Linkuri accesibilitate

Război în Ucraina | Oficial NATO: Un atac nuclear rusesc ar declanșa un „răspuns fizic” al NATO

Ziua 231 a invaziei: Rusia a lovit din nou orașele ucrainene, NATO monitorizează forțele nucleare ale Rusiei, iar SUA promit Ucrainei sisteme avansate de apărare aeriană. Zelenski exclude discuțiile cu Putin

Principalele informații ale zilei

16:10 12.10.2022

AIEA: Alimentarea externă a centralei nucleare de la Zaporojie a fost restabilită

Centrala nucleară Zaporizhzhia din Ucraina, care este înconjurată de trupe rusești, a fost reconectată la rețeaua de energie electrică, a declarat șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA).

Rafael Grossi, directorul general al organului de supraveghere nuclear al ONU, a avertizat miercuri că centrala nucleară, cea mai mare din Europa, a pierdut pentru a doua oară în cinci zile toată puterea externă necesară sistemelor vitale de siguranță.

15:55 12.10.2022

Putin: Rusia este pregătită să reia livrările de gaz către UE prin Nord Stream 2

Președintele Vladimir Putin a declarat că Rusia este pregătită să reia aprovizionarea cu gaze printr-o legătură a conductei Nord Stream 2 care rămâne operațională, în discursul său la forumul internațional Săptămâna Energiei din Rusia, scrie The Guardian.

Liderul rus a spus că gazul ar putea fi încă furnizat de o parte rămasă intactă din conducta Nord Stream 2. Mingea este acum în terenul UE dacă vrea să fie furnizat gaz prin conductă, a spus el.

Rusia este pregătită să înceapă astfel de livrări. Mingea este în terenul UE. Dacă doresc, pot deschide robinetul.”

El a spus că Rusia nu are nimic de-a face cu prețurile vertiginoase la energie cu care se confruntă europenii în această iarnă, în schimb a dat vina pe Occident pentru criza energetică globală.

„Cele mai sărace țări sunt cele care vor plăti cel mai mare preț în ceea ce privește creșterea costurilor la energie”, a adăugat Putin.

15:04 12.10.2022

Centrala nucleară Zaporojie a rămas iar fără energie electrică

Alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă din cauza bombardamentelor rusești miercuri dimineață

În urma tirurilor de rachete ale trupelor ruse, stația Dniprovska din regiunea Dnipropetrovsk a fost avariată, astfel că CNE Zaporojie a rămas fără curent, scrie epravda.com.ua.

"Ca urmare, CNE Zaporojie s-a dovedit a fi complet dezactivată. Generatoarele diesel s-au pornit automat", a explicat Energoatom.

Compania a pregătit și a trimis un alt lot de motorină către ZNPP, dar la ora 10.00 partea rusă nu a lăsat să treacă convoiul de vehicule Energoatom.

Conform sursei citate, bombardamentele rusești și deteriorarea infrastructurii energetice legate de funcționarea centralelor nucleare sunt aceeași manifestare a terorismului nuclear ca și bombardarea directă a ZNPP și conduc la aceleași consecințe și amenințări ale unui accident cu radiații.

De asemenea, miercuri dimineaţă Rafael Grossi, şeful AIEA, a comentat pe Twitter.

"Echipa noastră de la centrala nucleară Zaporojie m-a informat în această dimineaţă că centrala şi-a pierdut toată energia externă pentru a 2-a oară în cinci zile". El a făcut, de asemenea, apel pentru o zonă de protecţie în jurul centralei care să poată preveni bombardamentele în apropierea instalaţiei.

14:30 12.10.2022

Putin susține că scurgerile de gaze de la Nord Stream sunt un „act de terorism internațional”

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, vorbește acum la sesiunea plenară a forumului internațional al Săptămânii Energiei Ruse, informează Reuters.

Scurgerile majore care au izbucnit brusc în gazoductele Nord Stream care mergeau din Rusia către Europa au fost un „act de terorism internațional” care a creat un „precedent periculos”, susține Vladimir Putin.

„Fără îndoială că a fost un act de terorism internațional, cu scopul de a submina securitatea energetică a unui întreg continent. Calculul din spatele lui a fost destul de cinic, pentru a bloca și distruge sursele ieftine de energie și a priva milioane de oameni și consumatori industriali de gaz, căldură, energie și alte resurse”.

„Atacul” împotriva conductelor Nord Stream a fost „cel mai periculos precedent”, a continuat Putin.

„Arată că orice parte a energiei de transport critice sau a infrastructurii de comunicații este în pericol acum”.

Rusia este gata să aprovizioneze UE cu gaz prin Nord Stream 2

Președintele Vladimir Putin a declarat că Rusia este pregătită să reia aprovizionarea cu gaze printr-o legătură a conductei Nord Stream 2 care rămâne operațională.

Liderul rus a spus că gazul poate fi încă furnizat de o parte rămasă intactă a conductei Nord Stream 2 și că Rusia este pregătită să înceapă livrările.

„Mingea se afla acum în terenul UE pentru a stabili dacă vrea să fie furnizat gaz prin intermediul acesteia”, a spus el.

Putin susține că Rusia nu are nimic de-a face cu prețurile vertiginoase la energie cu care se confruntă europenii în această iarnă, în schimb dând vina pe Occident pentru că ar alimenta o criză energetică globală.

Cele mai sărace țări au fost cele care ar plăti cel mai mare preț în ceea ce privește creșterea costurilor la energie, a adăugat Putin.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG