Noi sancțiuni ale Marii Britanii împotriva oficialilor ruși implicați în invadarea Ucrainei. Printre ei, vicepremierul Denis Manțurov
Marea Britanie a sancționat alți 22 de ruși despre care se spune că au fost în spatele mobilizării în continuare a trupelor în Ucraina. Printre aceștia se numără și vicepremierul rus Denis Manțurov, care supraveghează industria armelor din Rusia și responsabil pentru înarmarea soldaților.
Arkadi Gostev, directorul serviciului penitenciar din Rusia, este și el pe listă pentru sprijinul acordat recrutării deținuților de către Grupul Wagner pentru efortul de război.
Un total de 10 guvernatori și șefi regionali au fost sancționați, inclusiv cei responsabili pentru Daghestan, Ingușeția și Calmîchia, de unde au fost chemați un număr consistent de recruți.
Alți 29 de guvernatori regionali au fost deja sancționați în iulie pentru că au oferit sprijin financiar administrațiilor proruse din Ucraina.
Au mai fost sancționați Ella Pamfilova și Andrei Burov, care au ajutat la organizarea de referendumuri în cele patru zone ocupate ale Ucrainei, pe care Vladimir Putin le- a folosit ca bază pentru anexarea regiunilor în septembrie.
Cei sancționați sunt supuși înghețării activelor, interdicțiilor de călătorie și sancțiunilor de transport.
„Decizia regimului rus de a mobiliza parțial cetățenii ruși a fost o încercare disperată de a-i copleși pe vitejii ucraineni care le apărau teritoriul. A eșuat. Astăzi am sancționat persoane care au impus această conscripție, trimițând mii de cetățeni ruși să lupte în războiul ilegal și detestabil al lui Putin. Marea Britanie va continua să folosească atât sancțiunile, cât și ajutorul militar pentru a sprijini Ucraina în apărarea independenței lor”, a declarat secretarul de externe al Marii Britanii, James Cleverly, citat de The Guardian.
Lista completă a celor sancționați de guvernul britanic o găsiți aici .
UE cooperează cu CPI la înfiinţarea unui tribunal special care să judece crimele Rusiei în Ucraina
Uniunea Europeană (UE) urmează să înfiinţeze un Tribunal Special care să judece „crimele Rusiei în Ucraina”, anunţă miercuri preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen, care răspunde astfel unei cereri a Kievului.
„Cooperăm cu Curtea Penală Internaţională (CPI) şi ajutăm la înfiinţarea unui Tribunal Special care să judece crimele Rusiei”, anunţă într-un mesaj postat pe Twitter şefa CE.
„Împreună cu partenerii noştri, vom veghea ca Rusia să plătească pentru ravagiile pe care le-a cauzat, prin folosirea fondurilor îngheţate ale oligarhilor şi activele Băncii sale centrale”, anunţă von der Leyen.
Șeful Wagner, Evgheni Prigojin, cere companiilor rusești să ofere angajaților concedii pentru pregătirea militară
Oligarhul rus Evgheni Prigojin, liderul grupului Wagner, a cerut ca întreprinderile rusești să acorde timp angajaților să se antreneze în taberele grupului militar privat din Rusia, relatează CNN.
Într-o declarație a grupului său Concord, Prigojin – care este supranumit „bucătarul” președintelui rus Vladimir Putin – a spus că „mulți milițieni voluntari, în special din regiunile Belgorod și Kursk, primesc în prezent pregătire militară la bazele PMC Wagner”.
„Din păcate, unele afaceri în care lucrează acești membri voluntari ai miliției îi împiedică să-și ia concediu de scurtă durată pentru instruire”, a continuat el.
Prigojin a spus că aceste companii sunt „deținute de stat, deținute de mari întreprinzători care locuiesc departe de regiunile Kursk și Belgorod (de obicei, undeva la Moscova.)”.
„Considerați acest lucru un apel deschis către proprietarii de afaceri mari ai căror angajați încearcă să obțină o formare care să le permită să-și apere patria. Vă rugăm să fiți amabili și să nu împiedicați membrii voluntari ai miliției să primească concediu de pregătire; în caz contrar, numele afacerilor dvs., numele directorilor vor fi făcute publice”, a spus el.
Prigojin a adoptat un ton din ce în ce mai populist pe măsură ce conflictul a continuat, acuzând părți din elita dominantă rusă de sprijin insuficient pentru armata rusă și criticând ministerul apărării pentru proasta organizare.
Miercuri, CNN a raportat că administrația președintelui american Joe Biden ia în considerare desemnarea Grupului Wagner ca organizație teroristă străină, pe fondul eforturilor continue de a impune Rusiei sancțiuni pentru războiul din Ucraina, potrivit unui oficial american.
Moscova amenință că va folosi armament avansat în Ucraina
Ministrul apărării rus, Serghei Şoigu, a afirmat miercuri că forţele armate ar trebui să folosească sisteme de armamente noi, avansate, în conflictul din Ucraina, transmite Reuters.
„Este necesar să continuăm modernizarea şi crearea de sisteme promiţătoare, cu utilizarea lor ulterioară în timpul operaţiunii militare speciale”, a spus Şoigu, într-o reuniune cu generali de rang înalt la Ministerul Apărării.
Serghei Şoigu, unul dintre aliaţii cei mai apropiaţi ai preşedintelui Vladimir Putin, nu a specificat ce arme avansate ar trebui utilizate, dar a menţionat că vrea să discute cu generalii noi căi de îmbunătăţire a atacurilor de artilerie şi cu rachete.
„Noi modalităţi de folosire a lor în luptă sunt în curs de testare”, a spus Şogu, fără a da detalii.
El a afirmat că, în Ucraina, apărarea este îmbunătăţită prin folosirea unor sisteme de rachete cu rază lungă precum Tornado-S sau sisteme de artilerie de mare putere Malka.
„Aceasta face posibil să fie lovite eficient sisteme străine de rachete şi de artilerie”, a spus el, conform imaginilor transmise de televiziunea de stat.