Linkuri accesibilitate

Război în Ucraina | Oficial NATO: Un atac nuclear rusesc ar declanșa un „răspuns fizic” al NATO

Ziua 231 a invaziei: Rusia a lovit din nou orașele ucrainene, NATO monitorizează forțele nucleare ale Rusiei, iar SUA promit Ucrainei sisteme avansate de apărare aeriană. Zelenski exclude discuțiile cu Putin

Principalele informații ale zilei

11:55 12.10.2022

Șeful spionajului britanic: „Rusia rămâne deja fără muniție și cu siguranță rămâne fără prieteni”

Jeremy Fleming, șeful serviciului de informații britan, șeful serviciului de informații britanic, și-a exprimat părerea despre cursul războiului pe care Federația Rusă l-a declanșat împotriva Ucrainei. Potrivit acestuia, Kremlinul începe să se confrunte cu o lipsă de resurse, ca să nu mai vorbim de sprijinul internațional, informează BBC.

Reprezentantul serviciului britanic de informații a subliniat că atacul masiv cu rachete al armatei ruse asupra orașelor ucrainene, pe care invadatorii l-au efectuat pe 10 octombrie, a arătat de ce este capabilă Rusia.

Deși încă poate provoca distrugeri, resursele Rusiei sunt împuținate, iar Ucraina întoarce de fapt cursul ostilităților în favoarea ei, provocând daune grave inamicului pe câmpurile de luptă.

„Rusia, în opinia noastră, rămâne deja fără muniție și cu siguranță rămâne fără prieteni. Prin mobilizarea anunțată, este clar că rămâne și fără soldați”, a spus Jeremy Fleming.

În plus, oficialul GCHQ a adăugat că Federația Rusă și comandanții săi sunt foarte îngrijorați de starea „mașinii” lor militare.

11:46 12.10.2022

Papa Francisc condamnă „atacurile necruțătoare” asupra orașelor ucrainene

Papa Francisc a condamnat miercuri „bombardamentele necruțătoare” ale Rusiei asupra orașelor ucrainene și a făcut apel la cei care „ au soarta războiului în mână” să înceteze.

El a spus că „Inima mea este întotdeauna îndreptată către poporul Ucrainei, în special către cei care trăiesc în locurile lovite de bombardament”.

Papa s-a rugat pentru o negociere care „să schimbe inimile celor care au soarta războiului în mână, pentru ca ei să înceteze acest val de violență și să reconstruiască conviețuirea pașnică.

11:39 12.10.2022

Oficialul ucrainean:  Ancheta FSB asupra atacului podului din Crimeea este o „prostie”

Un înalt oficial ucrainean a respins miercuri drept „prostie” ancheta Rusiei cu privire la explozia din weekendul trecut care a avariat grav podul care leagă Rusia continentală de peninsula Crimeea pe care Moscova a anexat-o de Ucraina în 2014, relatează The Guardian.

Președintele rus Vladimir Putin a acuzat forțele de securitate ale Ucrainei pentru explozie, iar astăzi dimineață Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a declarat că a reținut cinci ruși și trei cetățeni ai Ucrainei și Armeniei în urma exploziei.

„Întreaga activitate a FSB și a Comitetului de investigație este o prostie”, a spus la postul public de radio al Ucrainei purtătorul de cuvânt al ministrului de interne, Andriy Yusov, când a fost întrebat despre acuzațiile Moscovei cu privire la explozia Podului Crimeea.

Reuters relatează că Yusov a descris FSB și Comitetul de anchetă drept „structuri false care servesc regimul Putin, așa că cu siguranță nu vom comenta următoarele declarații”.

11:11 12.10.2022

Grossi: pierderea repetată a energiei în afara amplasamentului centralei nucleare Zaporizhzhia „profund îngrijorătoare”

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică a descris evoluțiile de la centrala nucleară Zaporojie (ZNPP), care și-a pierdut energia electrică din afara amplasamentului, drept „profund îngrijorătoare”.

„Echipa noastră de la Zaporojie m-a informat în această dimineață că centrala și-a pierdut toată puterea externă pentru a doua oară în cinci zile. Generatoarele diesel de rezervă furnizează acum energie electrică pentru funcțiile sale de siguranță și securitate nucleară. Această pierdere repetată a puterii în afara amplasamentului centralei este o evoluție profund îngrijorătoare și subliniază necesitatea urgentă a unei zone de siguranță și protecție a securității nucleare în jurul amplasamentului”.

Centrala nucleară de la Zaporojie a fost ocupată de forțele ruse, dar operată de personalul ucrainean încă de la începutul invaziei Ucrainei de către Rusia. Rusia a pretins că a „anexat” Zaporojie și a declarat că intenționează să preia centrala sub propriul cadru operațional.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG