor va fi foarte dură”, a spus Zelenski, potrivit declarației din biroul său.
Pregătiri la Moscova
Teritoriile nu au fost denumite oficial, dar reporterii Kremlinului au spus că vor fi semnate patru tratate, corespunzătoare celor patru regiuni pe care Rusia intenționează să le anexeze.
Putin este de așteptat să țină un discurs în fața membrilor Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului Rusiei, în cadrul ceremoniei. Prin lege, Consiliul Federației Ruse trebuie să aprobe tratatele înainte ca acestea să fie semnate de Putin, dar nu era clar când era programat să se întrunească consiliul.
Oficialii de la Moscova au început, de asemenea, să pregătească un loc pentru un concert major lângă Piața Roșie vineri seara. „Împreună pentru totdeauna”, scrie un banner mare atârnat peste o scenă care poartă și numele celor patru regiuni ucrainene. Canalele de televiziune de stat afișează și o numărătoare inversă până la evenimentul de vineri de la Kremlin.
Se credea că decizia lui Putin este o încercare de a opri un contraatac ucrainean care a forțat Rusia să se retragă din mare parte din regiunea Harkov și acum amenință că va relua mai mult teritoriu în Donețk. El speră că amenințarea unui război total și a unei represalii nucleare va reduce sprijinul occidental pentru ofensiva ucraineană.
Senatul SUA a votat noi ajutoare, de peste 12 miliarde de dolari, pentru Ucraina
Senatul SUA a votat joi noi fonduri de peste 12 miliarde de dolari pentru Ucraina cu prilejul adoptării unei prelungiri a bugetului federal al Statelor Unite până în decembrie, notează AFP.
Textul, aprobat de senatori din ambele tabere, include o importantă componentă militară pentru Kiev, într-un moment în care preşedintele rus, Vladimir Putin, se pregăteşte să oficializeze anexarea de către Rusia a patru regiuni ucrainene.
Aproximativ trei miliarde de dolari au fost astfel deblocaţi de Statele Unite pentru a antrena, echipa şi plăti trupele ucrainene.
Pachetul include, de asemenea, peste 4,5 miliarde de dolari pentru a asigura „continuitatea guvernării” ucrainene şi pentru a răspunde nevoilor macroeconomice ale Kievului.
Pe de altă pate, mai multe miliarde de dolari vor fi alocate armatei americane, care îi va folosi în special pentru a finanţa desfăşurarea de trupe în ţările vecine şi pentru a-şi reface stocurile de armament.
„La şapte luni de la începutul conflictului, este clar că ajutorul american a ajutat foarte mult poporul ucrainean ca să reziste agresiunii vicioase a lui Putin”, a declarat joi liderul democraţilor din Senat, Chuck Schumer.
„Dar lupta este departe de a fi încheiată şi trebuie să ajutăm în continuare curajosul şi viteazul popor ucrainean”, a pledat el în plenul Senatului.
Noul pachet ar ridica la peste 65 de miliarde de dolari ajutorul acordat de Statele Unite Ucrainei de la începutul anului. Acesta trebuie supus votului membrilor Camerei Reprezentanţilor, înainte de a fi promulgat de preşedintele american, Joe Biden, mai scrie AFP.
Biden spune că nu va accepta „niciodată, niciodată, niciodată” revendicările ruse în Ucraina
Preşedintele american Joe Biden a promis joi că nu va recunoaşte „niciodată, niciodată, niciodată” rezultatele referendumurilor „orchestrate de Rusia” în Ucraina, scrie Agerpres.
„Vreau să fiu foarte clar în acest sens: Statele Unite nu vor recunoaşte niciodată, niciodată, vreodată revendicările Rusiei asupra teritoriului suveran al Ucrainei”, a afirmat preşedintele american în cursul unui summit la Washington reunind lideri ai unor insule din Oceanul Pacific.
„Aşa-zisele referendumuri au fost o parodie, o parodie absolută. Rezultatele au fost orchestrate la Moscova”, a adăugat preşedintele Biden, salutând „sacrificiul” ucrainenilor pentru „a-şi salva poporul şi a menţine independenţa ţării lor”.
Referindu-se la preşedintele rus Vladimir Putin, liderul de la Casa Albă a mai estimat că „agresiunea Rusiei în Ucraina, cu scopul de a promova ambiţiile imperiale ale lui Putin, este o încălcare flagrantă a Cartei Naţiunilor Unite şi a integrităţii teritoriale a Ucrainei”.
Afirmaţiile preşedintelui american au fost făcute într-un moment în care Vladimir Putin urmează să anexeze la Rusia patru regiuni ucrainene în care a organizat referendumuri ilegale, denunțate de Occident și de Kiev.
Kremlinul urmează să găzduiască vineri la ora locală 15:00 (12:00 GMT) o ceremonie în care va fi oficializată anexarea regiunilor ucrainene Doneţk şi Lugansk (est) şi Herson şi Zaporojie (sud). Vladimir Putin va ţine „un discurs substanţial” cu această ocazie, potrivit purtătorului său de cuvânt, Dmitri Peskov.
Rusia intensifică utilizarea dronelor „kamikaze” furnizate de Iran în sudul Ucrainei
Dronele Iraniene au fost utilizate inclusiv împotriva portului sudic Odesa și a orașului Mykolaiv din apropiere, pe fondul estimărilor că sute de arme ar fi putut fi acum desfășurate de Kremlin în Crimeea și alte zone ocupate din sud, scrie The Guardian.
Dronele au fost folosite și împotriva pozițiilor artileriei ucrainene din estul țării, inclusiv în regiunea Harkov. Ministerul Apărării al Marii Britanii a observat pentru prima dată utilizarea de către Rusia a armelor furnizate de Iran la jumătatea lunii septembrie.
Capabile să rămână în aer timp de câteva ore și să se rotească peste potențiale ținte, dronele sunt proiectate pentru a fi aruncate în trupele inamice, armuri sau clădiri, explodând la impact - explicând descrierea lor ca drone kamikaze.
Marți, forțele armate ucrainene au declarat că au doborât cu succes alte trei drone kamikaze iraniene care au atacat regiunea Mykolaiv.
Cu o zi înainte, purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, Yuriy Ihnat, a sugerat că Iranul ar fi furnizat „câteva sute” de arme Rusiei.
În timp ce războiul cu drone a devenit una dintre trăsăturile definitorii ale conflictului din Ucraina, eforturile de a procura și disloca drone kamikaze au fost intensificate de ambele părți în ultimele luni.
În timp ce multă atenție s-a concentrat asupra utilizării cu mare succes de către Ucraina a războiului cu drone – nu în ultimul rând Bayraktar TB2 furnizate de Turcia – Rusia a început să se bazeze mai mult pe dronele kamikaze decât pe rachete.
Într-unul dintre discursurile sale de noapte din weekend, Zelenski a acuzat Iranul că furnizează dronele, o afirmație respinsă de Teheran, care a spus că este neutru în conflict.