Linkuri accesibilitate

Războiul din Ucraina a ajuns la cea de 281 zi.
Războiul din Ucraina a ajuns la cea de 281 zi.

Război în Ucraina | Zelenski: Germania va trimite sisteme antiaeriene Patriot în Ucraina. 6 milioane de ucraineni nu au electricitate

Ziua 281 a invaziei: Aliații NATO au promis mai multe arme pentru Kiev. Volodimir Zelenski, a declarat că situația de pe front e dificilă. Ucraina trebuie să rămână un stat suveran ca să devină membră NATO, a spus Jens Stoltenberg la ministeriala de la București.

Principalele informații ale zilei?

18:08 1.12.2022

Schimb de prizonieri Rusia - Ucraina

Prizonieri de război ucraineni fotografiați după un schimb anterior dintre Rusia și Ucraina. Zaporojie, 24 noiembrie.
Prizonieri de război ucraineni fotografiați după un schimb anterior dintre Rusia și Ucraina. Zaporojie, 24 noiembrie.

Rusia și Ucraina au realizat încă un schimb de prizonieri, al patrulea din ultimele două săptămâni, scrie Current Time.

50 de persoane s-au întors în Ucraina și tot atâtea în Rusia. Inițial, schimbul a fost anunțat de șeful așa-numitului „DPR” numit de Rusia, Denis Pushilin.

Potrivit acestuia, 12 luptători ai „DPR” și opt luptători ai „LPR” se vor întoarce din captivitate. Cele două acronime reprezintă numele așa-ziselor instituții care controlează regiunile Luhansk și Donețk.

Ministerul rus al Apărării a declarat ulterior că „în urma procesului de negocieri, 50 de militari ruși au fost returnați de pe teritoriul controlat de regimul de la Kiev”.

Șeful biroului președintelui Ucrainei Andriy Yermak a confirmat schimbul. Printre cei care s-au întors în Ucraina, conform Current Times, se numără militarii ținuți captivi la Yelenivka, precum și apărătorii lui Mariupol și ai Azovstal

13:35 1.12.2022

Aproape jumătate din rețeaua electrică a Ucrainei este încă deteriorată

O companie privată de energie din Ucraina a declarat că 40% din infrastructura electrică a țării este deteriorată, deoarece atacurile rusești continuă să țintească aprovizionarea.

Centrul capitalei Kiev
Centrul capitalei Kiev

Milioane de ucraineni au rămas fără curent din octombrie, de când Rusia și-a concentrat atacurile asupra sistemului energetic al Ucrainei.

„Rusia a distrus 40% din sistemul energetic ucrainean cu atacuri teroriste cu rachete. Zeci de lucrători din domeniul energiei au fost uciși și răniți”, a declarat compania DTEK într-o declarație pe rețelele de socializare.

„Inginerii electricieni fac tot posibilul și imposibilul pentru a stabiliza situația în ceea ce privește furnizarea de energie”, a spus compania, potrivit Agenției France-Presse, adăugând că echipele sale tehnice lucrează „zi și noapte” pentru a repara rapid infrastructura.

13:26 1.12.2022

Europa, solicitată să doneze mai mult pentru repararea rețelei electrice a Ucrainei

O importantă organizație energetică internațională care coordonează eforturile de a ajuta rețeaua energetică a Ucrainei să reziste atacurilor masive ale Rusiei a îndemnat companiile energetice europene să doneze mai multe echipamente esențiale.

Energy Community a declarat pentru CNN că a coordonat donațiile de echipamente specializate de când Rusia a invadat Ucraina în februarie, ajutând la repararea daunelor aduse infrastructurii critice vizate în mod deliberat de forțele ruse.

„Luna aceasta, șapte transporturi de echipamente energetice coordonate de Secretariat în cooperare cu Centrul de Coordonare a Răspunsului la Urgență al UE (ERCC) au ajuns în Ucraina”, a declarat Artur Lorkowski, directorul Secretariatului Comunității Energetice.

„Acest lucru include instrumente foarte necesare, siguranțe, electrozi de sudură, elcometre, generatoare și alte echipamente de electricitate și gaz donate de companii din Estonia, Regatul Unit, Franța, Italia, Suedia, Slovacia și Lituania.”

Iren Rozdobudko, scriitor și lector la universitates, în vârstă de 60 de ani, bând un pahar cu apă la lumina lumânărilor în timpul unei întreruperi de curent în locuința sa din nordul capitalei ucrainene Kiev. Din 10 octombrie, sistemul electric ucrainean a fost puternic afectat de multiple atacuri rusești care au vizat infrastructura energetică.
Iren Rozdobudko, scriitor și lector la universitates, în vârstă de 60 de ani, bând un pahar cu apă la lumina lumânărilor în timpul unei întreruperi de curent în locuința sa din nordul capitalei ucrainene Kiev. Din 10 octombrie, sistemul electric ucrainean a fost puternic afectat de multiple atacuri rusești care au vizat infrastructura energetică.

De la începutul războiului, 37 de transporturi din 20 de țări au fost livrate în Ucraina, se arată în comunicat, cu încă 47 de livrări planificate.

„Articolele care nu pot fi livrate vor fi achiziționate prin Fondul de Sprijin Energetic al Ucrainei”, a spus Lorkowski. „Prima achiziție de echipamente este aproape de finalizare, iar echipamentul de urgență este de așteptat să fie livrat în curând în Ucraina.”

Miercuri, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că șase milioane de ucraineni nu au curent electric, descriind situația ca fiind „foarte dificilă”.

„Lucrătorii din domeniul energiei și lucrătorii din utilități, toate serviciile noastre fac totul pentru a stabiliza sistemul și a oferi oamenilor mai multă energie pentru mai mult timp”, a adăugat Zelenski.

Joi dimineață, bombardamentele rusești au lăsat fără energie orașul recent eliberat Herson din sudul Ucrainei, potrivit lui Yaroslav Ianușevici, șeful administrației militare a regiunii Herson.

11:54 1.12.2022

Rusia, enervată pe decizia Parlamentului german de a recunoaşte Holodomorul drept genocid: O provocare

Rusia a anunţat joi că decizia Parlamentului german de a recunoaşte foametea din Ucraina din 1932-1933 ca genocid impus de sovietici a fost o provocare antirusă şi o încercare a Germaniei de a ascunde trecutul nazist, relatează The Guardian.

Într-o decizie salutată de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, parlamentarii germani au adoptat miercuri o rezoluţie prin care declară că moartea prin înfometare a milioane de ucraineni – Holodomorul – a fost un genocid.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG