Oficiali din peste 50 de țări se reunesc miercuri la Bruxelles, în marja unei reuniuni NATO, pentru a discuta despre consolidarea apărării aeriene a Ucrainei.
Grupul de contact pentru apărarea Ucrainei, înființat de Statele Unite pentru ca țările să coordoneze ajutorul militar acordat Kievului, urmează să se întâlnească miercuri, înaintea unei reuniuni de două zile, la Bruxelles, a miniștrilor apărării din cadrul NATO.
Kremlinul neagă că Elon Musk a discutat despre Ucraina cu Putin luna trecută
CEO-ul Tesla, Elon Musk, nu a avut o conversație cu președintele rus Vladimir Putin înainte de a-și publica „planul de pace” pentru Ucraina, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit CNN.
„Nu, acest lucru nu este adevărat”, a spus Peskov reporterilor la briefingul de presă, când a fost întrebat dacă Musk a discutat cu Putin înainte de a publica tweet-uri în care își exprimă sugestiile despre rezultatul războiului Rusiei împotriva Ucrainei.
„Planul de pace Ucraina-Rusia” postat pe Twitter de Musk săptămâna trecută a reflectat cererile pe care oficialii Kremlinului le-au făcut în mod repetat în ultimele luni, inclusiv ca Kievul să se angajeze să respecte neutralitatea militară, să recunoască faptul că Crimeea face parte oficial din Rusia și să asigure continuarea aprovizionării cu apă a peninsulei, anexată de Moscova în 2014.
Vorbind marți la CNN, politologul american Ian Bremmer, președintele companiei de consultanță politică Eurasia Group, a susținut că Musk i-a spus direct despre conversația sa cu Putin de luna trecută, lucru pe care Musk l-a negat ulterior.
„Am vorbit cu Putin o singură dată și asta a fost acum aproximativ 18 luni”, a scris Musk pe Twitter. „Subiectul era spațiul.”
Miercuri, Peskov a confirmat că Putin a avut o conversație telefonică cu Musk „în urmă cu aproximativ un an și jumătate”, dar a refuzat să ofere detalii.
Cel puțin șapte persoane au fost ucise și opt rănite într-un atac rusesc asupra unei piețe aglomerate din orașul Avdiivka
Atacul cu rachete a avut loc miercuri, a anunțat guvernatorul regiunii ucrainene Donețk.
„Rușii au lovit piața centrală unde se aflau mulți oameni în acel moment", a declarat Pavlo Kyrylenko, adăugând că nu există "nicio logică militară" pentru un astfel de atac. El a făcut publice și imagini cu cadavre și cu tarabe distruse din piață.
Joe Biden i-ar fi cerut lui Zelenski să nu se mai plângă în public că nu primește suficiente ajutoare militare din SUA
Președintele american Joe Biden i-ar fi cerut omologului său ucrainean Volodimir Zelenski să nu mai afirme în public că Statele Unite nu furnizează suficient ajutor militar Kievului, scrie The Washington Post, citând un înalt oficial din administrația democrată de la Washington.
„Menținerea susținerii [pentru ajutoarele acordate Ucrainei] aici în Congres și în rândul publicului american mai larg este un lucru la care ne gândim și ne dăm seama că va deveni inevitabil o provocare tot mai mare de-a lungul timpului”, a declarat sursa respectivă pentru jurnaliștii americani.
„Dar există oameni care s-ar fi gândit că inclusiv în acest punct, după 7 luni de conflict, că ne-ar fi greu cu ceea ce în continuare rămâne o unitate destul de bipartizană”, a adăugat aceasta, cu referire la faptul că atât Partidul Democrat, cât și cel Republican, au votat în majoritatea lor pentru aprobarea pachetelor de asistență militară acordată Ucrainei.
The Washington Post notează că Biden l-a înțeles pe Zelenski ca politician care trebuie să militeze puternic pentru poporul său, dar că în privat i-a spus, de asemenea, că îi va fi greu să tot ceară bani Congresului dacă președintele ucrainean pare nerecunoscător și spune mereu că ajutoarele aprobate nu sunt suficiente.
Deși sursa The Post nu a menționat când a avut loc această discuție între cei doi, luna viitoare președintele american se va confrunta cu primul său test în fața electoratului de la preluarea mandatului, Partidul Democrat urmând să încerce să își mențină controlul asupra Camerei Reprezentanților la alegerile parțiale („midterm”) din luna noiembrie.
Potrivit The Post, în privat oficialii americani spun că nici Rusia, nici Ucraina nu sunt capabile să câștige războiul, însă au exclus ideea de a îndemna sau măcar sugera Ucrainei să se îndrepte din nou spre masa negocierilor cu Rusia.
„Aceasta este o decizie pe care ucrainenii trebuie să o ia. Treaba noastră este să îi ajutăm să fie în absolut cea mai bună poziție pe câmpul de luptă (...) pentru acea zi când ei decid să meargă la masa diplomației”, a declarat pentru The Post și un înalt oficial din cadrul Departamentului de stat american.
Biden și Zelenski au vorbit constant de la izbucnirea războiului, ultima lor conversație având loc luni, după atacurile extinse cu rachete ordonate de Vladimir Putin împotriva orașelor din întreaga Ucraină.
Un comunicat remis presei de către Casa Albă după discuția dintre cei doi afirmă că președintele american i-a promis lui Zelenski că „va continua să ofere Ucrainei ceea ce are nevoie pentru a se apăra, inclusiv ”sisteme avansate de apărare aeriană”.