Ucrainenii au eliberat jumătate din teritoriul ocupat de forțele ruse după 24 februarie
Potrivit estimărilor contului de Twitter Def Mon, care urmărește evoluția frontului, trupele ucrainene au eliberat jumătate din teritoriul ocupat de forțele ruse după 24 februarie.
Statele Unite cer în privat Ucrainei să arate deschidere față de negocierile cu Rusia
Administrația Biden îi încurajează în privat pe liderii ucraineni să dea un semnal de deschidere pentru a negocia cu Rusia și să renunțe la refuzul lor public de a se angaja în discuții de pace dacă președintele Vladimir Putin nu este înlăturat de la putere, relatează The Washington Post în baza unor declarații făcute de persoane familiarizate cu discuțiile.
Încurajările Statelor Unite nu au însă ca scop să împingă Ucraina la masa negocierilor, ci să se asigure că își menține o poziție morală înaltă în ochii susținătorilor săi internaționali.
Potrivit sursei citate, îndemnul a fost numit mai degrabă o încercare calculată de a se asigura că guvernul de la Kiev își menține sprijinul altor națiuni care se confruntă cu alegători care se tem de alimentarea unui război pe mai mulți ani.
Washington Post mai relatează că discuțiile ilustrează cât de complexă a devenit poziția administrației Biden cu privire la Ucraina.
De asemenea, în timp ce oficialii americani împărtășesc evaluarea omologilor lor ucraineni potrivit căreia Vladimir Putin, deocamdată, nu este serios în ceea ce privește negocierile, ei recunosc că interdicția președintelui ucrainean de a purta discuții cu el a generat îngrijorare în unele părți ale Europei, Africii și Americii Latine, unde efectele războiului asupra disponibilității și costului alimentelor și combustibilului sunt resimțite cel mai acut.
Marea Britanie: Generalul rus criticat de liderul cecen Kadyrov va fi înlocuit în Ucraina
Se presupune că un general colonel rus a fost înlocuit în cea mai recentă „serie de demiteri” de înalți comandanți militari ruși de la invadarea Ucrainei de către Rusia, a declarat Ministerul Apărării din Marea Britanie.
Acesta a spus în cea mai recentă actualizare a informațiilor că generalul-major Alexander Linkov a fost numit joi comandant interimar al districtului militar central al Rusiei, în locul col-generalului Alexander Lapin.
„Lapin a fost criticat pe scară largă pentru performanța slabă pe câmpul de luptă din Ucraina atât de liderul cecen Ramzan Kadyrov, cât și de șeful lui Wagner, Evgheni Prigojin. Aceste demiteri reprezintă un tipar de învinovățire a comandanților militari ruși de rang înalt pentru eșecurile în atingerea obiectivelor rusești pe câmpul de luptă.
Aceasta este, probabil, parțial o încercare de a izola și de a îndepărta vinovăția de la conducerea de rang înalt a Rusiei acasă”.
Forțele ruse de ocupație reamplasează statuia lui Lenin în orașul Melitopol din sudul Ucrainei
Forțele de ocupație ale Moscovei au declarat sâmbătă că au readus statuia lui Lenin în orașul Melitopol din sudul Ucrainei, la șapte ani după ce aceasta a fost dată jos în urma revoluției pro-UE de la Kiev, relatează themoscowtimes.com.
Șeful instalat de Moscova în regiunea Zaporojie, Vladimir Rogov, a postat o fotografie cu muncitorii din oraș care au reinstalat omagiul adus liderului bolșevic.
„După șapte ani, statuia lui Vladimir Lenin a revenit la locul său din Melitopol”, a spus el, adăugând că autoritățile orașului au dat-o jos în 2015.
Ucraina a îndepărtat statuile lui Lenin din întreaga țară, după revoluția din 2014 care a răsturnat regimul susținut de Moscova, ca parte a campaniei sale de a se rupe de comunism. Demersul a fost văzut ca un efort de a se desprinde de influența rusă și sovietică. Moscova a condamnat această mișcare.
Aproape toate orașele din Rusia au o statuie a fondatorului Uniunii Sovietice în piețele centrale.
Orașul ucrainean Melitopol a căzut sub ocupația forțelor ruse la începutul ofensivei lansată de Kremlin la 24 februarie.