Linkuri accesibilitate

Războiul din Ucraina a ajuns la cea de 281 zi.
Războiul din Ucraina a ajuns la cea de 281 zi.

Război în Ucraina | Zelenski: Germania va trimite sisteme antiaeriene Patriot în Ucraina. 6 milioane de ucraineni nu au electricitate

Ziua 281 a invaziei: Aliații NATO au promis mai multe arme pentru Kiev. Volodimir Zelenski, a declarat că situația de pe front e dificilă. Ucraina trebuie să rămână un stat suveran ca să devină membră NATO, a spus Jens Stoltenberg la ministeriala de la București.

Principalele informații ale zilei?

08:50 1.12.2022

SUA vor trimite Ucrainei încă 6 rachete sol-aer Nasam

Armata SUA a acordat firmei Raytheon Technologies Co un contract de sisteme de rachete pentru Ucraina în valoare de 1,2 miliarde de dolari, relatează The Guardian.

Este vorba de șase sisteme naționale avansate de rachete sol-aer Nasam pentru Ucraina, a anunțat Pentagonul.

Statele Unite au aprobat trimiterea Ucrainei a opt Nasam pentru a ajuta la apărarea atacurilor rusești cu rachete și drone. Ucraina a primit prima livrare a două sisteme de apărare aeriană Nasams în noiembrie. Altele vor fi livrate în lunile viitoare odată ce vor fi construite.

„Nasam-urile sunt doar cele mai recente din setul divers de capabilități de apărare aeriană pe care îl oferim Ucrainei”, a declarat Bill LaPlante, subsecretarul Apărării pentru Achiziții și Susținere.

Aceste șase sisteme Nasams făceau parte din cel de-al cincilea pachet al Inițiativei de Asistență pentru Securitate a Ucrainei (USAI), care a fost anunțat pe 24 august și a avut o valoare totală de 2,98 miliarde de dolari, potrivit unui comunicat al armatei.

Fondurile USAI permit administrației Biden să achiziționeze arme de la industrie, mai degrabă decât să preia arme din stocurile de arme americane existente.

Contractul este pentru bateriile Nasams, instruire și sprijin logistic pentru forțele militare și de securitate ale Ucrainei.

Fondurile pentru celelalte două Nasam au venit din al treilea pachet USAI anunțat în iulie.

Pentagonul a declarat că noile sisteme de apărare aeriană Nasams furnizate de SUA până acum au avut o rată de succes de 100% în Ucraina, interceptând rachete rusești.

08:13 1.12.2022

Zelenski: Germania va transfera sisteme Patriot în Ucraina. Generaţii întregi de ucraineni îi vor mulţumi cancelarului Scholz

Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat miercuri seară că Germania a decis să transfere sistemul antiaerian Patriot în Ucraina, o măsură pentru care, spune liderul de la Kiev, generaţii întregi de ucraineni îi vor mulţumi cancelarului Scholz.

Anterior, Polonia ceruse Germaniei să transfere echipamentul de apărare Kievului, după ce Berlinul oferise Varșoviei sisteme Patriot în urma incidentului cu racheta rătăcită de la granița cu Ucraina. Prezent la reuniunea NATO de la București, ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a cerut sisteme avansate de apărare antiaeriană, menționând printre altele și sistemul avansat Patriot.

Liderul ucrainean a anunţat în mesajul video pe care îl transmite ucrainenilor în fiecare seară.că are „două ştiri internaţionale foarte importante” pentru ucraineni. Una este legată de Canada, care a emis obligaţiuni speciale în valoare de 500 de milioane de dolari canadieni pentru susţinerea datoriei suverane a Ucrainei, iar a doua vine din Germania, unde Bundestagul a recunoscut Holomodorul (marea înfometare a ucrainenilor din timpul lui Stalin) drept genocid.

„Am dori să lăudăm încă o decizie a Germaniei, care va deveni cu siguranţă istorică, - de a transfera sistemul Patriot în Ucraina. Toate generaţiile de ucraineni îi vor mulţumi cancelarului Scholz, precum şi unei întregi generaţii de politicieni germani moderni”, a adăugat Zelenski, în încheierea mesajului său, fără a da alte detalii.

Marţi, cancelarul german Olaf Scholz a vorbit la telefon cu Volodimir Zelenski căruia i-a promis că Germania va livra Ucrainei mai multe tancuri antiaeriene Gepard.

Potrivit Reuters, Scholz a spus marţi, într-o discuţie cu jurnaliştii, că oferta Germaniei de a da Poloniei sistemul său de apărare antiaeriană Patriot nu a fost scoasă din discuţie, după ce o rachetă rătăcită a lovit această ţară la 15 noiembrie.

Au existat propuneri ca acest sistem avansat de apărare antiaeriană, de fabricaţie americană, să fie apoi transferat Ucrainei, o propunere pe care Berlinul - care are deja desfăşurat un sistem Patriot în Slovacia - a primit-o cu răceală, pentru că sunt îngrijorări că desfăşurarea de rachete Patriot în Ucraina ar putea atrage NATO în conflictul dintre Rusia şi Ucraina.

Experţii din domeniul apărării spun, în plus, că pregătirea pentru folosirea acestui sistem extrem de sofisticat ar putea dura ani de zile, ceea ce înseamnă că nu ar satisface nevoile imediate ale Ucrainei.

Pe de altă parte, un oficial cu rang înalt din Pentagon a declarat marţi presei, sub acoperirea anonimatului, că Statele Unite iau în considerare inclusiv trimiterea de sisteme Patriot pentru a ajuta Ucraina, dar nu a fost luată încă o decizie, ci e doar o variantă de discuţie.

07:37 1.12.2022

Stoltenberg:  Ucraina trebuie să rămână un stat suveran ca să devină membră NATO

Aflat la ministeriala de la București, ministrul de Externe ucrainean, Dmitro Kuleba și-a reiterat regretul că în 2008 s-a făcut greșeala strategică de a amâna aderarea Ucrainei la NATO. Decizie luată chiar la București.

„În cele din urmă, am discutat, de asemenea, cererea Ucrainei de aderare la alianță. Este cumva regretabil că tocmai aici, în acest palat, în 2008, în opinia noastră, s-a făcut o greșeală strategică prin amânarea aderării Ucrainei la NATO la summitul NATO de la București. Este regretabil pentru că România a fost și rămâne un susținător ferm al aderării Ucrainei. Așa că credem, iar ei au clarificat acest punct, că ar trebui să înceapă discuția privind aderarea Ucrainei. Și credem că greșelile făcute în trecut pot fi corectate la Vilnius în 2023. Înțelegem că există încă diferențe de opinii cu privire la modalitatea de a proceda cu privire la această problemă specială. Dar trebuie să aibă loc discuții despre cum să mergem mai departe și vom lucra cu aliații în acest scop”, a spus Kuleba.

Dmitro Kuleba, despre dorința Ucrainei de a adera la NATO
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:16 0:00

Răspunsul lui lui Jens Stoltenberg a fost destul de tranșant: „Cea mai urgentă sarcină este să ne asigurăm că Ucraina va triumfa ca naţiune suverană, democrată şi independentă în Europa”.

„Dacă nu reușește să rămână un stat suvern, Ucraina nu poate deveni membră NATO – este o precondiție”, a punctat Jens Stoltenberg.

Deci, trebuie să ne asigurăm că Ucraiana „triumfă” și asta facem acum, a fost concluzia lui Stoltenberg.

Poate fi Ucraina membră NATO? Răspunsul lui Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianței
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:34 0:00

07:31 1.12.2022

Explozie la ambasada Ucrainei din Madrid. Un rănit

Un ofițer de securitate de la ambasada Ucrainei din Madrid a fost rănit când a deschis miercuri o scrisoare bombă adresată ambasadorului.

Membrul personalului a suferit răni ușoare și a mers la spital, a anunțat poliția spaniolă.

Detectivii investighează incidentul, ajutați de anchetatori criminaliști.

În urma incidentului, ministrul de externe ucrainean a ordonat tuturor ambasadelor Kievului din străinătate să consolideze „de urgență” securitatea.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG