Kremlinul acuză Vestul de retorică nucleară „provocatoare” și susține că declarațiile lui Stoltenberg sunt o confirmare a faptului că NATO luptă de partea Ucrainei
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că retorica liderilor occidentali cu privire la potențiala utilizare a armelor nucleare este „provocatoare”.
„Ne exprimăm regretul zilnic că șefii de stat occidentali – americani, precum și europeni – se angajează în retorică nucleară în fiecare zi. Considerăm aceasta o practică pernicioasă și provocatoare. Rusia nu dorește să ia parte la aceste exerciții și nu ia parte la ele”.
Dmitri Peskov a mai spus că afirmațiile făcute de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, ar putea fi considerate o confirmare a faptului că NATO luptă de partea Ucrainei în conflictul cu Rusia.
Reuters reamintește că ieri Stoltenberg a spus că o victorie a Rusiei în Ucraina ar fi „o înfrângere pentru noi toți”.
Peskov a adăugat că nu a existat nicio încercare din partea Washingtonului sau a Moscovei de a discuta despre o potențială întâlnire între președintele Biden și președintele Putin.
Kremlinul a negat, de asemenea, rapoartele unor oficiali regionali conform cărora ar intensifica eforturile de mobilizare.
„Nu există un nou val”, a spus Peskov, indicând reporterilor să verifice cu guvernatorii pentru a vedea ce au vrut să spună.
Liderii națiunilor Grupului celor Șapte (G7) au avertizat ieri despre „consecințe grave” dacă Rusia folosește arme nucleare.
Președintele SUA, Joe Biden, a avertizat că amenințările din partea Rusiei ar putea duce la „greșeli” catastrofale și un „calcul greșit”, la o săptămână după ce a declarat că riscul „Armagedonului nuclear” a fost la cel mai înalt nivel din ultimii 60 de ani.
Șeful spionajului britanic: „Rusia rămâne deja fără muniție și cu siguranță rămâne fără prieteni”
Jeremy Fleming, șeful serviciului de informații britan, șeful serviciului de informații britanic, și-a exprimat părerea despre cursul războiului pe care Federația Rusă l-a declanșat împotriva Ucrainei. Potrivit acestuia, Kremlinul începe să se confrunte cu o lipsă de resurse, ca să nu mai vorbim de sprijinul internațional, informează BBC.
Reprezentantul serviciului britanic de informații a subliniat că atacul masiv cu rachete al armatei ruse asupra orașelor ucrainene, pe care invadatorii l-au efectuat pe 10 octombrie, a arătat de ce este capabilă Rusia.
Deși încă poate provoca distrugeri, resursele Rusiei sunt împuținate, iar Ucraina întoarce de fapt cursul ostilităților în favoarea ei, provocând daune grave inamicului pe câmpurile de luptă.
„Rusia, în opinia noastră, rămâne deja fără muniție și cu siguranță rămâne fără prieteni. Prin mobilizarea anunțată, este clar că rămâne și fără soldați”, a spus Jeremy Fleming.
În plus, oficialul GCHQ a adăugat că Federația Rusă și comandanții săi sunt foarte îngrijorați de starea „mașinii” lor militare.
Papa Francisc condamnă „atacurile necruțătoare” asupra orașelor ucrainene
Papa Francisc a condamnat miercuri „bombardamentele necruțătoare” ale Rusiei asupra orașelor ucrainene și a făcut apel la cei care „ au soarta războiului în mână” să înceteze.
El a spus că „Inima mea este întotdeauna îndreptată către poporul Ucrainei, în special către cei care trăiesc în locurile lovite de bombardament”.
Papa s-a rugat pentru o negociere care „să schimbe inimile celor care au soarta războiului în mână, pentru ca ei să înceteze acest val de violență și să reconstruiască conviețuirea pașnică.
Oficialul ucrainean: Ancheta FSB asupra atacului podului din Crimeea este o „prostie”
Un înalt oficial ucrainean a respins miercuri drept „prostie” ancheta Rusiei cu privire la explozia din weekendul trecut care a avariat grav podul care leagă Rusia continentală de peninsula Crimeea pe care Moscova a anexat-o de Ucraina în 2014, relatează The Guardian.
Președintele rus Vladimir Putin a acuzat forțele de securitate ale Ucrainei pentru explozie, iar astăzi dimineață Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a declarat că a reținut cinci ruși și trei cetățeni ai Ucrainei și Armeniei în urma exploziei.
„Întreaga activitate a FSB și a Comitetului de investigație este o prostie”, a spus la postul public de radio al Ucrainei purtătorul de cuvânt al ministrului de interne, Andriy Yusov, când a fost întrebat despre acuzațiile Moscovei cu privire la explozia Podului Crimeea.
Reuters relatează că Yusov a descris FSB și Comitetul de anchetă drept „structuri false care servesc regimul Putin, așa că cu siguranță nu vom comenta următoarele declarații”.